Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


VJERA I SOCIJALDEMOKRATIJA: ANALITIČKO PISMO ZA JEDINSTVENO BOSANSKO DRUŠTVO
Procitaj komentar

Autor: Senad Ušanović
Objavljeno: 07. August 2022. 08:08:32
Senad Ušanović: Kontinuiranom komunikacijom i upornim ukazivanjem na probleme, vremenom bi se relaksirao odnos i ukazalo na neophodnost nastupa vjerskih zajednica protiv fašizma, radikalizma i separatizma u državi Bosni i Hercegovini što bi prema postojećem ugovoru izmedju države i crkve trebalo biti i obaveza vjerskih zajednica u multietničkom društvu, umjesto promocije inostranih destruktivnih, nacionalističkih interesa.
Brojna otvorena „politička“ pisma upućena Resu-l-ulemi IZ u BiH Huseinu ef. Kavazoviću stvaraju potrebu da se vjernici muslimani, simpatizeri socijaldemokratije kritički zapitaju kakav je odnos vjere/religijie i socijaldemokratije u Bosni i Hercegovine.

Ne slažem se s populističkim i ultimativnim načinom komuniciranja s istitucijom IZ i duhovnim autoritetom muslimana u BiH Reisu-l-ulemom.

Kao bosanski aktivista, vjernik, član SP Švicarske i simpatizer SDP-a Bosne i Hercegovine mislim da se ovakvim načinom komuniciranja s vjerskim autoritetima i institucijama nanosi šteta socijaldemokratiji u Bosni i Hercegovini, te se šalje indirektna poruka da nije kompatibilno biti vjernik i socijaldemokrata što je svakako pogrešno.

Umjesto što se šalju «degradirajuća« ortvorena pisma vrhovnom poglavaru IZ s ultimativnim pitanjima i zahtjevima, potrebno je otvoriti kontinuirani i istinski državotvorni društveno-politički dijalog s MINA
vjerskim institucijama i njihovim autoritetima:

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, patrijarh srpski Porfirije - Prvoslav Perić, odnosno Mitropolit dabrobosanski Hrizostom- Rajko Jević, Dr. Eliezer Papo- rabin Jevrejske zajednice BiH u cilju zajedničke reizgradnje humanog jedinstvenog bosanskog društva.

Kontinuiranom komunikacijom i upornim ukazivanjem na probleme, vremenom bi se relaksirao odnos i ukazalo na neophodnost nastupa vjerskih zajednica protiv fašizma, radikalizma i separatizma u državi Bosni i Hercegovini što bi prema postojećem ugovoru izmedju države i crkve trebalo biti i obaveza vjerskih zajednica u multietničkom društvu, umjesto promocije inostranih destruktivnih, nacionalističkih interesa.

Iz grešaka i iskustva njemačke sozialdemokratije i crkve može se vidjeti da je moguće relaksirati i popraviti taj odnos što je dovelo do pobjede socijaldemokrata u Njemačkoj državi.
(Prof. dr. Rainer Hering Sozialdemokratie und Kirchen in Deutschland – ein historischer Rückblick) 1. MINA
https://ak-christen.spd.de/fileadmin/ak-christen/Dokumente/Materialie_Rainer_Hering_Sozialdemokratie_und_Kirche.pdf) 2. MINA
https://www.jstor.org/stable/20851987 3. https://www.jstor.org/stable/24222220

MINA
MINA

Aktuelna njemačka vlast predvođena socijaldemokratima potvrdjuje to i da je nam nadu da će se u Bosni i Hercegovini mudrom politikom postići da istinska socijaldemokratija na cijeloj teritoriji države otvori narodu oči i postane bitan politički faktor i platforma za reizgradnju modernog multietničkog i multireligioznog društva u Bosni i Hercegovini.

Upravo iz tog razloga su nam potrebni mudri partijski lideri koji će preuzeti odgovornost za vodjenje države i uredjenja modernog jedinstvenog društva
Ova tema ima posebnu važnost u multietničkom društvu države Bosne i Hercegovine.
Da bi se krenulo u iskrenu komunikaciju moraju se najprije diferencirati i detektovati problemi i bolne tačke.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini:
- Primjetno je da se u sjedistu IZ u BiH prilikom prijema gostiju postavlja i zastava države Bosne i Hercegovine, čime se pokazuje patriotski odnos i ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini.
- Uloga Islamske zajednice u BiH i džemata u održavanju kulture sjećanja kao i njegovanju bosanske /bošnjačkih kulturnih vrijednosti je od neprocjenjive vrijednosti. Posebno u vremenu kada jedan član Predsjedništva naše domovine i njegov politički establišment negira bosanski jezik, bosansku historiju i naš bosanski/bošnjački identitet.

- U dijaspori širom svijeta IZ i džemati su pored duhovne edukacije, glavni nosioci promocije bosanske/ bošnjačke kulture i ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini.
- Islamska zajednica u BiH je u prošlosti bila također pod ekstremnim pritsikom radikalnih snaga koje su aktivirane od strane inostranih obavještajnih službi. No pored počinjenih grešaka u neugodnim uslovima IZ je uspjela izbeći ovaj udar bez veće štete.
Teško je vjerovati da u IZ ne postoji uticaj političke strane kad znamo da je predsjednik Sabor IZ ujedno i potpredsjednik stranke SDA?

Srpska Pravoslavna Crkva:
U prostorijama Srpske Pravoslavne Crkve u BiH ne ističu se obilježja i zastave zajedničke nam domovine Bosne i Hercegovine niti se promoviše ljubav prema domovini Bosni.
Otvoreno se propagira separatizam i stvaranje nove srpske države na krvavim genocidnim temeljima.
U dijelovima Bosne i Hercegovine Srpska pravoslavna crkva podstiče veličanje ratnih zločinaca i podržava fašističku organizaciju poput četničkog pokreta.
U Dijaspori SPC u skladu s srpskom nacionalističkom politikom odbija svaku saradnju u pravcu promocije jedinstvenog bosanskog društva. SPC je aktivna i medju Srbima koji dolaze iz Bosne i Hercegovine isključivo u promociji srpstva i ljubavi prema državi Srbiji.

Katolička crkva u Bosni i Hercegovini
- U prostorijama Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine na prijemima se ne ističe državna zastava Bosne i Hercegovine.
Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine daje svoj doprinos za moderno uredjenje države BiH te je predložila teritorijalno uredjenje na principu ekonomskih regija. (bkbih.ba MINA)
Brojni katolički duhovnici
katolički duhovnici pokazuju i promovišu ljubav prema našoj zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini.
Često je Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini pokleknula pod hrvatskim nacionalističkim pritiskom, tako da smo bili svjedoci promocije hrvatskog nacionalizma
i antibosanstva, te preimenovanja bosanske historije i kulture u hrvatsku uz podršku katoličkih centara i svećenika.
- U dijaspori, među BiH katolicima, katolička crkva je isključivo angažirana na promociji hrvatskih kulturnih vrijednosti a bosanska kultura i historija je gotovo zanemarena i često negirana.

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegivine
- Iako malobrojna, jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine svojim angažmanom daje veliki doprinos za promociju i jačanje jedinstvenog multietničkog i multireligioznog bosanskog društva.

Socijaldemokratska politika/partija u Bosni i Hercegovini trebala bi imati organizovane i aktivne odjele za komunikaciju s vjerskim zajednicama jer vjernici i vjerske institucije svojim glasovima i svojim pozitivnim djelovanjem mogu itekako uticati na stvaranje boljeg društva u Bosni i Hercegovini. Crkveni službenici se trebaju na sve načine motivisati da slobodno kažu: «Volim moju domovinu Bosnu i Hercegovinu» oslobođeni od straha nacionalističkih politika i političkih spodoba.
Socijaldemokratija koja u svom okrilju ima i vjernike treba jasno, strpljivo i konstantno detektovati društvene zahtjeve prema vjerskim zajednicama i promovisati otvorenost prema vjernicima bez obzira na evtl. planirano-destruktivno ili trenutno-pogrešno djelovanje vjerskih autoriteta.

Mi Bosanci se moramo ispravno prebrojavati: „Volimo li domovinu Bosnu i Hercegovinu“?
Jer ko Bosnu ne voli i s ponosom ne nosi njenu zastavu ... kakav je njegov cilj?
Tako se moramo prebrojavati i analizirati bez obzira na etničku i religijsku pripadnost, jer to je nužnost...

Senad Ušanović
Bosanski Talasi

VRHOstali prilozi:
» ŠEJH EL-KARADAVI – ISTINSKI ALIM I LIDER WESATIJJE
Dr. hfz. Safvet Halilović | 05. October 2022 14:50
» BOŠNJAČKOM TRPLJENJU JE DOŠAO KRAJ
Elmedina Muftić | 04. October 2022 21:31
» DOKLE ĆEMO BITI OVCE, SAMO ZA DOMAĆE VUKOVE?
Mr. Milan Jovičić | 04. October 2022 21:22
» ZAŠTO PODRŽAVAM PROF. DR. MISALU PRAMENKOVIĆ ZA BNV
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 03. October 2022 14:56
» FAŠIZAM PUTINOVE POLITIKE PREMA HERSONU I ZAPOROŽJU
Božidar Proročić | 01. October 2022 12:42
» NARODE MOJ, IZBOR JE VAŠ!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. September 2022 15:45
» SLUČAJ KAJMAKOVIĆ UZDRMAO BH JAVNOST
Zijad Bećirević | 29. September 2022 15:32
» DAN BOŠNJAKA U DUHU SVIJETLIH TRADICIJA BOŠNJAČKOG NARODA
Božidar Proročić | 28. September 2022 12:09
» 28. SEPTEMBAR - DAN BOŠNJAČKE I BOSANSKE SLOBODE
Emir Ramić | 27. September 2022 04:39
» TREZOR - LAŽ GEBELSOVSKE TV SRNE I RISTA ĐOGA
Sejo Omeragić | 26. September 2022 13:29
» LITERARNI VELIKANI GOVORA MRŽNJE – SALMAN RUŽDI
Šemso Agović | 25. September 2022 15:00
» LETI PATKA, LETI GUSKA, OVA ZEMLJA BIT ĆE BOSANSKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. September 2022 14:55
» VUČIĆ NASTAVLJA ZLOČINAČKI HOD
Emir Ramić | 22. September 2022 21:17
» BOŠNJACI IZMEĐU BERLINSKOG KONGRESA I DAYTONSKOG SPORAZUMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2022 16:05
» U OKTOBRU BUDIMO PRECIZNI KAO ŠVAJCERSKI SAT
Mr. Milan Jovičić | 20. September 2022 21:49
» OPERACIJA SRBIGUZ
Said Šteta | 18. September 2022 16:42
» BIH HOBOTNICE SIGURNIJE NEGO NATO PODMORNICE
Zijad Bećirević | 18. September 2022 14:37
» APARTHEID U NEUMU
Prof. dr. Adamir Jerković | 17. September 2022 16:21
» PORAZ PUTINA U UKRAIJINI JE PORAZ OKUPATORSKE POLITIKE
Božidar Proročić | 17. September 2022 15:46
» PISMO ZORANU MILANOVIĆU, KOMŠIJI S OTROVNIM SPREJOM I VATRENIM PLAMENOM IZ USTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2022 01:32
Ostali prilozi istog autora:
» BOSNA ĆE POSTATI SVJETIONIK EVROPE
26. November 2018 00:51
» DEMONIZACIJA REPUBLIKE SRPSKE
23. September 2018 16:50
» BOŠNJAK S TITULOM “SVETOG SAVE”
12. September 2018 19:55
» BOSANSKI IZLAZ NA OTVORENO MORE
17. January 2018 14:14
» BOSANSKA POLITIKA NEMA STRATEGIJU
25. December 2016 13:15
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif