Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Murat TAHIROVIĆ, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida
MORAMO STALNO UPOZORAVATI NA MOGUĆNOST POČINJENJA ZLOČINA GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 09. December 2022. 13:12:31
Povodom 9. decembra - Međunarodnog dan sjećanja na žrtve genocida te prevencije ovog zločina, moja poruka bi bila čitavom svijetu pogotovo onima koji su preživjeli i doživjeli genocid da moramo svakodnevno upozoravati na mogućnost počinjenja ovog zločina i konačno dati mogućnost čitavom svijetu da uči iz onoga što se dešavalo - kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

On ističe da su najbolji učitelj svega toga prevashodno majke Srebrenice, koje su, kako je kazao, jednu malu sredinu podigle na jedan svjetski nivo upravo zahvaljujući svojoj upornosti i spremnosti da se žrtvuju kako bi pronašli svoju djecu.

- To je jedan put, pokazatelj kojim se može pomoći svima da se genocid ne desi nikome više - kazao je Tahirović.

Istakao je da se 9. decembar, kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida te prevencije ovog zločina obilježava s ciljem podizanja svijesti o Konvenciji o genocidu, prevenciji, kao i odavanju počasti žrtvama.

- To je UN-ova konvencija i UN ima veliki broj konvencija koji obilježavaju određene datume, upravo pokušavajući kroz historiju ukazati na određene činjenice pogubnosti ponašanja, prije svega lidera širom svijeta. Nažalost, i mi smo okusili 90-tih godina šta znači šta su pojedinci koji se domognu vlasti u stanju sve da urade, - kazao je Tahirović.

Podsjetio je da su presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju procesuirani, odnosno kažnjeni počinioci genocida u Srebrenici.

- Znamo da je presudama Saveznog suda u Njemačkoj također kažnjen genocid koji je počinjen nad bošnjačkim narodom u Doboju i Foči. Prema tome, znamo šta se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata i nekim drugim ratovima koji su bili i prije i poslije 90-tih, ali i nekih ratova koji trenutno traju kao što je Sirija, Ukrajina, i nažalost evidentno je da svijet i pored silnih rezolucija kojima obilježava značajne datume nije ništa naučio niti je uspio da se odmakne od takvog jednog ponašanja pojedinica niti da izoluje takve pojedince da se tako nešto ne ponavlja. Nažalost 1945. su rekli nikad više, a mi imamo niz slučajeva gdje je počinjen zločin genocida. Vidimo sada u Ukrajini se nešto slično dešava, - naveo je Tahirović.

Devetog decembra 1948. godine donesena je Konvencija za spriječavanje i kažnjavanje zločina genocida, a 2015. godine donesena je odluka o njenom obilježavanju odnosno utvrđen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida te prevencije ovog zločina.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif