Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MIOMIRA JASIKOVCA ZA GENOCID U SREBRENICI
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 24. November 2022. 14:11:38
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miomira Jasikovca, rođenog 1968. godine u Zvorniku, nastanjen u Novom Sadu, državljanin Srbije.
Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo genocid. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu zapovjednika čete Vojne policije Zvorničke brigade VRS, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, tako što je u periodu od 13. do 15. jula 1995. godine, zajedno sa pripadnicima Vojne policije kojima je bio nadređeni, odlazio na lokacije gdje je bio zatočen veliki broj muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, gdje su pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu i strijeljanjima i ubistvima žrtava.

U optužnici se navodi da su optuženi, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu na mjesta strijeljanja kao i ubojstvima zatočenika ne lokalitetima u blizini škole u Orahovcu gdje je strijeljano više od 800 žrtava, brani u Petkovcima gdje je strijeljano više od 700 žrtava i lokaciji šljunkare u Kozluku, gdje je strijeljano više od 800 žrtava.

Navode optužbe, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 83 javna svjedoka, 16 svjedoka uz mjere zaštite, među kojima i svjedoci koji su dali iskaz u postupcima u MKSJ / MRMKS, iskazima više stručnih vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su sudjelovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u saradnji sa MKSJ /MRMKS, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif