Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


EDIN RAMIĆ, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH
NAJVEĆA POBJEDA JE ZAJEDNIČKI NASTUP DESET STRANAKA NA PODRUČJU ENTITETA RS
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 28. October 2022. 18:10:13
SARAJEVO, 28. OKTOBAR 2022. (MINA) - Najveća pobjeda je zajednički nastup deset stranaka na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, a najveći izazov je sačuvati te stranke na okupu za naredne izbore - izjavio je danas Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

On je za BIR televiziju govorio o izbornim rezultatima koalicije koja je okupila probosanske stranke iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta "Pokret za Državu", gorućim problemima u ovom entitetu i stanju Bošnjaka, kao i o odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

„Nadam se da će se ostvareno jedinstvo širiti i na druga područja gdje je ugrožena ova probosanska ili bošnjačka opcija“, kazao je Ramić o „Pokretu za državu“.

Dodao je da su djelimično zadovoljni ostvarenim rezultatom, jer su u NSRS osvojili pet mandata, manje od očekivanog.

„Zadovoljni smo odzivom dijaspore. S druge strane, stranke koje nastupaju zajedno nisu u potpunosti ispunile koalicioni dogovor, tako da je očigledno da su dijelovi stranaka, ili kompletne stranke, radile protiv zajedničkog kandidata za potpredsjednika RS-a. Ono što je ostalo van medijske pažnje jeste i koalicija stranaka sličnog naziva, koje nisu imale namjeru da naprave rezultat, nego da pokvare naš projekat, u čemu su uspjeli. Uzeli su nam jedan ili dva mandata“, naveo je Ramić.

On smatra da je najvažnije pitanje u manjem entitetu očistiti medijski prostor od negiranja genocida, glorificiranja ratnih zločinaca, ali i loših poruka koje obeshrabruju, posebno mlade ljude.
„Potrebno je popraviti ukupni ambijent, a onda se okrenuti projektima razvoja lokalnih zajednica, osnaživanja svake povratničke porodica i projekata koji će zadržati mlade ljude u manjem entitetu“, poručio je, između ostalog, Ramić.

Osvrnuo se i na činjenicu da su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić uputili Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine Zahtjev za ocjenu ustavnosti Amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

„Danas smo imali reakciju i deset političkih stranaka koje su u okviru 'Pokreta za državu'. Nadam se da će Ured visokog predstavnika pokazati svoju principijelnost i reagovati na području entiteta RS, ili ukinuti ove odluke u Federaciji. U ovom slučaju, on je visoki predstavnik samo za jedan entitet i samo za pitanja koja, na neki način, štete interesima Bošnjaka, a pogoduju interesima Hrvata“, naglasio je Ramić.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
17. June 2024 19:20
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif