Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


VELIKA MEDRESA U SKOPLJU, ŠKOLA U KOJOJ SE UČILO PET STRANIH JEZIKA
Procitaj komentar

Autor: Muhamed Hodžić
Objavljeno: 07. January 2023. 14:01:58
Mnogi ne znaju da je u Skoplju postojala muslimanska srednja škola, koju su njeni osnivači nazvali “Velika medresa kralja Aleksandra I”. Osnovana je na prijedlog Ministarstva vjera kraljevskim ukazom od 24. aprila 1924.godine, a u jesen 1925. otpočela sa radom. Ova jedinstvena škola, koja je po svojoj programskoj zasnovanosti predstavljala kombinaciju gimnazije i islamsko-teološke škole, postojala je sve do 1941. godine, kada je usljed okupacije zemlje, prestala s radom.
Među učenicima koji su završili Veliku medresu bio je Kasim Hadžić, koji je kasnije bio moj profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, poznat po svom autoritativnom držanju i velikom ugledu među učenicima i profesorima. On je za „Takvim“ 1975. godine objavio rad pod nazivom „Pedesetogodišnjica od osnutka Velike medrese u Skoplju“ , u kojem se mogu naći podaci da je to bila škola (60%) Muslimana iz Sandžaka, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Školovanje je u ovoj školi, kao i u gimnazijama za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, trajalo osam godina. Većina učenika školovala se o državnom trošku, jer je to bila državna škola.

Nastavni program bio je obiman i uključivao je ukupno 28 predmeta od kojih je desetak bilo vezano za izučavanje islama. Posebnost ove škole ogleda se u činjenici da je u ovoj medresi izučavan veliki broj jezika: arapski jezik sa književnošću, srpskohrvatskoslovenački jezik sa književnošću, turski, francuski, njemački i latinski jezik.

Profesor Hadžić navodi da, u vrijeme kada je Velika medresa osnivana i sastavljen njen nastavni program, pomišljalo se da ova škola uz ostala zanimanja, priprema i buduće šerijatske sudije (kadije) ali do toga nije došlo.

U arhivu IZ u BiH naišli smo na pismo iz 1935. godine u kojem muslimani Južne Srbije na osnovu pismene saglasnosti Ulema medžlisa u Skoplju i pismenih izvještaja ministarskih izaslanika na višim tečajnim ispitima zahtijevaju od nadležnih da se svršenicima Velike medrese sa položenim višim tečajnim ispitom priznaju ista prava koja imaju svršenici Šerijatske sudačke škole u Sarajevu, tj. da pod istim uslovima mogu vršiti sudsku službu u šerijatskim sudovima.

“Sa naročitim interesovanjem smo pratili rad škole i očekivali da će naši sinovi, školovani u Velikoj medresi sa savremenim znanjem i stručnim sposobnostima moći da zamijene činovnike i namještenike iz Bosne i drugih krajeva zemlje.

Naše vjersko-prosvjetne i opšte kulturne i društvene prilike zahtijevaju da im se posveti naročita pažnja i interesovanje, a takvo interesovanje i pažnju mogu im pokloniti i predano im služiti samo oni naši sinovi koji su nikli i odrasli u našim krajevima i među nama, koji poznaju naš jezik, običaje i naše potrebe i pored toga posjeduju šire opšte i stručno obrazovanje nego namještenici koji nam dolaze sa strane,” navodi se u pismu.


Školovanje u Velikoj medresi uspjelo je da dovrši ukupno devet generacija. Za svo vrijeme postojanja ove medrese, njen direktor je bio prof. hafiz Ahmed ef. Mehmedbašić.

Za uvećati, kliknite na dokument


Priredio: Muhamed Hodžić

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» POMOĆ ZA SIROTINJU MEDINE
20. June 2023 14:18
» PROGON MUSLIMANA ZBOG NOŠENJA FESA
02. December 2022 13:35
» SVAKA VLAST BUDE I PROĐE
29. August 2022 18:23
» NADA U BOLJE SUTRA?!
20. June 2022 14:21
» UČENJE KROZ RAD
10. June 2022 16:04
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif