Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


ČETIRI STOTINE OSAMDESET ŠEST ZLATNIH GODINA KONTINUITETA BOSANSKOG PAMĆENJA
Procitaj komentar

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 14. January 2023. 16:01:23
Jučer (13.01.2023) je u Sarajevu obilježena 486. godišnjica Gazi Husrevbegove biblioteke, posvećena velikom bošnjačkom kroničaru Muhamedu Enveriju Kadiću.

Drago mi je što sam se na vrijeme vratio iz Kine kako bih prisustvovao ovom važnom zlatnom jubileju Gazi Husrevbegove biblioteke od gotovo pet zlatnih stoljeća riznice bosanske povijesne pismenosti, riznice što su je punili veliki bošnjački umovi na pismima - bosančice i arebice te na jeziku bosanskom arapskom, perzijskom, turskom, engleskom, njemačkom, francuskom…

Naši umni bošnjački preci su znali da je identitet nacije i države „kontinuitet pamćenja,“ pamćenja koje se čuva u bibliotekama. Zato je veliki Gazi Husrevbeg pored džamije i medrese u Sarajevu dao da se iz njegovog vakufa podigne biblioteka, gdje će se čuvati i razvijati „kontinuitet pamćenja“ kod Bošnjaka.

To su znali i Gazi Husrevbegovi potomci sve do naših dana, ali nisu bili u mogućnosti da, pored džamije i medrese, podignu zamišljenu Gazinu biblioteku, prema zahtjevu „mjesta i vremena“ kako je to veliki Gazija definirao za svoju medresu.

Allahovom milošću, posrećilo mi se da budem u prilici da se Gazijin san o adekvatnoj biblioteci pored džamije i medrese a prema zahtjevu „mjesta i vremena“ ostvari baš u vrijeme mog reisovskog mandata.

Nedavno na konferenciji u Dohi, Katar, imao sam zadovoljstvo zahvaliti se ljudima, koji su zaslužni da se odmah poslije rata, a nakon više godina čekanja, podigne Gazi Husrevbegova bibliotekeka uz Gazi Husrevbegovu džamiji i medresu.

Bivši Emir Katara Šeikh Hamed bin Khalifa, kojeg zovu „Valid“ - Otac, zaslužuje da mu se u Gazi Husrevbegovoj biblioteci svaki dan uči dova za dug život i dobro zdravlje na Dunjaluku, kao što se svaki dan uči dova Gazi Husrevbegu u Gazi Husrevbegovoj džamiji za vječnu nagradu od Allaha na Ahiretu. Tim više ako se zna da je izgradnja Gazi Husrevbegove biblioteke najveći projekat Islamske zajednice u Sarajevo od vremena Gazi Husrevbega.

Direktor dr. Osman Lavić je jučer podnio iscrpan izvještaj o radu, razvoju i postignućima Gazi Husrevbegove biblioteke u pogledu obrade i očuvanja stoljetne bibliotečne građe, uključujući i digitalizaciju.


No, osjećam mojom moralnom obavezom da naglasim da je u vrijeme opsade Sarajeva izvršeno mikrofilmiranje bibliotečne građe, posebno dragocjenih rukopisa, zahvaljujući donaciji od $40.000.00 od prof. dr. Naqiba Al-Attasa, direktora Međunarodnog instituta islamske misli i civilizacije (ISTAC) u Kuala Lumpuru, gdje sam radio (1991-1993), kao gostujući profesor i odakle sam se vratio u Sarajevo na telefonski poziv Hilme Neimarlije da preuzmem dužnost naibu-reisa. Islamska zajednica je bila u totalnom rasulu, ali uz Allahovu milost digli smo je iz pepela i uredno predali 2012. god. u dobrom stanju prostorno, kadrovski i financijski mom nasljedniku reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću na upravlajnje.

Jedna kopija mikrofilmiranih rukopisa Gazi Husrevbegove biblioteke je prebačena i pohranjena u biblioteku ISTAC-a u Kuala Lumuru, Malezija, kao rezerva ukoliko bi opet dšlo do opsade Sarajeva i paljevine biblioteka, kao što se to desilo biblioteci u Vijećnici i biblioteci Orijentalnog instituta u Sarajevu.

Ponosan sam na ovaj poduhvat mikrofilmiranja Gazi Husrevbegove biblioteke, mikrofilmiranje koje je osigurala Malezija.

Ima još poduhvata na koje sam ponosan u mom reisovskom mandatu, ali poduhvati izgradnje Gazi Husrevbegove biblioteke i zauzimanje prostora na Kovačima za izgradnju rezidencije za reisu-l-ulemu i administrativni centar Rijaseta su na vrhu ljestvice moje zahvalnosti Svevišnjem Allahu te mog ponosa i časti da se moj narod ima s čime ponositi.

Bilo mi je rečeno da će mi se uručiti priznanje ovom povodom, ali je u međuvremenu došlo do odgode ili promjene te odluke. Zahvaljujem se na tom pokušaju od strane direktora dr. Lavića, ali Allahovo priznanje i nagrada su najdragocjenije.

Koristim se ovom prilikom da čestitam 486. jubilej direktoru Gazi Husrevbegove biblioteke dr. Osmanu Laviću i predsjedniku Upravnog odbora Gazi Husrevbegove biblioteke Hilmi Neimarliji, koji je jako zaslužan da obnaša tu dužnost.

Čestitam mom narodu što u Sarajevu ima jednu od najstarijih i najbogatijih biblioteka u Europi.

Allahu Sveznajući, povećaj nam znanje i osnaži nas da čuvamo i sačuvamo „kontinuitet našeg pamćenja“ u Bosni! Amin!

VRHOstali prilozi:
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
Ostali prilozi istog autora:
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
05. February 2024 14:32
» APEL SAVJESTI
29. January 2024 20:45
» GAZA - HRONIKA DANA 100
14. January 2024 15:40
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
26. November 2023 16:06
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
25. November 2023 12:44
» NEKA SVE VAŠE SVAĐE PRESTANU
20. November 2023 01:34
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif