Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PREMIJER KOSOVA KURTI OPTUŽIO EU ZA PROPAST PREGOVORA SRBIJE I KOSOVA
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 21. November 2022. 21:11:13
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je evropski šef diplomatije Žozep Borel odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i da srpska strana nije prihvatila da se razgovara o tom predlogu EU.

On je objasnio da zato i nije postignut sporazum o pitanju preregistracije koji je predložio Borel.

Kurti je u Briselu, posle serije sastanaka sa evropskim zvaničnicima i predsednikom Srbije, rekao da se od sastanka 18. avgusta organizuju razgovori sa sledećim dnevnim redom – prvo konačni dogovor, a zatim tekuća pitanja.

„U Brisel smo došli sa konkretnim predlogom – sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje predloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni (Srbi) ne smatraju da taj predlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa“, istakao je Kurti.

„Bili smo blizu dogovora u smislu da smo se dogovorili da naredna faza sprovođenja naše odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, dok će Srbija prestati da proizvodi tablice u Srbiji (KM)“, rekao je Kurti i dodao:

„Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije propraćeno onim na šta smo pozvani. U predlogu koji su nam juče doneli Borel i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor postignemo do marta 2023. godine. Borel je praktično odustao od roka – mart 2023, i od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. On (Borel) je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“.

„Uvek sam spreman da dođem ovde sa istom strukturom i redosledom: konačnim sporazumom sa potpunom normalizacijom, koji ima priznanje u fokusu, kao i aktuelnim pitanjima koja su promenljive prirode, kao što su registarske tablice“, naglasio je Kurti.

Dodao je da „ne možemo da budemo neodgovorni i da se ne bavimo aktuelnim temama“, ali da „ne smemo da postanemo državni lideri koji se bave samo tablicama a ne našim odnosima“.

„Nadam se da će EU smoći snage da se vrati svom predlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kao rezultat toga, posle 8 sati razgovora, nemamo dogovor“, kaže Kurti.

VRHOstali prilozi:
» MALOKU: MILANOVIĆ ISKRIVLJUJE ČINJENICE
Bošnjaci.Net | 30. January 2023 17:46
» „ZA NOVE GENERACIJE“ NEPOŽELJAN PARTNER SDP-A?
Vijesti.ba | 30. January 2023 16:27
» PREMINUO POZNATI BH. GLUMAC ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 28. January 2023 15:17
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 13:42
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif