Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SAOPĆENJE ZA JAVNOST BHRT-a
NASTAVIT ĆEMO ODGOVORNO ČUVATI OBA PISMA
Procitaj komentar

Autor: BHRT.ba
Objavljeno: 09. July 2022. 16:07:47
S ciljem informiranja javnosti, a referirajući se na pisanje pojedinih medija o tzv. “omalovažavanju ćiriličnog pisma” u najavi voditelja/urednika emisije BHT1 uživo Elvira Bucala, ovim putem želimo pojasniti sljedeće:

Naime, u petak 1.7. 2022. u emisiji BHT1 uživo nakon najavne špice koja je bila na ćirilici urednik/voditelj Elvir Bucalo je rekao "Za one koji nisu mogli da pročitaju ove hiroglife kojima je napisan naziv naše emisije ja ću vam prevesti - BHT1 uživo ćirilicom ".

Kolega Elvir Bucalo je najavu u svom stilu prilagodio tako da izražava zabrinutost nepoznavanja ćiriličnog pisma u većem dijelu BiH, rekao naprijed navedeno, time ne vrijeđajući građane koji korste ćirilično pismo. U odjavi emisije kolega Bucalo se izvinio svima onima koji nisu razumijeli njegovu poruku.

Ni na koji način kolega Bucalo, pa ni BHRT ne omalovažavaju nijedno zvanično pismo u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, BHRT je jedini medij koji u svom programu potpuno ravnopravno koristi oba pisma i sva tri jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Napominjemo da je kolega Bucalo svoj radni vijek proveo radeći na promociji pomirenja, suživota i njegovanju različitosti, što potvrđuju njegovi brojni prilozi, tekstovi, emisije pa i video zapisi koji su dostupni javnosti, a na kojima se vidi da je kolega Bucalo upravo suprotno od onoga kakvim ga pojedini mediji, političari i osobe iz javnog života kroz društvene mreže žele predstaviti.

Nastavit ćemo odgovorno čuvati oba pisma i sva tri jezika, tj. jezike kultiru i tradiciju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kao što je to bilo i do sada.

Preuzimanje i objavljivanje pojedinih dijelova programskih sadržaja koji su uzeti iz konteksta u svrhu politikanstva nećemo tolerirati.

Pozivamo i ovim putem sve one koji imaju mehanizme u zakonodavnim tijelima vlasti u BiH da rade na iznalaženju zakonskih rješenja za stabilno finansiranje BHRT-a, a sve one koji krše Zakon o javnim emiterima u Republici Srpskoj da svoje obaveze počinju izvršavati i poštovati Zakon.

Napominjemo da od 2017. godine BHRT nije naplatio od RTRS-a, a time ni iz RS ni jednu KM od dijela pretplate koja po zakonu pripada.

Bez obzira na vrlo tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi BHRT i svakodnevnim napadima u javnosti kroz pojedine medije naručenim tekstovima o BHRT-u od strane određenih politika i pojedinaca koji nas pokušavaju okarakterizirati kao diskrimintatorski, politički, manipulativni medij, ugasiti nas, ovim putem još jednom poručujemo da nikada nećemo dozvoliti da se u programu vrši diskriminacija ili omalovažavanje bilo koga, te da ćemo i dalje raditi profesionalno poštujući etička načela novinarstva.

VRHOstali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif