Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


EKSKLUZIVNO: "BITKE ZA SANDŽAK", NOVI FILM AVDE HUSEINOVIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. December 2022. 15:12:50
Novinar, publicista i autor dokumentarnih filmova ratne prošlosti Bošnjaka, Avdo Huseinović, od nedavno radi na novom dokumentarnom filmu radnog naziva “Bitke za Sandžak”. Film se snima u produkciji Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Luksemburga.

“Bitke za Sandžak” je drugi filmski projekat Avde Huseinovića koji se tematski veže za događaje u Sandžaku tijekom Drugog svjetskog rata.

Obrazloženje za snimanje ovog dokumentarca indikativnog imena najprije smo potražili kod aktivista BKZ Luksemburga.

“Prošlost Sandžaka nedovoljno je istražena. Pored toga, i historijski poznate činjenice oskudno se prezentuju bošnjačkoj i drugoj javnosti. U tom kontekstu smatramo važnim dodatno istražiti sve značajnije događaje i ličnosti, kako iz ranije tako i iz novije historije Sandžaka, zatim analizirati prikupljeni materijal i interpretirati ga – ali nikako proizvoljno već činjenično i strogo držeći se istine, te na kraju ono što iz tog procesa nastane, u uvom slučaju dokumentarni film, prezentovati zainteresiranima”, pojašnjavaju iz BKZ Luksemburga.

“Koja je važnost baviti se ovim temama i upravo na ovaj način, osobito je došlo do izražaja nakon premijere dokumentarnog filma u našoj produkciji, “Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava”. – Uslijedilo je objavljivanje tekstova tendecioznih naslova i uglavnom lažnog sadržaja u mnogim srpskim i crnogorskim medijima. Zatim su s negodovanjem zbog pojave filma, reagovali i određeni politički subjekti, te se na kraju u svu tu orkestriranu hajku uključilo i državno tužilaštvo Crne Gore.

– Poruka svega je kristalno jasna: Bošnjaci ne bi smjeli imati pravo na istraživanje svoje prošlosti, a još manje na svoj narativ! Navedeno je u značajnoj mjeri doprijenijelo da ljudi okupljeni oko BKZ Luksemburga dodatno spoznaju važnost ovakve vrste projekata, te ne želeći prihvatiti pasivnu poziciju posmatrača društvenih događanja na koju su pripadnici bošnjačkog naroda decenijama bili “osuđeni”, ponovno smo ostvarili suradnji sa našim izvanrednim istraživačem i režiserom Avdom Huseinovićem, sa namjerom snimanja još jednog dokumentarca koji će svima nama, sigurni smo, umnogome olakšati da shvatimo u kojim okolnostima i zahvaljujući kome su Bošnjaci Sandžaka opstali tijekom perioda Drugog svjetskog rata, uprkos genocidnom planu zlikovaca kojim se želio i očekivao naš konačan nestanak sa tih prostora”, poručuju iz BKZ Luksemburga.

“Nakon pozitivnih reakcija na film o Mula Osmanu Rastoderu, nema sumnje da nećemo i sa filmom o Bitkama za Sandžak tokom Drugog svjetskog rata, naslikati i približiti širem gledateljstvu, vrijeme i pretešku situaciju u kojoj su Bošnjaci Sandžaka izborili biološki opstanak, zahvaljujući Muslimanskim milicijama koje su u nekoliko velikih bitaka sačuvali narod i teritoriju. Desetine hiljada četnika pod komandom Draže Mihailovića i Pavla Đurišića, napadale su na sandžačke gradove, sve u skladu sa projektom „Homogena Srbija“ Stevana Moljevića, savjetnika Draže Mihailovića, koji je objavljen 30. juna 1941. Muslimanske milicije u bitkama za Sandžak, suprostavile su se uspješno projektu u kojem su definisane nove granice srpskog naroda, teritorije koje trebaju ući u sastav Velike Srbije i predložena zločinačka metoda genocidnog iskorjenjivanja Bošnjaka i drugih naroda sa zacrtanih teritorija. Sandžak i uništenje Bošnjaka je u Moljevićevom projektu zauzimao jedno od prioritetnih mjesta. To se posebno vidi i u instrukcijama Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otađbini, kako su se zvanično nazivale četničke jedinice, od 20. decembra 1941”, kazao je režiser Huseinović.

Huseinović je istakao da će u dokumentarnoj formi, na osnovu relevantnih dokumenata, u sklopu ovog filmskog projekta biti obrađene bitke za Novi Pazar, Sjenicu, Prijepolje, Rožaje i Gornji Bihor.

“Komandanti Muslimanskih milicija i politički lideri Bošnjaka tog doba, poput Mula Jakupa ef. Kardovića, Aćifa ef. Hadžiahmetovića, Hasan age Zvizdića, hodže Sulejmana Pačariza, Osmana ef. Rastodera, braće Konjičanin i drugih, su nevjerovatno inspirativne ličnosti, teško ponovljiva generacija u našoj historiji. Za početak snimili smo nekoliko intervjua u Novom Pazaru i Rožajama, i ono što je važno napomenuti, zasigurno već sada u tom dokumentarno-historijskom smislu možemo zaključiti da imamo relevantnu priču sa relevantnim činjenicama. Ostaje nam nastavak usnimavanja intervjua, potraga za dodatnom dokumentacijom, a na proljeće snimanje i na više autentičnih lokacija. Ova priča proteže se na područje Rožaja, Bihora, Peći, Tutina, Novog Pazara, Sjenice, Prijepolja…”, pojasnio je za naš portal Huseinović.

“Bitke za Sandžak”, drugi je dokumentarni film koji će svjetlo dana ugledati kao plod suradnje Avde Huseinovića i BKZ Luksemburga.

Njihov prvi dokumentarni film, “Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava”, nakon uspješnih promocija u više zemalja, konačno je prije desetak dana postavljen na popularnu platformu Youtube, te ga je u tom kratkom periodu već pogledalo oko 50,000 posjetilaca, objavio je portal identitet.lu.

VRHOstali prilozi:
» NIKAD ZBUNJUJUĆE, A HVALA SCHMIDTU
NAP | 28. January 2023 15:22
» BOŠNJACI.NET JE POPUT DRINE, BILJEŽI I PAMTI NAJDRAMATIČNIJI PERIOD POVIJESTI BOSNE I BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. January 2023 15:12
» BOŠNJACI RIZIKUJU NOVI SRPSKI GENOCID
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2023 16:23
» RUSKI ZLOČINI NAD UKRAJINOM
Božidar Proročić | 16. January 2023 18:09
» ČETIRI STOTINE OSAMDESET ŠEST ZLATNIH GODINA KONTINUITETA BOSANSKOG PAMĆENJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. January 2023 16:27
» POVIJEST ISLAMA NE POZNAJE NI INKVIZICIJU NI ABJURACIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. January 2023 13:57
» DŽEKO SKENDEROVIĆ - PUT OD TRPEZA DO RUMELANŽA
Božidar Proročić | 11. January 2023 16:01
» DOBRODOŠLI U SRPSKU SPARTU
CDM.me | 10. January 2023 12:45
» ODGOVORNI MORAJU BITI KRIVIČNO SANKCIONISANI
Facetv.ba | 09. January 2023 15:42
» SRBIJA I ALBANCI
Mehmed Meša Delić | 04. January 2023 14:39
» APEL OČAJNIKA U SRPSKOJ (NE)KREATIVNOJ LAŽI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. December 2022 16:06
» BORBA ZA PANAMSKI KANAL (17)
Prof. dr. Adamir Jerković | 27. December 2022 00:55
Ostali prilozi istog autora:
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
27. January 2023 13:42
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif