Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


HISTORIJA NAM SE VRAĆA KAO SVETOSAVSKA NAGRADA
Procitaj komentar

Autor: Muhamed Hodžić
Objavljeno: 25. June 2022. 12:06:14
Prijedlog zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju er-esa u kome se, između ostaloga traži da nastavnici koji budu ostvarili izuzetno dobre rezultate u radu dobiju nagradu, koja se zove “Svetosavska nagrada”.

Historija nam se vraća pa poslanicima eresa za raspravu predlažemo tekst, objavljen u „Preporodu“ 11. februara 1911. godine, pod naslovom „Svetkovanja crkvenih svetaca ne bi se smjela naturati islamskoj školskoj mladeži“.

Prenosimo dio teksta:
Reis Čaušević: Ja ovu stvar hoću da raščistim u duhu vjerskih islamskih propisa, a u skladu sa državnim ugledom. Ne ašikujem ja ni za kakovim masnim plaćama i automobilima. Ja sam skroman čovjek koji poštuje svačije vjersko osvjedočenje a i ujedno traži da se to vjersko osvjedočenje ne natura muslimanima i muslimanskoj mladeći, naročito školskoj.

Tri su najveće pravoslavne svetkovine koje su u doba Kraljevine SHS nametane Bošnjacima kao državni praznici: slava Sveti Sava-27. janurar, slava Sveti Ćirilo i Metodiej-24. maj te Vidovdan-28. juni. Ministarstvo vera Kraljevine SHS za Ćirila i Metodija veli da su to privi slavenski aposlotli a za Vidovdan da je svečani pomen izginulim borcima za veru pravoslavnu.

Pravoslavne svetkovine su nametane muslimanima Bošnjacima a i drugima do te mjere da su ih morali obilježavati i u svojim vjerksim institucijama.

Tako se 1923. godine Ulema-medžlis za BiH obraća Pokrajinskoj upravi u Sarajevu u dokumentu br. 583/23, slijedećim riječima: Ovom uredu se pritužuju neka vakufska povjerenstva da su pozivani od državnih vlasti na održavanje dove u džamiji provodom proslavljanja Ćirila i Metodija te Vidovdana. Tako se isto ti praznici slave i po državnim zavodima kao i šerijatskoj školi i šerijatskoj gimanziji iako su to isključivo muslimanski zavodi.

Poglavar gradskog sereza tuzlanskog (potpis nečitak) u dopisu br. 169, 1924. godine piše Muftijskom uredu u Tuzli: U smislu naređenja Pokrajinske uprave br. 6146 održat će se proslava „Vidov dan“ u pomen izginulim borcima kako na Kosovu tako i svim palim za oslobođenje i ujedinjenje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i to u pravoslavnoj crkvi, rimokatoličkoj, u sinagogi izraelske bogoštovne opštine i u čaršijskoj džamiji.

Naturenje pravoslavnih svetkovina kao državnih praznika u školama i drugim ustanovama u doba Kraljevine SHS predstavljalo je favoriziranje srpskog naroda i pravoslavlja na uštrb vjerskih prava muslimanskog naroda, na šta su jasno ukazivale muslimnske vjerske intitucije. Svoj zaključak o svetosavskom svetkovanju Ulema-medžlis je uputio Kraljevskoj banskoj upravi drinske banovine u Sarajevu u dopisu od 23. januara 1930. godine navodeći: Pošto je sveti Sava crkveni svetac naše braće pravoslavne vjere, to je i svetkovina njegovo-ma u kojoj formi ono bilo-čisto vjerski čin naše braće pravoslavne vjere. Zato Ulema-medžlis, držeći se temeljnih i jasnih propisa Islama naročito ističe da se svetkovanja ma kakvih crkvenih svetaca ne bi smjela naturati islamskoj školskoj mladeži. Nema koristi ni od vjerskih zakona ni vjerskih predstavnika ako se ne osigura vjerski mir kod muslimana. (Enes Karić i Mujo Demirović: „Reis Džemaludin Čaušević, prosvjetitelj i reformator“).

Ovakvim tendencijam oštro se protivio i reis Džemaludin Čaušević, što se vidi iz njegove službene prepiske s režimom u Beogradu i drugih akata koje smo pronašli u Arhivu IZ u BiH. Ne čudi što je reis Čaušević ubrzo nakon ovakvih istupa penzionisan (smjenjen) 06. juna iste godine a na njegovo mjesto postavlje je Ibrahim ef. Maglajlić.

Odgovor vlasti Kraljevine SHS u vezi svetosavske slave jasan je iz pisma ministra prosvete dr. Dragutina S. Kojića od 12. januara 1932. godine u koje stoji: Čast mi je odgovoriti da ne mogu usvojiti izneto gledište o praznovanju sv. Save po školama... prije svega proslava sv. Save nije akt jedne konfesije i jedne vjerske manifestacije već je to proslava škole...Međutim, kako se proslava ne vrši u hramu jedne veroispevesti već u školi, najstrožije ću kazniti svaki đački izostanak sa ove proslave, ma kojoj konfesiji đak pripadao...

Priredio: Muhamed Hodžić

VRHOstali prilozi:
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
» BOSNO MOJA, DIVNA I NEKADA BILA MILA, PRKOSNA I SRAMOTNA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 26. March 2024 16:38
» BANA DODIJELILA PLAKETU DR. HARUNU HADŽIĆU
Bošnjaci.Net | 24. March 2024 21:18
» SIJANINI STIHOVI
Avdo Metjahić | 21. March 2024 23:54
» KAPIJE SVJETLOSTI UMJETNIČKI I NAUČNI UNIVERZIM DR PUPOVIĆA (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. March 2024 14:46
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
Ostali prilozi istog autora:
» POMOĆ ZA SIROTINJU MEDINE
20. June 2023 14:18
» PROGON MUSLIMANA ZBOG NOŠENJA FESA
02. December 2022 13:35
» SVAKA VLAST BUDE I PROĐE
29. August 2022 18:23
» NADA U BOLJE SUTRA?!
20. June 2022 14:21
» UČENJE KROZ RAD
10. June 2022 16:04
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif