Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


POZIV VAKIFIMA DA PODRŽE PROŠIRENJE KOMPLEKSA HADŽI ISMAILOVE DŽAMIJE - ISLAMSKOG CENTRA U NIKŠIĆU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. January 2023. 14:01:39
Grad Nikšić - smješten je ispod Trebjese. Drugi je po broju stanovnika u Crnoj Gori, cijela općina broji oko 76 000 stanovnika.

Nekada je Nikšić bio poznat po razvoju industrije, Željezare koja je proizvodila sirovi čelik i visokokvalitetne čelične limove. Fabrika "Metalac" je proizvodila strojeve i opreme za građevinarstvo; zatim prehrambena industrija, tekstilna, namještaj… te hidrocentrala Perućica koja je proizvodi električnu energiju… Nikšić je poznata i po bogatsvu boksita i šumama.

U ovom kratkom tekstu, namjera je da ukažemo na nekadašnje postojanje muslimana – Bošnjaka i dr., džamija i islamskih vjerskih objekata na području ovog grada.

U Nikšiću je nekada živijela velika populacija Bošnjaka, čak neki historičari bilježe da je zbog brojnosti bio bošnjački grad, ali historijske okolonisti su učinile da su 1876. počeli progoni Bošnjaka, posebno 1877., kada je turska vojska poražena od strane srpsko-crnogorske vojske i kada je ovaj kraj u borbama zauzet. Porazom turske vojske i povlačenjem, krenuo je i progon Bošnjaka, rušenje džamija, vjerskih škola, imovine…
Nego to je tema koju treba obraditi, posebno zbog miješanja pojmova između Bošnjaka i Turaka, što je itekako prisutno u srpsko-crnogorskoj literaturi što znatno utiče i na narodne mase.

U Nikšiću, gradu pod Trebjesom, nekada su postojale četiri džamije, a uz njih ruždije - vjerske škole.

Trenutni izgled Hadži Ismailove džamije u nukšićkoj Grudskoj mahali

Od nekadašnje četiri džamije, tri su srušene: Pašina džamija, Hadži Danuša, Donjogradska i dok je jedina ostala Hadži Ismailova džamija u Grudskoj mahali. Vakif ove džamije je bio bogati trgovac hadži Ismail Lekić koju je sagradio daleke 1804. godine.
Na kamenoj ploči sa tarihom, arapsko-turskim pismom iznad ulaznih vrata, napisano je:

"U ime Allaha, opšteg dobročinitelja Milostivog,
Ovu zgradu počeo je praviti do Sudnjeg dana da bude u njoj svjetlosti i Božjom pomoći bi dovršena, u kojoj će radi duše mrtvoga do njenog opstanka rahmet uživati onaj koji je podigao ovu zadužbinu, a to je Hadži Ismail 1219/1804.
Neka Allah bude zadovoljan ovim njegovim radom, na Sudnjem danu, neka mu duši valjadne i neka je sačuva od paklene vatre".

Ova džamija je 1952., stavljena je pod zaštitu države kao historijski spomenik, dok neki historičari čak pišu: „ne zbog svoje arhitektonske vrijednosti nego kao jedini spomenik kulture iz doba Turaka na teritoriji Nikšića“. Ali… Bogati trgovac Hadži Ismail je bio Bošnjak i on je iz svojeg bogatstva sagradio džamiju u Grudskoj mahali!


Nego, vlasti u gradu i državi, od tada do sada zbog “kulture” nisu ni pokušali obnoviti one koje su porušili njihovi prijethodnici i ratnici, da time sebi i narodu izgrade svijest, savjest, suživot, toleranciju prema drugima i drugačijima, jer su Bošnjaci autohton narod u ovoj državi, kao i na balkanskim prostorima. Nažalost, ova džamija je često bila na udaru velikonacionalista i vandala, za nadati se da je to prošlost!

Prema historijskim podacima “hadži Ismail je te iste godine sagradio i most na Duklu, na rijeci Zeti, koji i danas i ako van funkcije, postoji. Dugo se zvao “Hadžov most”.

Danas u Nikšiću živi manja populacija pripadnika islamske vjeroispovjesti. S obzirom na aktivnosti prostor postojeće Hadži Ismailove džamije postao je skučen i neuslovan za sve potrebe muslimana Nikšića. Tako da se upravo zbog napretka muslimana u ovom dijelu CG, džamijski odbor, uz dogovor sa Mešihatom IZ u CG, uz kupovinu nekretnine uz postojeću džamiju, odlučili su da prošire kompleks Hadži Ismailove džamije i sagrade multifunkcionalni Islamski centar koji bi udovoljio svim uzrastima muslimana koji žive u ovom gradu i okolici.


Uz prilog objavljujemo slike kako građevinski plan predviđa izgradnju objekta i konačan izgled Islamskog centra.

Ali sve ovo da bi postigli neophodna su materijalna sredstva, što ova mala zajednica nema kako i zbog sveukupne ekponomske situcije u CG i uopće regionu.

Zato pozivamo plemenite vakife da svojim učešćem ugrade sebe u vakuf Hadži Ismailove džamije i Islamskog centra u Nikšiću.

Kontakt tel: +38269696035
E-mail: [email protected]
Uputa za plate iz inozemstva:
PREDMJER I PREDRAČUN RADOVAVJERSKI /pdf format/
GRAĐEVINSKI PLAN IZGRADNJE /pdf format/


Ovako je nekada izgledala džamija u Nikšiću

VRHOstali prilozi:
» MINHEN: HATMA DOVE 27 MEKTEBLIJA U DŽEMATU "HIDAJE"
Damir ef. Babajić | 21. March 2023 20:53
» BUDIMO DRUŠTVO ISKRENIH, DOPRINOSIMO BOLJITKU I SLOZI
Preporod.info | 10. March 2023 16:35
» VRIJEDNOST MJESECA ŠA'BANA
Dr. hfz. Halil Mehtić | 08. March 2023 18:58
» VRIJEDNOST PETNAESTE NOĆI MJESECA ŠA’BANA
Dr. hfz. Halil Mehtić | 05. March 2023 17:39
» EMEL MAATI, NAJMLAĐA HAFIZA U BOSNI I HERCEGOVINI
Preporod.info | 30. January 2023 21:36
Ostali prilozi istog autora:
» DAN PALESTINSKE ZEMLJE
24. March 2023 12:47
» MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ
17. March 2023 17:44
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif