Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


UDRUŽENJE BATON ZENICA PREDSTAVIO DOKUMENTARNI FILM AVDE HUSEINOVIĆA “FOČA - CRNA KUTIJA ZLA”
AVDI HUSEINOVIĆU URUČENO PRIZNANJE ILIRSKI MAČ I ŠTIT U BAKRU - GRB UDRUŽENJA BATON
Procitaj komentar

Autor: Dr. sc. Amir Ismić
Objavljeno: 06. November 2022. 19:11:12
Udruženje ”Baton” Zenica obilježavajući 30 godina od početka Agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, u četvrtak, 03. novembra 2022. godine, organizovalo je projekciju dokumentarnog filma pod nazivom:

“FOČA - CRNA KUTIJA ZLA”
Režisera i scenariste: Avde Huseinovića

Ovaj dokumentarni film je prisjećanje na masovno stradanje nedužnih civila grada Foče a, temelji se na relevantnoj arhivskoj građi Haškog tribunala, nacionalnih, regionalnih Sudova, te svjedočenju preživjelih svjedoka zločina.


Prostorije Muzeja grada Zenice nisu bile dovoljne da prime mnogobrojne posjetioce, koji su imali želju da pogledaju ovo novo dokumentarističko ostvarenje Avde Huseinovića.


Poznato je da Udruženje “Baton” Zenica redovno organizuje projekcije na ovu i slične teme u kojima se ističe tematika stradanja, ubijanja civila, staraca žena i djece, ali i uloge i značaja Armije RBiH u očuvanju svih multikulturalnih, religijskih i svih drugih vrijednosti koje su na ovim prostorima naši preci baštinili hiljadama godina unazad.


Nakon emitovanja dokumentarnog filma “FOČA - CRNA KUTIJA ZLA”, prisutnima se obratio i Hikmet Krkalić, profesor historije u Prvoj gimnaziji Zenica, koji je kao Fočak i borac Armije RBiH bio svjedokom brutalne agresije, masovnih ratnih zločina, patnje i bola u Foči od 1992. godine.

Na samom kraju projekcije, u cilju afirmacije i iskrene podrške u radu i svega onoga kroz šta prolazi Avdo Huseinović izražene kroz sve učestalije uvrede i prijetnje, Amir Ismić predsjednik Udruženja “Baton” Zenica, iskoristio je priliku da našem gostu uruči: PRIZNANJE GRB UDRUŽENJA BATON - ILIRSKI MAČ I ŠTIT U BAKRU.


Naredna aktivnost Udruženja “Baton” Zenica nas već očekuje utorak 08. novembra 2022. godine kada ćemo promovisati knjigu: RATNI ZLOČINI NAD DJECOM ZAVIDOVIĆA 1992-1995. godine, mladog profesora historije Mirnesa Halilovića iz Zavidovića.VRHOstali prilozi:
» GENERAL MEHMED ALAGIĆ – SMRT OD NEPRAVDE
B.net | 07. March 2024 14:06
Ostali prilozi istog autora:
» SJEĆANJE NA RAMAZANE U RATU
08. May 2021 17:14
» "LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
21. February 2020 18:11
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif