Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Rvatski izborni proces
ČOVIĆEVO JATO SA BORJANOM KRIŠTO - ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA, SPREMNI!
Procitaj komentar

Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 30. June 2022. 17:06:09
ZIJAD BEĆIREVIĆ: Obzirom da svi dosadašnji pokušaji da nametne izmjene izbornog zakona koje bi mu omogućile da bude izabran u Predsjedništvo BiH nisu uspjele, Čović je svoje kukavičije jaje podmetnuo svojoj dosljednoj pratilji Borjani Krišto. Kandidaturom Bojane Krišto HDZ BiH ostaje na istom kolosijeku i nastavlja vožnju u istom smjeru, koji ako se ne zaustavi vodi do teritorijalnog preustroja države BiH.
Nakon duže zagonetne šutnje, izborom Borjane Krišto za kandidatkinju Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za člana Predsjedništva BiH, ne počinje osipanje, već se dodatno učvršćuje i osigurava Čovićevo jato. Obzirom da svi dosadašnji pokušaji da nametne izmjene izbornog zakona koje bi mu omogućile da bude izabran u Predsjedništvo BiH nisu uspjele, Čović je svoje kukavičije jaje podmetnuo svojoj dosljednoj pratilji Borjani Krišto. Kandidaturom Bojane Krišto HDZ BiH ostaje na istom kolosijeku i nastavlja vožnju u istom smjeru, koji ako se ne zaustavi vodi do teritorijalnog preustroja države BiH.

Borjana Krišto kandidat za Predsjedništvo BiH

Rok za podnošenje kandidadskih lista za oktobarske izbore u BiH prema obavijesti Centralne izborne komisije BIH (CIK) počeo je teći 22. juna, a traje do 4.jula 2022.g.

Nakon što su mnoge stranke istakle svoje kandidate za člana Predsjedništva BiH, konačno se oglasio i HDZ BiH. Borjana Krišto, dugogodišni akter i sljedbenik politike Dragana Čovića, Čovićeva zamjenica i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izabrana je za kandidata HDZ BiH i HNS-a za Predsjedništvo BiH. Nju je predložila OO HDZ-e Livno. Ovu vijest objavili se danas mnogi mediji, mada još nema službene potvrde od HDZ BiH.

Krišto ulazi u utrku sa Željkom Komšićem (DF) za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Time je od kandidature odustao Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, a iz utrke ispao Dario Kordić, aktuelni gradonačelnik Mostara, koji je uživao podršku premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

BORJANA I DRAGAN NA DOČEKU RATNOG ZLOČINCA KORDIĆA

Stranke okupljene oko HNS (njih 12 ) imale su u opciji pet kandidata, među kojima su pominjani Dragan Čović, Mario Kordić, čelnik HDZ-a 1990 i Gradonačelnik Mostara, Ilija Cvitanović,…Povjerenje HNS-a ponovo je dobila Borjana Krišto, koja je bila kandidatkinja HDZ-e BiH i na izborima 2010-te, ali je izgubila od Željka Komšića. U kojoj mjeri je ovaj put njen izbor rezultat povjerenja koje uživa od Hrvata BiH, a u kojoj pripadnost jatu Dragana Čovića, pokazaće izborni rezultat.

Ko su sve kandidati za Predsjedništvo BiH?

Ovaj put očekuje se velika borba za poziciju člana Predsjedništva BiH. Do sada se prijavilo više kandidata, od kojih je većina iz vladajuće garniture.

Željko Komšić, aktuelni član Predsjedništva BiH, kandidat je Demokratske fronte (DF), a ulazi u trku za četvrti mandat. Njegova kandidatura je i dalje kost u grlu Draganu Čoviću, koji na njoj gradi strategiju o ugoženosti hrvatskog naroda u BiH.

Sada je već izvjesno da će kandidat za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda biti Bakir Izetbegović (SDA), koji se bori za treći mandat.

Aktuelni član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, najavio je svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Podsjećamo na nedavno upozorenje predsjednika CIK-a Suada Arnautovića da će CIK-a Dodiku i Čoviću odbiti ovjeru učešća na oktobarskim izborima, ako visoki predstavnik Christian Schmidt potvrdi da oni krše Dejtonski ugovor i Ustav BiH. Visoki predstavnik g. Schmidt se o tome do sada nije oglasio.

Kako se vidi iz podnesenih prijava, gore pomenuti kandidati su već desetinama godina na političkoj sceni BiH i pretenderaju ostati na vlasti, što znači da se od njih ne mogu očekivati nikakve promjene, ni pomak naprijed. Ipak, ima i nekih pozitivnih najava.

Kandidat opozicije, koju čini Trojka (SDP, Narod i pravda, Naša stranka) i nekoliko drugih stranaka (NES,SBB) iz reda bošnjačkog naroda je Denis Bećirović (SDP).

Vojin Mijatović (potpredsjednik SDP) je kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH u Rs.

Sa kandidaturom Bećirovića u FBiH i Vojina Mijatovića u Rs SDP najavljuju se mogući pomaci i pokazuje da je građanska i evropska BiH ipak moguća.

Borjana Krišto, Čovićeva desna ruka

Bojana Krišto, Ćovićeva zamjenica, je već preko deset godina Ćovićeva desna ruka i “ćuvarkuća” u Čovićevom jatu, u kojem pored ostalih značajnu ulogu imaju Marinko Čavara , dopredsjednik, Marina Pendeš, Vjekoslav Bevanda, Lidija Bradara…

Borjana Krišto je vladar iz sjene, na ovim izborima kandidatkinja HNS-a i HDZ-a BiH. Čovićeva zamjenica, bila je godinama “slijepi putnik” u Čovićevom jatu, sudionik i akter svih težnji i namjera Čovićeve politike. Čovićeva desna ruka. U vlasti BiH obavljala je više značajnih funkcija. Sa njenim izborom HDZ-a BiH ostaje na istom kolosijeku i kreće se istim pravcem, koji je odredio poglavar HDZ BiH Dragan Čović. Članica HDZ BiH postala je 1995, zamjenica predsjednika stranke od 2015, a od 2007. je bila predsjednica FBiH.

Dugo je trajala šutnja Dragana Čovića, dok nije iznjedrila Borjanu Krišto. Iz nje smo mogli zaključiti dvije stvari: ili mu je išlo sve po planu pa nije bilo potrebe ništa forsirati ili ga je već počeo obuzimati strah od eventualnog poraza ako se suprostavi Komšiću, koji je po mnogima ne samo izvjestan, već i poželjan…Ako izgubi, Borjana bi po drugi put bila žrtvovano jagnje. Ako pobijedi, pobjeda bi dodatno osnažila Čovićevo jato, spriječila njegov pad, ojačala njegovu političku poziciju i obezbijedila mu veću sigurnost i zaštitu od sankcija, koje mu već duže prijete.

Čovićev Izborni zakon razorno oružje

Nezadovoljan činjenicom da ne uspijeva nametnuti svoj model izbornog zakona, koji devalvira dostignute evropske vrijednosti, na koji su mnogi u BiH i EU pa i SAD potrošili dosta para i energije, Čović i dalje istrajava na neprihvatljivom, pa čak prijeti krizom ako ne bude “dovoljno pametnih” da prihvate njegova rješenja.

Aktivnim lobiranjem preko hrvatskog lobija u EU, Americi ali i šire, koje traje već duže vrijeme, a intenzivno zadnju godinu, u sprezi i uz podršku Dodikovih separatista, Čović je učinio sve da građanima BiH nametne izmjene izbornog zakona po njegovom modelu, koji ne samo da ne bi vratio građanima otuđena prava utvrđena presudama međunarodnih i domaćih sudova, već bi ih produbio i obespravio. Čovićev izborni zakon je diskriminatoran i za Hrvate, jer reducira legitimitet izbora člana Predsjedništva BiH na tri kantona…Iako je krajnjom uportnošću, uz podršku Zagreba, glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a uspio usvojiti Izmjene Izbornog zakona BiH u Domu naroda Parlamenta BiH, neće mu to biti od koristi, jer po ocjeni većine takve Izmjene ne mogu proći u Zastupničkom domu. Sa ovakvim zakonskim rješenjima ne mogu se implementirati presude sudova.

Čovićev strah od kandidature

Istrajno podrivanje države BiH, koje traje već desetinu godina, u savezu sa Dodikom i za Dodika i za Čovića, postaje sve više mač sa dvije oštrice. I jedan i drugi počeli su to vrlo ozbiljno shvatati.

Možda je upravo to razlog što se Dragan Čović ovaj put nije usudio prihvatiti kandidaturu za Predsjedništvo BiH i ponovo izaći na megdan Željku Komšiću, jer zna ako izgubi - to bi ga politički dotuklo. A nakon poraza mnogima iz njegova jata trebao bi samo korak, da se počnu izvlačiti iz njegova zagrljaja. Iako se potvrdio kao veliki munafik i politički manipulant, kakav se rijetko rađa, veliko je pitanje da li bi se nakon toga mogao ikad oporaviti. Pri tome, ipak, ne treba gubiti iz vida da Čović, mada dobro uzdrman i zaplašen, još ima jaku podršku ne samo u Hrvatskoj, Evropskoj uniju, veći u SAD od Bidenove administracije, što su ne tako davno aktivno demonstrirali Palmer i Eskobar.

Od uspjeha Borjane Krišto u dvoboju sa Željkom Komšićem na predstojećim bh izborima u mnogome ovisi da li će se Čovićevo jato početi raspadati ili će se još više širiti. Najveći broj građana BiH u tom ishodu vidi šansu da BiH konačno počne disati punim plućima, jer omču agonije koju Čović već godinama drži na vratu države BiH, uz podršku Hrvatske, nekih u EU i Rs, sve je teže podnositi.

VRHOstali prilozi:
» ČETNIČKO ORGIJANJE MARKA KOVAČEVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. June 2024 19:50
» NACIONALISTIČKO SRBOVANJE I SABORAVANJE, LAŽI POSTAJU ISTINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 20. June 2024 16:57
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
» MOSTOVI KULTURE - DANI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. June 2024 16:16
Ostali prilozi istog autora:
» MJESEC DANA SMRTNE AGONIJE PALESTINE
07. November 2023 20:22
» KONJI I KONJANICI IZ KONJICA
10. August 2023 14:25
» NAPADI NA DRŽAVNU IMOVINU
16. June 2023 14:39
» BIH IZBORNI FIJASKO
28. April 2023 18:45
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif