Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Ministar Selmo Cikotić u posjeti Švicarskoj
SIGURNOST I PERSPEKTIVE BOSNE I HERCEGOVINE
Procitaj komentar

Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 13. December 2022. 23:12:34
Proteklih dana u Ženevi je pod pokroviteljstvom UNHCR-a, održavana međunarodna konferencija posvećena izbjeglicama, raseljenim licima i osobama bez državljanstva.

Bosnu i Hercegovinu, kao jedna od zemalja koja je direktno involvirana u ovu problematiku, u sjedištu Ujedinjenih naroda, predstavljali su ministar sigurnosti dr. Selmo Cikotić i šef njegovog kabineta mr. Senahid Godinjak.

Cilj ove konferencije je bio da se traže nove metode i pristup u riješavanju ovih pitanja, te da se ova nesretna populacija bolje zaštiti i tretira na jedan humaniji način. Naša zemlja, kroz koju je prošlo preko sto hiljada migranata igra važnu ulogu u svemu ovome i naš doprinos i iskustvo u tome je itekako bitan, naglasili su učesnici konferencije.

Boravak ministra sigurnosti u Švicarskoj iskoristila je bh zajednica, tako da je u nekoliko džemata organizovan susret sa gostima.

Između ostalih, tribina pod naslovom "Sigurnost i perspektive Bosne i Hercegovone", kao i promocija knjige “Mislilac i državnik Alija Izetbegović” održana je u nedjelju 11.decembra u IBC-u u Cirihu.

Nakon intoniranje državne himne i pozdravnog govora domaćina prisutnima se najprije obratio mr. Senahid Godinjak, doktorant na FPN-a u Sarajevu, bivši komandant ARBiH i nosilac ordena "Zlatni ljiljan"

On je predstavio knjigu "Mislilac i državnik Alija Izetbegović", čiji su autori generali Fikret Muslimović i Selmo Cikotić.

Detaljno obrazlažući sadržaj knjige podijeljene u šest poglavlja, gospodin Godinjak je na slikovit način približio lik i djelo prvog predsjednika Alije Izetbegovića i njegovu ljudsku veličinu.

Ministar Selmo Cikotić, kao neko ko je blisko sarađivao sa Alijom Izetbegovićem, od prvih ratnih dana, preko Dejtonskih pregovora, pa sve do procesa formiranja zajedničkih Oružanih snaga BiH, iznio je veoma interesantnih i nepoznatih detalja o predsjedniku Aliji Izetbegoviću, prevashodno kroz prizmu, kako su ga svjetski državnici i filozofi doživljavali.


Nepobitna činjenica je da je više cijenjen i poštovan u svijetu nego u svojoj zemlji i zato je ova knjiga skromni doprinos u promicanju i boljem razumijevanju dijela g. Alije Izetbegovića.

U kontekstu aktuelnog trenutka, gospodin Cikotić je napravio komparaciju trenutnog stanja u Bosni i Hercegovini kao i onog neposredno pred sticanje nezavisnosti, kao i prvih mjeseci agresije na našu zemlju.

Naglasio je da i danas postoje neki centri moći, kojima je i devedesetih smetalo postojanje Bosne i Hercegovine i koji je pokušavaju prikazati neodrživom zemljom.

No, svima jasno i bez imalo ustručavanja i uvijanja direktno kažem, da na tako nešto i ne pomišljaju uraditi, jer kada se devesesetih, kada smo bili puno slabiji nije uspjelo. onda danas zasigurno nemaju nikakvih šansi. Naša nepokolebljiva spremnost da se domovina brani po svaku cijenu, koju smo iskazali prije godinu dana je pokolebale sve one, koji su imali kojekakve pretenzije naškoditi teritorijalnom integritetu države.

Vojnicki nepokolebljivo i politicki samouvjereno ministar Cikotic je svojim nastupom ohrabrio prisutne i poslao pozitivne signale u ovoj trenutnoj turbulentoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
» OD BAHA DO SEVDAHA
29. January 2024 13:38
» DRŽAVA BOSNA - TO SMO SVI MI
23. October 2023 15:02
» RECI MAJCI DA SE NISAM PATIO
02. July 2023 22:09
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
05. June 2022 15:23
» POKRET: DRŽAVA – DOMOVINA BOSNA
04. November 2021 18:39
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif