Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


ZAŠTO ČITATI ROMAN “VODENIČAR”?
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. December 2022. 12:12:51
U organizaciji Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod” Split, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, promovisan je roman “Vodeničar” čiji je autor Said Šteta, bosanskohercegovački književnik i novinar.
()

Centralni lik ovog lirskog romana promišlja o postoi>janosti svijeta oko sebe, trudeći se da u svom fizičkom ali ništa manje bitno i u svom duhovnom životu, smireno i sigurno plovi. Ovo skromno što ću reći o romanu “Vodeničar” vjerujem da će vas kada krenete kući navesti da ponizno zavapite “dragi Bože, premilostivi Allahu, podari i meni bar malo Saidove dobrote, razbora, sabura i samozatajnosti.” Roman je pisan jezikom mudrosti, protkanim duhovnim postulatima i religijskim zakonitostima te životnom mudrošću koja uvijek nađe svoj put do dobrote i humanosti pa sve do uzvišenosti istinske čistoće duha. Ovoga puta bosanskog, čistog, nepatvorenog, koji dolazi iz snažne bosanske duhovnosti još od Srednjeg vijeka. Da ljubav nema cijenu i ovozemaljsku vrijednost govori izreka njemačkog nobelovca Alberta Švajcera: “Jedino bitno kada budemo odlazili s ovog svijeta bit će tragovi ljubavi koji ostanu za nama.”

Vodeničar je svjestan svojih životnih teškoća ali i vjere u Svemogućeg. U romanu dominira želja za univerzalnim vrijednostima kao što su ljudsko dostojanstvo i dobrota a svaka rečenica priča jednu mudrost. Ovaj se roman moraš čitati i čitati, opet i opet. Čitajući ovaj roman poželjela sam po tko zna koji put biti u Bosni među ljudima koji tamo žive. U tom najljepšem komadu Zemlje na ovom dunjaluku, pokazati Europi i cijelom svijetu koje je to bogatstvo u različitosti ali i ljubavi, dobroti i zajedništvu. Zaključujem izlaganje o ovom vrsnom djelu našeg Saida Štete riječima Majke Tereze: “Ne moramo činiti velike stvari-samo male stvari s puno ljubavi.” Najtoplije preporučavam roman “Vodeničar” jer ćete čitanjem romana steći mnoga duhovna bogatstva.
Liljana Jerončić, profesorica

Roman „Vodeničar“ književnika i novinara Saida Štete je u prvom redu neobičan. Zašto neobičan?
Zato što, za razliku od drugih romana, nema fabulu silnih zapleta i raspleta, nekakvih vrhunaca, iščekivanja, napetosti, nepredvidivosti. To je lirski roman kojemu radnja teče poput potoka, a žrvanj melje žito, poput života koji melje čovjeka u svakodnevnici. Jedinstven, jer su likovi bezimeni, dijalozi puni vrijednosnog naboja, a unutarnji doživljaji vanjskog i okolnog, duboki, proživljeni, zadivljujući.
Radnja ovog romana nije stereotipna, ne teži spektakularnosti, podilaženju, komercijalizaciji. Danas se ne pišu i ne nalaze romani ovakvog i sličnog sadržaja.

Zašto preporuka za čitanje ovog romana?

Roman je svevremenskih vrijednosti, svereligioznog karaktera, pun poučnih i mudrih poruka o moralnim, tradicionalnim, vjerskim i uzvišenim ljudskim vrednotama, s naglaskom na predanje proviđenju Svevišnjeg, pokornosti usudu, te izdržljivosti, suzdržanosti, marljivosti. U njemu se govori s jedne strane ponajviše o ljubavi, dobroti, sreći, ljepoti, zahvaljivanju, poniznosti, istini, pravednosti, darivanju, skromnosti, mudrosti, prijateljstvu,vjeri, nadi, strpljivosti, slušanju, tišini, samoći i smrti, a s druge strane o pohlepi, rasipnosti, sebičnosti, koristoljublju, dvoličnosti, škrtosti, pakosti, zlobi, bezosjećajnosti, zavisti, ljutnji, prolaznosti. Roman je napisan iz duše, koja je kod autora meka, topla, suptilna, i potrebe za boljim i ljepšim svijetom i s uputama za ostvarenje pravednijeg i sretnijeg života, a time i konačnog suda. U pisanju je korišten bosanski jezik uz zastupljenost i nekih poznatijih turcizama. Ako vas „Vodeničar“ takne, a ne može da se to ne dogodi, onda za vas postoji i uzor i nada, što je i cilj autora u ovom romanu.

Lidija Leskur, književnica

VRHOstali prilozi:
» "GLEDAJUĆI NAPRIJED PREMA PROŠLOSTI"
Ferhat Korajac | 16. March 2023 17:59
» OSVRT NA ZBIRKU KRATKIH PRIČA DAN POSLIJE-KEMALA MUSIĆA
Božidar Proročić | 07. March 2023 22:20
» "MALI VOJNIK" PROMOVIRAN U GORAŽDU NA DRINI
Bošnjaci.Net | 01. March 2023 22:24
» ZBIRKA POEZIJE "PROTOK VREMENA", AUTOR HABIB MANDŽIĆ
Bošnjaci.Net | 27. February 2023 01:16
» BERLINSKI IZDAVAČ „EPUBLI“ OBJAVIO ROMAN
Bošnjaci.Net | 19. February 2023 23:28
» SJETI SE DOBROTE U SEBI
Bošnjaci.Net | 06. February 2023 15:34
» O STIHOZBIRCI ŽENA BEZ KIŠOBRANA ANELE FETIĆ
Avlija | 01. February 2023 15:51
» DINA MURIĆ - PJESNIKINJA, ESEJISTA I FILMSKI PRODUCENT
Božidar Proročić | 21. January 2023 13:48
» SAJMA FERATOVIĆ - POEZIJA, STVARALAŠTVO, HUMANITARNI RAD...
Božidar Proročić | 15. January 2023 15:13
» TREBEVIĆ ZA POEZIJU
Said Šteta | 27. December 2022 17:03
» ZAŠTO ČITATI ROMAN “VODENIČAR”?
Bošnjaci.Net | 19. December 2022 12:50
» PRILOZI ZAŠTITI BOSANSKOG JEZIKA
Abdulah Daul | 13. December 2022 13:39
» KATINJSKI MASAKR-ZLOČIN BEZ KAZNE
| 28. November 2022 16:06
Ostali prilozi istog autora:
» MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ
17. March 2023 17:44
fastvee.gif
banner ago.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif