Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


DA LI SMO PONOSNI I PRKOSNI BOSANCI, ILI SMO PALESTINCI?
Procitaj komentar

Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 09. August 2022. 07:08:28
MR. MILAN JOVIČIĆ, mostarski Sarajlija, Bosanac!: Prije svega “genocidaši“ koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini, te veliki nacionalistički elementi, koji rabe nacističku ideološku matricu, izrazito dokazanu i prikazanu na masovnim ubojstvima i raseljavanjem stanovništva iz ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine.
Ovom problemu i pitanju “ustašozijacije“ u ovome gradu i cjelovitim hercegovačkim prostorima, moralo se pristupiti na konkretniji i sadržajniji tretman i odnos, a nikako površinski kako su to upravo učinili vijećnici iz Gradske komisije.
Da je država Izrael posvećena zaštiti sigurnosti, prava i statusa Jevrejske zajednice širom svijeta, uključujući i Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, svakako je neosporno te se isto moće pozdraviti.
Ali da se naši veliko srpsko hrvatski nacionalisti, Dragan Čović i Milorad Dodik, kao nasljednici i izvršioci ustaško- četničke ideologije na ovim našim prostorima, mogu i trebaju veličati od ove iste Jevrejske zajednice, za antisemitizam, veoma je smješno i tragikomično.
Izraelski stav o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini je posledica lobiranja predsednika HDZ-a Dragana Čovića i predsednika SNSD-a Milorada Dodika, kao i izostanka jasnog odnosa stranaka sa sedištem u Sarajevu prema Izraelu, piše klix.ba ukazujući da jasna spoljna politika ne postoji.

Zato, neka ovaj „zid plača“ bude samo crna mrlja, pomračene savjesti i uma, svih njihovih „kvazi semističkih“ i genocidnih elemenata, ovoga svijeta.
Bez zabluda i niskih poriva, nemojmo našu ljudskost poistovjećivati sa ovdašnjim nacionalistima, ma odakle dolazili sa oplakuju svoje grijehe.


“Država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost svih njenih građana i svake inicijative koja promovira ovu ravnopravnost. S tim u vezi treba istaći da Izrael čvrsto vjeruje da je Okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom IV – Ustavom Bosne i Hercegovine uspostavljen održiv sistem podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika”, pojašnjavaju.
S tim u vezi, iz Izraela smatraju kako se taj princip mora poštovati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za izborni zakon koji istovremeno mora osigurati dva ključna principa jednakost i nediskriminaciju.
“Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i verificirao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sistem konsocijacijske demokratije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Evropskog suda za ljudska prava tek treba da se implementiraju” /zavrešen citat/

Treba znati i poštovati i domaće patriotske snage, koje su godinama u gradu Mostaru ukazivale na ustaške ulice, a nikako na slavopojke gradonačelnika Marija Kordića ili predsjednuika Gradskog vijeća Salema Mariča ili njegovog zamjenika Velibora Milojevića, koji istinski prestavljaju ortodoksne nacionalističke stranke.

Zato je i posjeta njihovih čelnika Izraelu, Dragana Čovića i Milorada Dodika, isključiva nakana sospstvenih i ličnih interesa iz više razloga.

Prije svega “genocidaši“ koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini, te veliki nacionalistički elementi, koji rabe nacističku ideološku matricu, izrazito dokazanu i prikazanu na masovnim ubojstvima i raseljavanjem stanovništva iz ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine.
Ovom problemu i pitanju “ustašozijacije“ u ovome gradu i cjelovitim hercegovačkim prostorima, moralo se pristupiti na konkretniji i sadržajniji tretman i odnos, a nikako površinski kako su to upravo učinili vijećnici iz Gradske komisije.

Mnogo je toga još ”ustaškoga“ ostalo iza njih, a glorifikacija ovoga čina gašenja nekih od ustaških ulica samo je najobičnija farsa zajedništva.

Primjera radi, mnoge gradske institucije prisvojene su kao hrvatske, a uzurpacija i mnogih firmi u ovome području, rezultat su njihove agresije.

Tako je i firma Aluminij, kao starteški interes Hrvatske, po riječima oca nacije Franje Tuđmana, sasvim uzurpirana od čimbenika HDZ-a i njihove ustaške ideologije, ne zaboravljajuči da su “Srbima, Bošnjacima i psima zabranili povratak u firmu“, koju su godunama stvarali i gradili, ali su HDZ-ovci i konačno uveli u firmu svoje Jevreje, sa gospodinom Grossom I saradnicima, bez zvaničnog obeštećenja svih njihovih radnika nehrvata, što je naćalost i domaća vlast bila u obavezi uliniti.
Nema nikakvog opravdanja ni za domaću vlast, sa kadrovima naših Bošnjaka, koji su se godinama deklarisali kao prave “ulizice“ po mjerui, opisu i sadrćaju našeg uglednog književnika Meše Selimovića.

VRHOstali prilozi:
» ŠTA NAM DONOSE PREDSTOJEĆI IZBORI
Božidar Proročić | 03. October 2022 14:45
» BOSNA I HERCEGOVINA JE SVETINJA KOJU BRANIMO U „SVETU“ NEDJELJU!
Mr. Milan Jovičić | 30. September 2022 21:13
» VRIJEME JE NA ISTEKU ZA NAŠU SUDBINU, BIRAJMO
Mr. Milan Jovičić | 27. September 2022 12:48
» ŠTA NAM ZNAČI „AUTOGOL“ DENISA BEĆIREVIĆA?
Mr. Milan Jovičić | 23. September 2022 15:18
» PORAZ DENISA BEĆIROVIĆA I 11 HDZ STRANAKA
Bošnjaci.Net | 11. September 2022 13:25
» PLAVSKI STEĆCI
Boban Redžepagić | 30. August 2022 21:07
» HRABRO I POŠTENO ZA GRAĐANSKU DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Željko Komšić | 26. August 2022 14:19
» BIHORSKA HEDIJA - MIRSADA RASTODERA
Božidar Proročić | 23. August 2022 13:18
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
Mr. Milan Jovičić | 15. August 2022 08:27
Ostali prilozi istog autora:
» PARLAMENTARNO POLITIČKO SMEĆE!
31. August 2022 21:35
» PO ČEMU SE TO RAZLIKUJEMO?
22. August 2022 13:45
» PISMA IZ RODNOGA SARAJEVA
15. August 2022 08:27
» BOSNO NAŠA PONOSNA I PRKOSNA!
16. July 2022 15:23
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif