Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ADNAN ŠERAK I MIGDAD HASANOVIĆ U UTRCI ZA FUNKCIJU NAČELNIKA OPĆINE VOGOŠĆA
Procitaj komentar

Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 16. January 2023. 14:01:20
U nedjelju, 5. februara ove godine, u Vogošći će biti održani prijevremeni izbori na kojima će 27.975 registrovanih građana ove lokalne zajednice, birati novog načelnika, jer je dosadašnjem Edinu Smajiću, zbog izbora u Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prestao mandat Načelnika Općine.
Na dan prijevremenih izbora, u utrci za ovu funkciju, rukavice će “ukrstiti” Migdad Hasanović kojeg je predložio Općinski odbor SDA i Adnan Šerak, kandidat Ujedinjene koalicije koju čine NiP, Naša stranka i SDP.

Migdad Hasanović trenutno je vršilac dužnosti Načelnika Općine Vogošća. Diplomirani je inžinjer elektrotehnike i nalazi se na postdiplomskom studiju, gdje radi na pripremi i odbrani magistarske teze na Odsjeku za računare i informatiku na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U više navrata je biran za vijećnika u Općinskom vijeću Vogošća.

Adnan Šerak je trenutno izvršni direktor za kanalizacioni sistem u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija”. Po struci je diplomirani inžinjer saobraćaja. Bio je kandidat NiP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo 2018. godine.

Period predizborne kampanje skraćen je na 15 dana što ne ide na ruku kandidatu Ujedinjene koalicije jer njegov protu kandidat, kao vršilac dužnosti Načelnika Općine Vogošća, obilato koristi tu funkciju da se promoviše, kako u kontaktima sa građanima i brojnim udruženjima građana, privrednim i drugim subjektima, tako i u programima RTV Vogošća.

Uprkos svemu, špekulacije o tome da bi opozicija mogla ugroziti poziciju Stranke demokratske akcije i od nje „preoteti“ ovu značajnu poziciju i dalje su aktuelne. No, ukoliko ne bude potpunog jedinstva opozicionih stranaka, teško da joj ko može ugroziti ovu funkciju. Sumnju u slogu opozicije podgrijavaju postupci Demokratske fronte-GS-a, NES-a i SBB-a, sadašnjih koalicioni partneri SDA na lokalnom nivou, koji nisu istakli svoje kandidate. Hoće li oni i dalje ostati vjerni Stranci demokratske akcije ili će podržati kandidata Ujedinjene koalicije ostaje da se vidi. Ostanu li u partnerstvu sa SDA Migdad Hasanović bi i prije samog glasanja mogao proslaviti pobjedu.

Neki ipak vjeruju kako se, u “okršaju” za funkciju Načelnika Općine Vogošća, glasači neće opredjeljivati za predložene kandidate već će njihova podrška biti usmjerena za ili protiv ostanka Stranke demokratske akcije u vlasti. Hoće li tako uistinu i biti ostaje da se vidi.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
22. June 2024 17:34
» SPAVAJ OBUVEN, SINE
17. May 2024 15:01
» PUBLICI TREBA NAMETATI KVALITET
08. February 2024 20:24
» VOGOŠĆA: OTVORENA SENZORNA SOBA
31. January 2024 21:45
» SVJETLOST KALJAVIH SOKAKA
22. January 2024 21:58
» DA SI MOJA SEVDAH PJESMA
21. January 2024 16:15
» REZULTATI SU PLOD TIMSKOG RADA
12. January 2024 14:33
» NA KRILIMA SEVDAHA
19. December 2023 17:39
» I PJESMOM SE BOSNA BRANILA
12. December 2023 14:19
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif