Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


HRVATSKA: DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN SVEČANIM PRIJEMOM
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 26. November 2022. 15:11:57
Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i partneri povodom 25. studenog/novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, upriličili su u prostorijama Kulturno-informativnog centra BiH u Zagrebu svečani prijem za stotinjak uzvanika, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon intoniranja državnih himni Hrvatske te Bosne i Hercegovine, okupljene je pozdravio Zoran Perković, ministar savjetnik za kulturu Veleposlanstva BiH u Hrvatskoj, koji je naglasio kako je svečanost ujedno i otvorenje prostora Kulturno-informativnog centra Bosne i Hercegovine (KIC BiH) koji je stavljen u svoju punu funkciju, kako bi se u njemu održavali kulturni i medijski sadržaji, književne i glazbene večeri, izložbe te tribine i prezentacije.

Perković je naglasio da posebnu pozornost planiraju posvetiti mladim, talentiranim umjetnicima iz BiH i Hrvatske, kao i drugih zemalja regije kako bi im pomogli u afirmaciji.


“Rat je učinio Bosnu izvorom i utokom partizana. Bosansko vodstvo, kao i svaka vlast koja izrasta iz ustanka, inzistiralo je na svojoj državi. Republički status BiH odlučen je poslije drugog zasjedanja AVNOJ-a na jednom sastanku, početkom siječnja 1944. godine. Možda se u tadašnjem napuštanju autonomije u korist republike, tojest države BiH, dijelom može pronaći odgovor zašto se danas u jednom dijelu BiH zvanično ne obilježava ovaj blagdan”, upozorio je Petković.

Okupljene je pozdravio i glavni organizator događanja predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Armin Hodžić, čestitajući prisutnima Dan državnosti BiH.

“Cijelo vrijeme nas uvjeravaju kako će se BiH raspasti, a ona opstaje, kako Bošnjaci, Hrvati i Srbi ne mogu živjeti zajedno, iako žive zajedno. Godinama su nas uvjeravali da na ovim prostorima nećemo obilježavati Dan državnosti BiH. Mi, okupljeni večeras, svjedoci smo da ipak možemo. Bosna i Hercegovina je naša država, koja leži na našem srcu”, rekao je Hodžić.


Dodao je kako je svečani prijem u KIC-u BiH na svoj simboličan način “historijski događaj” i veliki iskorak, nakon čega je Hodžić ispred VBNMGZ-a Zoranu Perkoviću uručio zahvalnicu.

Na svečanosti su sudjelovali predstavnici i izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Federacije BiH te predstavnici Veleposlanstva BiH u Zagrebu.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

VRHOstali prilozi:
» PREMINUO POZNATI BH. GLUMAC ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 28. January 2023 15:17
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 13:42
Ostali prilozi istog autora:
» LANA PUDAR NAGRAĐENA SA 10.000 KM
28. December 2022 13:34
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif