Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Obilježena 19. godišnjica Memorijalnog centra Srebrenica
PRIJE 19 GODINA ZVANIČNO OTVOREN MEMORIJALNI CENTAR POTOČARI: TRAJNO SVJEDOČANSTVO I POMEN NA ŽRTVE GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 20. September 2022. 13:09:55
Prije 19 godina zvanično je otvoren Memorijalni centar Srebrenica - Potočari kao trajno svjedočanstvo i pomen na žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine na tom području, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan 2003. godine Memorijalni centar u Potočarima otvorio je tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. U Memorijalnom centru Potočari ukopane su hiljade žrtava genocida iz jula 1995. godine, kojeg su počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta Republika Srpska i Srbije.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru Potočari obavljena je 31. marta 2003. godine i tada je ukopano prvih 600 identifikovanih osoba. Iste godine, 11. jula, obavljena je još jedna, a 20. septembra i treća dženaza u toj godini. Tada je Centar i zvanično otvorio Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Žrtve su iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari je jedinstvena institucija koja se bavi sjećanjem na genocid iz jula 1995. godine u Srebrenici, ali i sjećanjem na ratna dejstva od samog početka pa do kraja rata. Pokušavaju na sve načine skrenuti pažnju i na zločine koji su se desili i u drugim opštinama u Bosni i Hercegovini.U Memorijalnom centru u Potočarima ukopana je 6.721 žrtva genocida, a traga se za još više od hiljadu ubijenih stanovnika Podrinja.

Memorijalni centar se sastoji se od dvije komponente, od kojih je prva mezarje gdje su ukopani posmrtni ostaci žrtava genocida.

Proces identifikacije i pokopa žrtava nastavlja se svake godine. Zid sjećanja, u koji su upisana imena 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, također se nalazi unutar mezarja.

Druga komponenta Memorijalnog centra smještena je u nekadašnjoj Fabrici akumulutora koja je služila kao sjedište holandskog bataljona UN-a prije genocida i događaja iz jula 1995. godine.

U Memorijalnom centru danas se mogu vidjeti izložbe posvećene ubijenim, svjedočenja preživjelih i porodica žrtava genocida, multimedijalna soba, kao i prostor osmišljen za edukaciju posjetilaca o zločinima počinjenim u i oko Srebrenice, te njihovom naknadnom procesuiranju na međunarodnim i na domaćim sudovima.

Obilježena 19. godišnjica Memorijalnog centra Srebrenica: Važan dan za preživjele žrtve genocida i historiju BiH


Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 19. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, spomen-obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine, javlja Andolu Agency (AA).

Obilježavanju su, između ostalih, prisustvovale porodice žrtava, kao i članice različitih udruženja.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, rekao je da 20. septembar predstavlja značajan datum za Memorijalni centar, preživjele žrtve genocida i općenito historiju Bosne i Hercegovine.

"Ovo je važan datum za ovu zemlju, za nas, za historiju. Ovo je zvanični dan kada je osnovana prva institucija u našoj zemlji koja otvoreno, javno i sistematski komemorira zločin koji je počinjen nad nam. Samo postojanje predstavlja kvantni iskorak u odnosu na sve naše prethodne pokušaje da zabilježimo našu historiju", rekao je Suljagić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ kaže da je na današnji dan zvanično otvoren Memorijalni centar i da je to dan od velike važnosti.

"Naša borba nije prestala. Međutim, mi smo svi uspjeli da imamo mjesto gdje ćemo dolaziti. Mi smo uspjele nakon genocida da odgojimo više od pet hiljada djece koja nikad nisu pomišljala na osvetu. Ovaj datum je bitan svima nama", rekla je Subašić.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari otvorio je na današnji dan 2003. godine tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. U Memorijalnom centru Potočari ukopane su hiljade žrtava genocida iz jula 1995. godine, kojeg su počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na više od 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida.

VRHOstali prilozi:
» DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE OBILJEŽEN U ŠVEDSKOJ
Bošnjaci.Net | 30. November 2022 15:38
» MEHOLJIĆ: ĆAMIL I AUTOKRATA DODIK
Šukrija Meholjić | 28. November 2022 21:45
» POSTOJBINO MOJA, RODNA GRUDO, ZEMLJO NAŠA
Mensud Alićušić | 28. November 2022 16:16
» HRVATSKA: DAN DRŽAVNOSTI BIH OBILJEŽEN SVEČANIM PRIJEMOM
Anadolu Agency (AA) | 26. November 2022 15:01
» PROTEST U SARAJEVU: NE DAMO DRŽAVU
Anadolu Agency (AA) | 26. November 2022 14:47
Ostali prilozi istog autora:
» PROTEST U SARAJEVU: NE DAMO DRŽAVU
26. November 2022 14:47
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif