Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


NAUČNOISTRAŽIVAČKI INSTITUT VERLAB: OSTVARENA PARTNERSTVA I SURADNJE S VODEĆIM EUROPSKIM NAUČNO-ISTRAŽIVAČKIM INSTITUCIJAMA
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 01. July 2022. 13:07:52
Poznato je da se naučnoistraživačka djelatnost smatr jednim od glavnih nosilaca ukupnog privrednog i društvenog razvoja. U tom kontekstu, Naučnoistraživački institut Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju (Verlab Institut) svojim aktivnostima teži da doprinese povećanju konkurentnosti i izvrsnosti istraživača i stručnjaka u Bosni i Hercegovini i regionu, te kao takav prepoznaje i promoviše nauku, istraživanje i praksu, otvarajući put za potrebnu tranziciju ka ekonomiji zasnovanoj na znanju.

Proteklih dana, Verlab Institut ostvario je dvije strateški bitne suradnje s renomiranim naučno-istraživačkim institucijama u Njemačkoj i Švicarskoj.

Naime, prethodnih dana predstavnik Verlab Instituta, prof. dr. Almir Badnjević susreo se s kolegama iz najvećeg naučnoistraživačkog instituta u Njemačkoj - Institut za vještačku inteligenciju Helmholtz München. Helmholtz Institut u Njemačkoj lider je u inovacijama zasnovanim na korištenju vještačke inteligencije, a od sada će istraživači Verlab Instituta imati priliku da surađuju s kolegama iz Njemačke na naučno-istraživačkim projektima iz ove oblasti.

U Švicarskoj, prof. Badnjevića ugostili su kolege iz CERN-a, tačnije odjela za kvantno računarstvo. Kolege iz CERN-a pozdravile su osnivanje naučno-istraživačkog instituta Verlab i iskazali interes za uspostavljanje suradnje s ciljem prenosa znanja iz oblasti prediktivnih modela i analize podataka primjenom novih tehnologija.

Ostvarivanje partnerstava i suradnji s renomiranim europskim institucijama je prvi korak ka kreiranju prilika za rad na istraživanjima svjetske klase što je neophodno za smanjenje ili čak preokretanje odljeva mozgova koji uzrokuje nedostatak talenata i ekonomske gubitke u Bosni i Hercegovini. Navedene saradnje su najbolji pokazatelj, da, iako nedavno osnovan, Verlab Institut je već uspio dokazati svoj kvalitet kao i da ide “punim plućima” ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

VRHOstali prilozi:
» BOSANSKA ČAST: ČESTITKA BIH KRALJICI LANI PUDAR
Bošnjaci.Net | 18. August 2022 14:19
» IZET NANIĆ - HEROJ ODBRANE BIH
B.net | 16. August 2022 08:49
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif