Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Prof. dr. Adamir Jerković, nekadašnji savjetnik predsjednika BiH Alije Izetbegovića
EUTANAZIJA BOSNE
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 15. December 2022. 12:12:23
Situacija u Bosni i Hercegovini je složenija nego što se mislilo, a posljednji izbori umjesto da su djelovali na smirivanje, krizu su samo produbili.

Ovo mišljenje je iznio prof. dr. Adamir Jerković, nekadašnji savjetnik predsjednika BiH Alije Izetbegovića. On je govorio na tuskim univerzitetima u Istanbulu i Yalovi povodom 14. decembra, dana potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Parizu 1995. godine.

Bošnjačkom nacionalnom biću prijeti razaranje nakon oktobarskih izbora na kojima je SDA pobijedila ali nije osvojila vlast, – rekao je prof. dr.Adamir Jerković i dodao:

- Sedam malih lokalnih stranaka predvođenih SDP-om, koji se jedini može nazvati velikom strankom, odbacili su koaliranje sa SDA-om i priklonili su se desničarskim nacionalističkim partijama HDZ-u i SNSD, koje su do jučer blokirali Federaciju, vladu, Ustavni sud, odnosno uspostavljale su paralelne institucije sa državom i radili na odvajanju od BiH. Čini se da Osmorka definitivno gubi poziciju u probosanskom bloku stranaka nakon njihovog postrojavanja pred Draganom Čovićem u Mostaru (29.11.2022.) na godišnjicu kada je u Hagu presuđeno da je predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman odgovoran zajedno sa šestericom najbližih saradnika iz paradržave ‘Herceg-Bosna’ za udruženi zločinački poduhvat s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH gdje su živjeli Bošnjaci.

U vezi koaliranja Osmorke sa HDZ-om i SNSD-om dr. Jerković je rekao da je njihova zajednička ideološka nit neutaživa glad za vlašću, koje se žele dočepati brzo i na svaki mogući način, nauštrb države kojoj prijeti eutanazija.


U ime univerziteta prof. dr. Adamiru Jerkoviću zahvalili su se rektori

Probosanski politički blok je ozbiljno nakrnjen djelovanjem dijela međunarodne zajednice koja je ohrabrivala osmorku i radila na njenom udaljavanju od državotvorne matice. Međunarodna zajednica se neprinicipijelno miješala u uspostavu vlasti nakon izbora te je napustila svoje principe čime je pogodovala nacionalističkim snagama koje prijete Bosni i Hercegovini. Ona je udaljila Osmorku od probosanskih snaga koje danas predstavljaju većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer su dobile povjerenje više od 700.000 glasova, – naveo je Jerković.


Prema njegovom mišjenju, probosanske stranke bi morale formirati snažan blok koji bi se odupro snagama degradacije, koje rade na rastakanju Bosne i Hercegovine. U kontekstu zaoštravanja krize prof.dr. Jerković vidi djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je nametnuo Izborni zakon i promijenio federalni Ustav na taj način je svojom odlukom direktno kršio odluku Ustavnog suda i zanemario pravo Ostalih da budu izabrani za predsjednika odnosno potpredsjednika Federacije.

Visoki predstavnik je na ovaj način izvršio atentat na BiH, jer je uveo institucionalni apartheid za većinsko bošnjačko stanovništvo, poklanjajući HDZ-u većinu tamo gdje su Hrvati u većini. Umjesto da otklanja diskrimanaciju on ju je institucionalizirao i dodatno učvrstio. Otvoreno je potkopao državu Bosnu i Hercegovinu i praktično popločao put za 3. hrvatski entitet. Nadati se da će Ustavni sud BiH uvažiti apelaciju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za ocjenu ustavnosti odredaba Ustava FBiH i Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik, – rekao je Jerković na predavanjima koje je održao na unverzitetima u Istanbulu i Yalovi.

VRHOstali prilozi:
» SEVDAHOM KROZ BOSNU
Eset Muračević | 15. May 2023 21:39
» ZAŠTO SU RUŠILI DŽAMIJE?
MINA | 07. May 2023 17:05
» KROZ NAŠE VENE TEKU RIJEKE ZAVIČAJA
MINA | 11. April 2023 14:51
» UMJETNIČKI PROJEKAT "ŠUMA" POSVEĆEN ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 20. February 2023 01:54
Ostali prilozi istog autora:
» ŠEST SMJERNICA ZA SPAS BIH
14. January 2023 19:46
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif