Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


PROMOVIRANA NOVA KNJIGA PROF. DR. ADAMIRA JERKOVIĆA „MAGLE NAD BOSNOM“
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. November 2022. 13:11:33
Intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine danas je započela promocije knjige „Magle nad Bosnom“ bosanskohercegovačkog pisca prof. dr. Adamira Jerkovića. Knjiga je predstavljena pubici u samo predvečerje velikog bh. praznika 25. novembra Dana državnosti.

U prepunoj dvorani Bošnjačkog instituta Fondacije Adil Zulfikarpašić o knjizi autora govorili su ministar u prvoj vladi Bosne i Hercegovine mr. Avdo Hebib, stručnjak iz oblasti geopolitike prof. dr. Izet Bijedić i rektor Univerziteta u Goraždu prof. dr. Hajriz Bećirović.

Nakon što je podsjetio na lik i djelo pisca knjige mr. Avdo Hebib je rekao da u psihološkom smislu knjiga Magle nad Bosnom „daje sliku naše napaćene Bosne i Hercegovine koja traje dugo pa dobrim dijelom i danas. Magle i mutni oblaci koji natkriljuju našu Bosnu i Hercegovinu u njenon historiji u njeno rasvjetljavanju plaćali previsoku cijenu i tako smo opstajali. I danas sa Istoka i sa Zapada pa i širih prostora, nadvijaju se mutni oblaci i drže nas dobrim dijelom zamagljene. Upravo zbog toga ova se knjiga može posmatrati i kao historijski udžbenik vremena koji nam pruža mnoštvo informacija o svim torturama i zločinima i prljavim političkim igrama koje smo u vremenu agresije doživljavali i trpili.

Knjiga kao historijski udžbenik

„Dvojnu ulogu koju igraju predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, Jerković je iscrpno i argumentirano istakao kroz licemjernu povezanost sa velikosrpskim oligarhom Vučićem kao i njegovim slogom u BiH Miloradom Dodikom, a koji su bili egzektiroi zločina nad bošnjačkim i hrvatskim narodom“- smatra Avdo Hebib. Rekavši u nastavku da je njemačka politika konzistentna i pozitivna, izrazio je čuđenje za stav visokog predstavnika Christiana Schmidta i nametanje izbornog zakona koji preferira interese HDZ-a i Dragana Čovića a na štetu većinskog bošnjačkog naroda o čemu je u javnim glasilima Adamir Jerković i prije donošenja Schmidtove odluke upozoravao, a o čemu će komisija Bundestaga kao i Ustavni sud BiH ovih dana raspravljati“, - kazao je Hebić. Istakao je da pisac knjige precizno vivisecira apartheid prema Bošnjacima u Neumu.
„Schmidt i pored mnogo upozorenja od strane građana i njenih vjerskih institucija, nije našao za shodno da reagira na takvo ponašanje neumskih vlasti“, - kazao je Avdo Hebib naglasivši „svakako da je Adamir mogao napisati ovo historijsko djelo, jer je imao čast biti savjetnik našem prvom predsjedniku rahmetli Aliji Izetbegoviću i koji mu je dugo vremena bio i desna i lijeva ruka“, zaključio je mr. Avdo Hebib, ministar u prvoj vladi nezavisne BiH.


Uoči početka promocije, dvorana je bila dupke puna

Govoreći o knjizi „Magle nad Bosnom“ dr. Izet Bijedić je rekao da autor na izrazito stručan i interdisciplinaran način govori o grandioznoj ulozi predsjednika Alije Izetbegovića u očuvanju suvereniteta BiH. Na sebi svojstven način doktor Jerković lucidno govori o Berlinskom kongresu 1878. i citira njegove riječi: „Ovo je priča o višestoljetnim maglama nad Bosnom. U pozadini je Berlinski kongres čiji se obrisi i danas vide s vremena na vrijeme i pojačavaju u turbulentnim vremenima da bi kao bure baruta prijetilo svjetskom miru“. Stručnjak za geopolitiku dr. Izet Bijedić kaže da se pisac knjige bavi svjetskom globalnom krizom izazvanim ruskom agresijom na Ukrajinu i kaže da „Ukrajina ratuje u korist BiH, jer da Ukrajina nije pružila otpor Rusiji, rat bi izbio u Bosni i Hercegovini.“

Prema riječima prof. dr. Hajriza Bećirovića, pisac knjige Magle nad Bosnom „argumenturano govori o velikosrpskoh ideologiji i hegemoniji koja traje više od 200 godina i koja još nije poražena“. Kaže da Jerković piše da „srpska politika čeka povoljnu priliku „ali ukazuje da od svog nauma nije odustala ni hrvatska politika HDZ-a koja se ne miri sa činjenicom da je Herceg Bosna mrtvorođenče“. Prema prof. dr. Hajrizu Bećiroviću Jerković se ne libi istaći nedosljednosti međunarodne zajednice i neprincipijelan pristup, ističe greške koje je načinio visoki predstavnik koji nije smijenio one političare što su radili i još uvijek radi na rastakanju BiH.

Podsjećanje na slavne dane bh. prošlosti

„Adamir Jerković svoju intelektualnu energiju usmjerava i gradi na bazi istine, pravde objektivnosi i humanosti... Štaviše ne sumnja u budućnost Bosne i Hercegovine... Njegova uputa je da mlade treba podsjećati na „slavne dane naše prošlosti kada smo hodali uspravo“, i upravo knjiga „Magle nad Bosnom“, kako se izrazio prof. dr. Hajriz Bećirović, ima za svrhu da nas podsjeća na taj hod i ulije nam snagu da istrajemo na putu slobodne i suverene Bosne i Hercegovine“.

U ime Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i Matice Bošnjaka Sandžaka prisutnima se obratio akademik prof. dr. Šefket Krcić, rekavši da žele što prije organizirati promociju u ovom gradu. Čestitao je građanima Bosne i Hercegovine 25. novembar, Dan državnosti.

Promotori i autor slušaju akademika Šefketa Krcića koji pozdravlja promociju u ime Matice Bošnjaka Sandžaka i Internacionalnog univerziteta

Na kraju je o knjizi govorio njen pisac. Rekao je da knjiga Magle nad Bosnom, koju je izdala sarajevska izdavačka kuća „Almada“, predstavljaju izabrani skup njegovih kolumni poredanih hronološkim redom počev od 1998. do naših dana. Jerković je zatim istakao da je ovo danas na neki način čas istorije u predvečerje velikog bh. praznika.

“ZAVNOBiH je važno svjedočanstvo o kontinuitetu bosanske državnosti, bez koje danas ne bismo imali šanse da se borimo za opstanak i bolju budućnost“, – rekao je prof. dr. Adamir Jerković i dodao da je BiH tada potvrdila svoju državnost 25. novembra ratne 1943. godine. Nije postala ni srpska ni hrvatska ni muslimanska već i srpska i muslimanska i hrvatska. Jerković je podsjetio na Titove riječi 1943. godine:
“Pa da nije bilo Bosanaca mi ne bi sjedili ovdje. BiH mora biti ravnopravna federalna jedinica najmanje onoliko koliko su to Srbija i Hrvatska. I drugo, Muslimani moraju biti apsolutno ravnopravan narod, u mjeri koliko su to Srbi i Hrvati u BiH”, kao i Titovo posljednje obraćanje u kojem je govorio o našoj zemljii:
„BiH ne može pripadati ni ovom ni onom, već narodima koji je od davnina nastanjuju. Uostalom, to njima nije niko poklonio, već su to sami izborili u narodnooslobodilačkoj borbi u kojoj su masovno učestvovali”. Prof dr. Adamir Jerković je zaključio obraćanje na promociji knjige: „Uz pamćenje onog što se dogodilo u ratu, naša je zadaća da danas u miru ponovo tražimo putove za izgradnju zajedničkog života, koji ne može imati alternativu. Zajednički cilj treba stalno afirmirati i kao ideju i kao pragmu, jer niko nama u Bosni Hercegovini ne može biti preči od susjeda i komšije iz naše ulice i mahale. Mi imamo obavezu da čuvamo našu slavnu BiH, tu izmučenu ali lijepu, hrabru i ponosnu zemlju na razmeđu svjetova. To je naša vjekovna sudbina i naš usud, da živimo sa različitostima i sličnostima. Zagovornicima podjela među narodima moramo zauvijek okrenuti leđa. To su poruke ZAVNOBIH-a, to je poruka moje najnovije knjige Magle nad Bosnom“, – zaključio je prof.dr. Adamir Jerković.

Odličan moderator promocije je bila novinarka Radija BIR Alma Hadžić.

VRHOstali prilozi:
» KEMAL PURIŠIĆ - PRAVO I PRAVDA U BORBI ZA GRAĐANSKO DRUŠTVO
Božidar Proročić | 13. September 2023 17:14
» PROTJERANE RUSKE DIPLOMATE SADA AKREDITOVANE U BIH
Detektor.ba | 06. September 2023 14:03
» MONTENEGRIZAM I POETSKA TRAGANJA-MLADENA LOMPARA
Božidar Proročić | 30. August 2023 15:23
» TEROR I KAZNA (30)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 21. August 2023 21:21
» ZADAH KUKAVIČLUKA (29)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. August 2023 23:06
» KAPITULANTSTVO BRITANIJE I FRANCUSKE (28)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 18. August 2023 14:52
» HLADNOKRVNI KONSTRUKTORI ZLOČINA (27)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. August 2023 13:19
» LITIJE U DOBA KORONE - ODABRANI ESEJI MILORADA POPOVIĆA
Božidar Proročić | 08. August 2023 17:10
» DAN OPŠTINE PETNJICA DATUM VRIJEDAN SVAKOG POŠTOVANJA
Božidar Proročić | 05. August 2023 01:14
» PROFIL UBICA IZ WANNSEEA (26)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 02. August 2023 17:06
» ZABRANA MIJEŠANJE SA JEVREJSKOM KRVLJU (25)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 29. July 2023 19:46
» BIROKRATSKA TAČNOST (24)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. July 2023 00:17
» KONAČNO RJEŠENJE (23)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. July 2023 13:13
» KRISTALNA NOĆ (22)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 19. July 2023 17:56
Ostali prilozi istog autora:
» GRADONAČELNICA SARAJEVA U NEW YORKU
19. September 2023 17:27
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif