Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


MOSTARSKI, USTAŠKO – JEVREJSKI APSURDI
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac
Objavljeno: 03. September 2022. 15:09:18
Lažno i trajno se pripovjeda: „Nikad se ne ponovilo“ ali se upravo permanentno i ponavlja.
Primjera je bezbroj, svaki od njih nas asocira uvijek na stravične i konkretne događaje, u vremenu i trenutku događanja, da li iz drugoga svjetskoga rata, ili iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i Mostar, da li danas na Ukrajinu ili permanentno na nedužne Palestince?

Međutim, sagledavajući sva dešavanja u Mostaru, kao njegov stanovnik i građanin, koji je preživio i ličnu strašnu golgotu, gdje su dominantne, upravo sljedbenici i nasljednici one iste ustaške ideologije iz fašističkog nasrtaja i doba okupacije, kao i ove posljednje agresije od strane Hrvatske i njihovih bojovnika na grad i njegovo stanovništvo, nehrvate.

Brojni su i njihovi logori od Heliodroma, Dretelja, Ljubuškog i drugi, koji nas podsjećaju i na Aušvic i druge fašističke logore, da ne spominjemo Jasenovac i druga stradalnička i zlokobna mjesta.
Dok se na današnji međunarodni dan holokausta na Jevrejsko goroblje polaže cvijeće, dotle je monumentalni spomenik boraca protiv svih fašista totalno devastiran.

Evo, ovih dana gradom Mostarom vihore zastave u centru grada, upravo na Međunarodni dan holokausta, gdje su prisutne i vezane zastave Izraela kao jevrejskog stradalnika u fašizmu i Herceg Bosne iz UZP i ustaškog zločina i saučesnika toga fašizma u toku drugog svjetskog rata.

Dok se, na ovaj dan sjećanja toga holokausta u Evropi, Jevreji Mostara su našli priliku da sa svojim partnerima u korumpiranom i uzurpiranom Aluminiju i gradu Mostaru, sa HDZ-om i Draganom Čovićem, zajednički polažu cvijeće na Jevrejskom groblju, a nedaleko je totalno devastirano i Partizansko spomen obilježje, upravo od tih istih njihovih sljedbenika ustaške nacionalističke mladeži HDZ-a u ovome gradu.

Nije bez razloga i taj isti Dragan Čović nedavno boravio u Izraelu i na „zidu plača“ iskazivao sve svoje ustaško nacionalističke želje, bar kada je u pitanju i njiohova Herceg Bosna, čiju su obljetnicu ovih dana upravo i javno proslavili.

Apsordi su to neviđeni i nepojmljivi, ali istovremeno našim građanima i već nedavno viđeni na početku stvaranja naše zajedničke domovine Bosne i Hercegovine, kada su se vezale zastave „Hrvata islamske vjeroispovjesti“ ili tzv. Bošnjaka i stranke SDA sa strankom HDZ-a, a ishod te ljubavi, prijateljstva i zajedništva bio je na ispitu 09. maja 1993. godine i dalje proslavljeni u brojnim logorima.

Dalje sljavlje se nastavilo, njihovim zajedničkim djelovanjem na kriminalu i uzurpaciji firme Aluminij, kada im se nedavno priključio i Jevrejski lobi sa nekim gospodinom Amirom Grossom Kabiri, koji je navodno i organizovao putovanje čelnika HDZ-a Dragana Čovića u Izrael, ali je veoma važno za našu javnost spoznaja, da su prethodno protjerali i sve radnike srpske nacionalnostri iz njihove firme, bez ikakvog obeštećenja.

VRHUNAC LICEMJERA ČOVIĆA I UZP OKOTA: Dragan Čović i njegovi pajtaši NDH-azije u Mostaru niz ulica su imenovli po najokrutnijim zločincima i nacistima - koji su tijekom Drugog svjetskog rata činili brutalne zločine nad nehrvatima

Dakle njihovo uzurpatorsko kriminalno djelovanje, svakako je bilo u sprezi sa „Hrvatima islamske vjeroispovjesti“, njihovog premijera Fadila Novalića i ministra Nermina Džindića.

Kako mediji prenose: „Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta u organizaciji Jevrejske zajednice Mostar okupili su se brojni građani, udruženja i visoki zvaničnici, među kojima je bio i ratni gradonačelnik Mostara Safet Oručević, te predsjednik uprave Aluminij Industrije Amir Gross Kabiri, koji je upalio jednu od šest simboličnih svijeća na Jevrejskom groblju u Mostaru“. /završen citat/

Od svih tzv. visokih zvaničnika, ne mogu se odati utisku, da gospodin Safet Oručević nije shvatio o kakvoj se družini radi, te se našao u društvu sa uzurpatorima i okupatorima i grada Mostara i firme Aluminij.

Dakle, sve su ovo naši apsurdi, kojih se nikada nećemo osloboditi, ponavljaće se, a kriminalci i nacionalisti će i dalje okupirati i uzurpirati i naša dobra i naše ljudske duše.

Uz cvijeće i šest simboličnih svijeća u Mostaru obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta
Polaganjem cvijeća i simboličnim paljenjem šest svijeća na Jevrejskom groblju u Mostaru odana je počast žrtvama holokausta uz podsjetnik na stravične zločine nad jevrejskim stanovništvom koji se nikada, nigdje i nikome ne smiju ponoviti.


Predsjednik Jevrejske zajednice Mostar Zorana Botića je podsjetio da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. januara.

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta u organizaciji Jevrejske zajednice Mostar okupili su se brojni građani, udruženja i visoki zvaničnici, među kojima je bio i ratni gradonačelnik Mostara Safer Oručević, te predsjednik uprave Aluminij Industrije Amir Gross Kabiri, koji je upalio jednu od šest simboličnih svijeća na Jevrejskom groblju u Mostaru.

VRHOstali prilozi:
» HITLER SA BLISKOG ISTOKA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 04. December 2023 21:42
» NACIONALNA I DRŽAVOTVORNA SVIJEST BOŠNJAKA
Aziz Hurem | 04. December 2023 21:13
» JASTREBOVI U BOŠNJAKA, NA RESPIRATORIMA U ALUMINIJSKOJ FOLIJI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 04. December 2023 20:49
» KISSINGEROVE MANTRE O BOSNI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. November 2023 19:29
» MULJ U KOJEM PLIVAJU GMIZAVCI
Elmedina Muftić | 29. November 2023 14:08
» „DRMA MI SE NA ŠUBARI CVEĆE“
Sead Zubanović | 28. November 2023 16:07
» SVEČANA AKADEMIJA U FRANKFURTU - DIJAGNOZA I PORUKE BOŠNJACIMA
Mr. sci. Džavid Begović | 28. November 2023 15:43
» ZAPOSTAVLJENA UKRAJINA-RAT I NEMOĆ U SJENI SVJETSKE POLITIKE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 27. November 2023 17:42
» OSTAVITE SREBRENICU NA MIRU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. November 2023 16:06
» BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI! (2)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 26. November 2023 13:04
» GLAS ZA BOSANSKU NEUTRALNOST
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2023 12:44
» ŠOK
Aziz Hurem | 24. November 2023 14:29
» OTVORIMO „KRIMINALNU ALUMINIJSKU FOLIJU“, VRIJEME JE!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 24. November 2023 14:17
» IMA LI KRAJA STRADANJU NAPAĆENOG PALESTINSKOG NARODA?
Zijad Bećirević | 23. November 2023 17:28
» I „SKAJ“ APLIKACIJA JE „MAHSUZIJA“ BOŠNJACIMA
Sead Zubanović | 20. November 2023 15:52
» U SUSRET UNIJI BOŠNJAČKE DIJASPORE
Mr. sci. Džavid Begović | 20. November 2023 14:36
» SJEĆANJE NA PROŠLOST POGLED NA BUDUĆNOST-DAN SANDŽAKA DANAS
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. November 2023 23:09
» NARATIV ZDRAVOG RAZUMA I MORALNOG STAVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. November 2023 13:15
Ostali prilozi istog autora:
» ŠTA SE TO VALJA IZA GRMA U MOSTARU?
01. November 2023 19:36
» KADIJA TE TUŽI, KADIJA TE SUDI
01. October 2023 13:07
» LIJEP TI JE OSMJEH, VUČKO NAŠ
23. August 2023 14:26
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif