Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Jasmin Duvnjak, predsjedavajući delegatskog kluba bošnjačkog naroda i član Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine
SCHMIDTOVA ODLUKA 'PARKIRALA' HDZ U VLAST
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 18. October 2022. 16:10:43
Jasmin Duvnjak, predsjedavajući delegatskog kluba bošnjačkog naroda i član Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, izjavio je na pres-konferenciji da će na sutrašnjoj sjednici tog Doma “premijerno, u političkoj praksi FBiH biti primijenjene odluke visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta”, nametnute nedavno u vidu promjena Ustava FBiH.

Neka od rješenja u Schmidtovim odlukama, koje se također tiču promjena Izbornog zakona BiH, Duvnjak smatra lošim, neka dobrim, pa je na pres-konferenciji pojasnio razloge.

- Sumarno, najviše smo nezadovoljni zbog pojačane asimetrije rješenja za Federaciju BiH i Republiku Srpsku, - kazao je između ostalog i pojasnio da je u Schmidtovim odlukama, isključivo Federacija BiH prepoznata kao prostor diskriminacije i nepoštivanja ljudskih prava.

Schmidtova odluka tretira potrebu implementiranja sudske presude “Ljubić”, a ne i mnogih drugih, starijih presuda, izrečenih pred Evropskim sudom za ljudska prava ili domaćim sudovima, rekao je Duvnjak navodeći u tom kontekstu i presude u predmetima “Sejdić i Finci”, “Zornić”, “Pilav, “Pudarić”.

- Veoma je indikativno da Schmidt tretira samo jednu presudu ("Ljubić"), pa je ojačana pozicija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i naroda koji su većinski u pojedinim kantonima, što ne predstavlja balans u zaštiti ljudskih prava, - zaključuje Duvnjak.

U Federaciji BiH, tri visoke funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ne mogu više obnašati kandidati iz istog konstitutivnog naroda, a u Republici Srpskoj mogu, rekao je također ovaj član Doma naroda u prilog tvrdnji o pojačanju asimetrije između političkih nadležnosti u dva bosanskohercegovačka entiteta.

Schmidtovo nametnuto povećanje broja delegata u federalnom Domu naroda sa 58 na 80 Duvnjak smatra neekonomičnim, kao što misli da može biti nefunkcionalno povećanje za 13 posto potrebne podrške delegatskih klubova za imenovanje predsjednika odnosno dva potpredsjednika FBiH.

Dobrim potezima visokog predstavnika smatra ograničavanje vremenskog okvira u kojem zakoni mogu biti na dnevnom redu jednog pa drugog doma u Federalnom parlamentu, kao i osiguravanje deblokade imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH te članova federalnog Doma naroda iz kantonalnih skupština.

Još jedna, po Duvnjakovom mišljenju pozitivna odluka visokog predstavnika, jeste što će se ubuduće pitanje vitalnog nacionalnog interesa odnositi na konkretne stvari, kako je naveo.

Govoreći o sutrašnjoj najavljenoj vanrednoj sjednici Doma naroda FBiH, Duvnjak očekuje da će napokon biti podržano imenovanje nedostajućih sudija u Ustavnom sudu FBiH i smatra da treba pokazati političku odgovornost te riješiti ovo važno pitanje nakon što je tri kandidata, od nedostajućih četiri, predložio predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Duvnjak smatra da Dom naroda, prema Schmidtovoj odluci, bira četvrtog sudiju, kao i da kandidat treba da bude iz reda bošnjačkog naroda, i to najkvalitetniji i najreferentniji iz grupe 'odličnih' prema rangiranju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Kad je riječ o promjenama Izbornog zakona BiH, Duvnjak smatra da je visoki predstavnik postupio nedžentlmentski proglašavajući ih u izbornoj noći.

Uz sve dobro u Schmidtovim odlukama, suštinski, “parkiran je HDZ u vlasti FBiH”, zaključuje ovaj član Kolegija Doma naroda.

Naredni dio njegove pres-konferencije odnosio se na najznačajnije aktivnosti tog Doma u mandatu 2018-2022. godina, pa je konstatirao između ostalog da je Federacija BiH, i pored izazova i teškoća, sačuvala političku i ekonomsku stabilnost.

VRHOstali prilozi:
» MALOKU: MILANOVIĆ ISKRIVLJUJE ČINJENICE
Bošnjaci.Net | 30. January 2023 17:46
» „ZA NOVE GENERACIJE“ NEPOŽELJAN PARTNER SDP-A?
Vijesti.ba | 30. January 2023 16:27
» PREMINUO POZNATI BH. GLUMAC ALEKSANDAR SAŠA PETROVIĆ
Anadolu Agency (AA) | 28. January 2023 15:17
» DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 14:04
» SVE MOŽE ZA VLAST
Bošnjaci.Net | 27. January 2023 13:42
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif