Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


MUDERRIS JE SINONIM ZA BOŠNJAKA GORŠTAKA KOJI NIJE PRISTAO NA PLANIRANO ODUZIMANJE DOMOVINE, IDENTITETA...
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 12. September 2022. 20:09:14
U predizbornom spotu Stranke demokratske akcije u nekoliko sekvenci pojavljuje se Nezim Halilović Muderris.

Muderris je veliki i hrabri neustrašivi bosanski gazija, alim i pouzdani prijatelj svakog iskrenog Bošnjaka i svakog dobrog čovjeka. Drag je gost džemata i džematlija u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i izvan nje. A on nije lijen. Odazove se svakom pozivu da o dobru govori i na njega poziva. Rijetki su među Bošnjacima oni koji su tako i toliko poštovani. Još su rjeđi oni koji Bošnjacima ulijevaju sigurnost samom svojom pojavom među njima. Nije to slučajno.

Nezim Halilović Muderris ratni je komandant 4. muslimanske slavne brigade. Nakon studija u Kairu, pred sami rat vratio se u domovinu i postao glavni imam u Konjicu. Iako je nadaleko poznat kao vrstan govornik, u odbrani domovine nije odabrao pričati i govorom na borbu poticati druge. Imamsko džube zamijenio je uniformom, stao je ispred safova sa šehadetom i u srcu i na povezu oko glave. Poveo je hrabre ratnike svoje brigade u borbu za slobodu i domovinu. Četvrta muslimanska slavna brigada nije odlazila u „obične“ bitke. Bili su tamo gdje su ratni zadaci zahtijevali posebnu hrabrost, odvažnost, obučenost i odlučnost. Muderris nije bio komandant u pozadini. Uvijek je bio prvi, onaj kojeg slijede. Višestruko je ranjavan u direktnim borbama. Dobitnik je ordena Zlatni grb s mačevima i Zlatnog ljiljana. O tome mnogo ne priča. Zato uvijek ozarena lica i uzdignuta čela kazuje kako je bio pripadnik časne Armije Republike Bosne i Hercegovine. I uvijek ističe i govori o vrlinama prvog, kako on kaže „mog“, predsjednika Alije Izetbegovića. Bio mu je saradnik i svjedok njegove skromnosti, ali i ljudske veličine.U spomenutom spotu Muderris čistom vodom bosanskom abdesti. Odabrao je, baš kao što na njega i liči, stati javno i jasno ispred ideje za koju smatra da se vrijedi boriti. I nastaviti se boriti. Kad slijedi, radi to iz čista uvjerenja. A i njega kao rijetko koga brojni slijede zbog neupitnog povjerenja i njegove potvrđene čestitosti. Zato uzbuđuje i smeta. Zato su uslijedili napadi i uvrede na čast i dostojanstvo Muderrisovo. Oni čija hrabrost navire tek kad su sklonjeni iza računara i tastatura, dok iz udobne pozadine svoje licemjerne namjere pokazuju preko poslušnih „internetskih vojnika“, nastoje uniziti onog kojeg kičma Bošnjaka drži visoko i onog koji se nije povlačio ni kad su mu prvi put neprijatelji metke u tijelo zarivali. Oni koji su daleko od frontova, pa i od domovine bili Muderrisa, ljiljana zlatnog, maskotom nazivaju. Koliko je potrebno zapustiti svoj um da bi se pokušao obezvrijediti neko ko je zavrijedio toliko poštovanja?! U sramnom društvu onih koji bi da naude, povrijede i ismiju onoga koji za svoje ratne zasluge ništa nije tražio, jer se zbog njih nije ni borio, i oni su koji su samo zbog porijekla, poltronstva ili pretvaranja i potvaranja zasjeli na jednu, na dvije, na tri i više funkcionerskih, državnih i dobro plaćenih fotelja.

Muderris je sinonim za Bošnjaka gorštaka koji nije pristao na planirano oduzimanje domovine, identiteta, života i podvalu kako se „muslimani ne mogu odbraniti ako bude rata ovdje“. Znanjem i tijelom je, kad je to bilo potrebno, i životom da je trebalo, branio pravo, čast i dostojanstvo drugih ljudi. Muderris je sinonim za one koji ustaju ispred nepravde, sile i silnih pripremljenih etiketa za sve koji ne pristaju šutjeti niti klimanjem odobravati kriminalizaciju i ponižavanje svega bošnjačkog. Napadaju ga oni koji bi, da ispred njega stanu, mogli samo pognuti glavu. I šutjeti. Njihove otrovne strelice izdaleka Muderrisu neće i ne mogu nanijeti štetu. Oni od njega, koji je rob Jednog, ne mogu napraviti poslušnika ljudima. A jednako je i s onima koji Muderrisa vole i s onima koje on voli.

Zaludni su muka i napor i svi napadi onih bez osjećaja zahvalnosti i onih beščasnika kojima onda ničija čast i dostojanstvo nisu sveti. Za njih nema ni osoba ni vrijednosti po kojima ne bi gazili za još malo autoriteta i slave, koji ne idu s hrabrošću, radom, vrlinama i znanjem. Sva njihova sredstva su slaba čak i da samo ogrebu onoga koji svoje mjesto s uzdignutim prstom i ne traži među njima sličnim.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» BEĆIROVIĆ: EU NAS NE ŽELI!
17. January 2024 20:00
» „TAKO SE U BOSNI PJEVA“
21. July 2023 14:46
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif