Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


BANJALUČKA ARNAUDIJA PONOVO BLISTA POSEBNIM SJAJEM
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 16. November 2022. 17:11:10
BANJALUKA, 16. NOVEMBAR 2022. (MINA) - Arnaudija je biser koji daje puninu i značaj, prikazuje i dokazuje ljepotu svih banjalučkih džamija koje su doživjele nemilu sudbinu, ali su ponovnim stasavanjem istaknule ono što duhovnost, kultura i civilizacija muslimana Bošnjaka, ali i ostalih građana Banjaluke, znači - kazao je glavni imam Medžlisa Banjaluka hafiz Muamer-ef. Okanović.
Arnaudija džamija u Banjaluci srušena je 7. maja 1993. godine, isti dan kad je nestala i Ferhadija džamija. Njenom obnovom završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.


Hafiz Muamer Okanović: Arnaudija ima svoju znamenitu, kako duhovnu, tako i svjetovnu simboliku. Duhovna simbolika, dakako, mnogo znači kako muslimanima, Bošnjacima koji žive na ovim prostorima, ali i širom domovine, tako i svim onim ljudima koji žeđaju za duhovnošću koja se može pronaći u džamijama.

Arnaudija je danas obnovljena, a njeno svečano otvorenje se očekuje naredne godine.
„Poslije samo nekoliko godina od polaganja kamena temeljca primjećujemo da ponovo sija svjetlom kojim je blistala i prije nego što je doživjela svoje rušenje. Ona će, zajedno s Ferhadijom, predstavljati jedan simbol vremena“, kazao je za Agenciju MINA hafiz Okanović.

Dodao je da je džamija rekonstruirana u autentičnom stilu, te da je „uložen poseban trud da svaki detalj dođe do svog izričaja, kako bi džamija bila isto ono što i prije rušenja - duhovni centar i stjecište Bogu pobožnih ljudi.“


„Sačuvani fragmenti od porušene džamije su tokom obnove ugrađeni. Kada uđemo, kako u ovu džamiju, tako i u Ferhadiju, primijetit ćemo upravo te sačuvane fragmente koji će biti naša kolektivna svijest i naša kolektivna memorija, koji će nam ukazivati na važnost očuvanja svih naših džamija i revnosnost u održavanju svega onog što džamija sa svojim simbolizmima nosi“, naglasio je hafiz Okanović.

On je podsjetio i na značaj koji je Arnaudija imala prije rušenja, ukazujući na njen značaj i danas.
„Ona je, pored duhovnog značaja, imala i stratešku vrijednost, s obzirom na to da je gradnjom džamije ovaj dio doživljavao svoju urbanizaciju. Tako i danas, Arnaudija ima svoju znamenitu, kako duhovnu, tako i svjetovnu simboliku. Duhovna simbolika, dakako, mnogo znači kako muslimanima, Bošnjacima koji žive na ovim prostorima, ali i širom domovine, tako i svim onim ljudima koji žeđaju za duhovnošću koja se može pronaći u džamijama. Zasigurno, objekat ovakve vrijednosti održava veliku važnost za ovaj grad i za sve njegove stanovnike, koji cijene kulturu, civilizaciju, i koji umiju primijetiti ono što je lijepo, korisno, za sve nas“, kazao je glavni banjalučki imam.


Ugrađen fragment srušenog mimbera

Dodao je da svi vjernici, kako Banjaluke, tako i šire, s nestrpljenjem očekuju otvorenje i prvi namaz u Arnaudiji.

„Nadamo se da će vjernici naredne godine biti u prilici da obave namaz u ovoj džamiji i da osjete smiraj i tu ljepotu, napajajući svoje duše. Vjerujemo da će je zijaretiti vjernici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao što zijarete i Ferhadiju. Džamije u Banjaluci imaju svoje klanjače, svoje hizmećare, koji se trude da džamija ne bude usamljena. Na to smo posebno ponosni, i nema sumnje da će i Arnaudija imati svoje hizmećare“, poručio je hafiz Muamer-ef. Okanović.


Ugrađen fragment srušenog mihraba


VRHOstali prilozi:
» 487 GODINA SARAJEVSKE GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE
Anadolu Agency (AA) | 07. January 2024 12:41
» ODAZIVAM TI SE, ALLAHU, ODAZIVAM …
Esad Krcić | 04. January 2024 18:27
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif