Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


IN MEMORIAM: SIVAC AZRUDIN AZRE - POSLJEDNJI OVODUNJALUČKI SELAM RATNOM DRUGU
Procitaj komentar

Autor: Dr. sc. Amir Ismić
Objavljeno: 01. January 2023. 12:01:31
Jučer je do naše Zenice i Donje Gračanice, gdje je rođen, došla došla vijest da je u Sjedinjenim Američkim Državama u pedesetoj godini života preselio na ahiret Azrudin Sivac.

Poslije predatog rahmeta i proučene fatihe, na trenutak se vratih trideset godina unatrag u vrijeme kada smo bili saborci na ratištima širom Bosne i Hercegovine.

Sa ove vremenske distance vidim da smo bili pripadnici jedne od najelitnijih diverzantskih jedinica Trećeg Korpusa ali i Armije Republike Bosne i Hercegovine u cjelini.

Od toliko vojnih jedinica u Zenici, koje su nam bile na raspolaganju, ti golobradi mladići Donje Gračanice, najradije su tražili da se mobilišu u manevarske jedinice u kojima je postojala izrazito velika vjerovatnoća da ćeš u jednoj od mnogobrojnih akcija poginuti ili ostati trajni invalid.

Naposljetku će ovo zeničko selo dati 24 šehida, oko 20 ratnih vojnih invalida i od 1992-1995. cca 400 boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine, to se ne smije zaboraviti.

Navedimo i činjenicu da je sama porodica Sivac dala pet šehida: Mirnesa, Mirsada, Hajrudina, Derviša i Saliha i tako se upisala zlatnim slovima u temelje naše drage Bosne.

Azrudin ili Azre kako smo ga zvali rođen je 1973. godine. Otac Zijad i majka Nura, braća Nurudin, Vernes i Isla, te supruga Elvira sa djecom Amarom i Eminom, trebaju biti ponosni na svoga sina, brata, supruga i oca.

Kažem to iz razloga jer sam ga upoznao u najtežem periodu u povijesti Bosne. Ovo odgovorno tvrdim jer sada kada sam doktor historijskih nauka i kada su mi jasno poznate sve vremenske epohe kroz koje je prošla naša napaćena Bosna, ova je haman pa najteža, pa stoga vidim stvarni značaj i ulogu svakoga pojedinca ili grupe koji su pomogli da se odbranimo od daleko većeg i nadmoćnijeg neprijatelja.

Godina 1993. U potpunoj smo blokadi, hrane, lijekova i bilo kakve pomoći više nema niti nam može nekako doći.

Možda je u ovom teškom periodu bilo najpametnije se malo skloniti, jer ako te i rani, ni zavoja, ni lijeka, a Bogami ni slobodnog kreveta u bolnici, samo Dragi Bog je nadahnuo heroje u bijelom, naše doktore i dao im zlatne ruke da postanu djelotvorne, olahko smo im to zaboravili.

Mjesec je juli, Azrudin se prijavljuje u našu jedinicu. Ne mari za rizik i opasnosti te posljedice koje mogu uslijediti. Uvijek je sa vjernim drugom Sajdićem, neopisivo su hrabri, kao da sada gledam kako na zvižduke metaka i detonacije granata uopšte ne obraćaju pažnju. Pričamo, žele da savladaju neke nove vještine, brzo uče, ne boje se nepoznatog.

Male raketice koje ispaljujemo sa pušaka „trombloni“ su nam najbolje rješenje, međutim, domaće su proizvodnje i često se događa da nam eksplodiraju i na našim puškama, tako da postoji veliki rizik da i nas same ubiju. Upozoravam ih, oni se smiju. Ubrzo će mi upravo njih dvojica potrošti sve zalihe tromblona koje su tamo u magacinu stajali mjesecima.

Ubrzo ću kao i svi ostali komandiri biti teško ranjen. Strahovali smo, kako da nadomjestimo sve komandire i hrabre borce koje svakim danom gubimo iz stroja, a sve je išlo spontano, novi golobradi mladići koji su tek stigli u jedinicu preko noći bi postajali neustrašivi lavovi i zaista nikada nismo znali koga je Bog odredio da u jednoj od narednih akcija hrabro povede bitku i komanduje vojskom.

Ovdje mislim na drage ljude, a Azre i Sajdić su jedni od njih, koji će nastaviti hrabro da se bore sa ratišta na ratište, iz akcije u akciju, da pišu surovu bosansku historiju.

Rat se završio. Sve nas je život rasuo po bijelom svijetu, a Azrudin se skrasio u Americi, tamo je osnovao i porodicu, dobio dvoje djece. Upitao bih za njega i poslao selame, ali ga nisam poslije rata više viđao.

Bio sam bez obzira na sve duboko uvjeren da ga je do posljednjeg dana pratio onaj lijepi moral i smirenost koji su ga krasili, koji je učio od svoje majke i babe, od imama u mektebu Muhameda ef. Kovača i hafiza Jusufa ef. Karamana.

Znao sam da cjelom dušom ljubi Bosnu i kuću je u svojoj Gračanici napravio, da se jednog dana vrati, da je tu uz nas. Prije nekoliko mjeseci tokom Azretove posljednje i oproštajne posjete Bosni dogovarali smo da se sretnemo i popijemo kahvu, planirao sam da mu ispričam kako tek sada poslije trideset godina razumjem stihove pjesme Dine Merlina kada u pjesmi „Kad sve ovo bude juče“, kaže:


· Jednom kad sve ovo bude juče,
· kad zora svane, a svanuće,
· nemoj da ti bol grudi steže,
· što nisi bio tu kad je bilo najteže,
· Daj mi dan u kom si sretan,
· daj mi samo mrvu toplog ljeta,
· daj mi snove koji,
· noćna mora ne postanu,
· budi ruka koja Bosnu brani,
· budi ruka koja Bosnu hrani,
· da već sutra naši snovi java postanu.

Dragi Azre, budi ponosan na sebe i sve nas, jer tvoja i naše ranjene i izgubljene ruke su bile one koje su branile i spasile našu Bosnu.

Molim Dragog Allaha da te obraduje, da nam svima ukabuli i sastavi nas opet, ali ovaj puta u džennetu. Amin.

Tvoj saborac i prijatelj,
Amir Ismić

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
Ostali prilozi istog autora:
» SJEĆANJE NA RAMAZANE U RATU
08. May 2021 17:14
» "LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
21. February 2020 18:11
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif