Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Otvoreno pismo američkom državnom sekretaru Antonyu Blinkenu
RADNA GRUPA ZA BOSNU I HERCEGOVINU ZABRINUTA ZBOG IZOSTAVLJANJA NATO-A PUTA IZ KOALICIONOG DOKUMENTA
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 28. December 2022. 13:12:21
Grupa Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom "Radna grupa za BiH" koja okuplja bh. i strane intelektualce i aktiviste uputila je otvoreno pismo državnom sekretaru Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Antonyu Blinkenu u kojem izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog političke situacije u BiH.

U pismu upozoravaju na odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i posljedice koje one imaju na formiranja vlada nakon oktobarskih općih izbora u BiH.

Kako navode u pismu u koje je Fena imala uvid, odluka Schmidta da u izbornoj noći nametne izmjene Izbornog zakona predstavlja kršenje "Kodeksa dobrog vladanja u izbornim pitanjima" Venecijanske komisije i smatraju da je osmišljena kako bi se zadovoljila presuda u predmetu Ljubić, u kojem je tužitelj pokrenuo pitanje legitimnog predstavljanja Hrvata.

Napominju da su premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i lider Hrvatske dmeokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović pozdravili reformsku inicijativu visokog predstavnika Christiana Schmidta, navodeći da će ona pomoći da se osigura legitimno predstavljanje Hrvata u Federalnom parlamentu.

Međutim, potpisnici pisma ocjenjuju da se time dodatno produbljuju etničke podjele, a pritom potpuno ignoriraju presude Evropskog suda za ljudska prava u kojima se dosljedno poziva na demokratske reforme.

Napominju i to da se nakon izbora u procesu formiranja vlada krše demokratski standardi Evropske unije stavljanjem naglaska na konstitutivne narode, a problem predstavlja i činjenica da se u koalicionom sporazumu o formiranju vlasti, koji su potpisali predstavnici HDZ-a, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i lideri osam stranaka, ne spominje članstvo BiH u NATO-u.

Podsjećaju da je presudi Evropskog suda u predmetu Zornić izraženo očekivanje da će se bez daljeg odlaganja postići demokratski dogovori za političku demokratiju te bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima, a potpisnici pisma stava su da je Schmidtovom odlukom i koalicionim sporazumom prekršena ta presuda.

Ističu i da je odluka visokog predstavnika i naglasak koalicionog sporazuma na konstitutivnim narodima također direktno u suprotnosti sa zaključkom Vijeća Evropske unije kojim je BiH dodijeljen status kandidata za članstvo u EU jer se u njemu navodi da ne treba poduzeti nijedan korak koji bi otežao provedbu presude Sejdić-Finci i sličnih presuda ili dodatno produbio podjele.

- Međutim, nespominjanje pridruživanja NATO-u u koalicionom dokumentu razlog je za još veću zabrinutost. Nezakonita i nehumana invazija Ruske Federacije na Ukrajinu i njeno dokumentirano uplitanje u pitanja na zapadnom Balkanu bili su primarni motivirajući faktor za odluku da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je upozorio svijet na maligne namjere Rusije na Balkanu, - podsjećaju.

Naglasili su da je članstvo u NATO-u ključno za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u narednim godinama. Izostavljanje NATO-a iz koalicionog dokumenta je ustupak predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku koji je davao izjave podrške Ruskoj Federaciji prije i tokom invazije na Ukrajinu.

- Nagrađeni su oni koji su nacionalističkom retorikom i prijetnjama odcjepljenjem kočili izgradnju države u BiH, a najvjernije saveznike su našli u Ruskoj Federaciji. Oni koje su SAD sankcionirale sada donose odluke koje su štetne za budućnost BiH, - napominju intelektualci u pismu Blinkenu.

Kako zaključuju, ovim je ugrožen svaki napredak koji je BiH postigla u protekle dvije decenije na putu ka Evropskoj uniji, NATO-u, ustavnoj reformi i demokratiji te su apelirali na Blinkena da reagira na krizu, oštro osuditi secesionističku retoriku i stane uz jedinstvenu, suverenu Bosnu i Hercegovinu, podržavajući njenu budućnost u EU i NATO-u kao demokratske nacije.

Pismo će biti poslano ambasadoru SAD-a u BiH Michaelu Murphyju, te članovima američkog Kongresa, potvrdio je Feni profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew, koji je jedan od potpisnika pisma.

VRHOstali prilozi:
» I U VOGOŠĆI OBILJEŽEN DAN BIJELIH TRAKA
Eset Muračević | 31. May 2023 20:03
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif