Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


PRUSAC: PREDSTAVLJEN PROGRAM OVOGODIŠNJIH „DANA AJVATOVICE“
Procitaj komentar

Autor: MINA
Objavljeno: 13. June 2022. 14:06:40
Ajvatovica je najznačajnija kulturno-vjerska manifestacija Bosne i Hercegovine. Ona je nadživjela mnoga velika vremena i živjet će, ako Bog da, još dugo, izjavio je danas muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović na konferenciji za novinare na platou Ajvatovice, na kojoj je predstavljen program ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacije „512. Dani Ajvatovice“.

U okviru ovogodišnjih dana Ajvatovice u nekoliko gradova Muftijstva travničkog od 17. do 28. juna bit će održano oko 60 različitih sadržaja.

Program su na konferenciji za novinare predstavili muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, predsjednik Organizacionog odbora, te članovi ovog odbora direktor Elči Ibrahim pašine medrese mr. Dževdet-ef Šošić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Donji Vakuf Amir-ef. Čavak, te načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić.

„Ove godine, nakon pandemije, Ajvatovicu organizujemo u punom kapacitetu i ponudit ćemo bogat sadržaj od 60 različitih vjerskih, edukativnih, humanitarnih i sportskih sadržaja, kojima će se svi okoristiti. Svi smo se potrudili i nadam se da ćemo imati uspješnu Ajvatovicu“, izjavio je muftija Adilović.
Direktor Elči Ibrahim pašine medrese mr. Šošić istakao je kako Medresa infrastrukturno stalno pruža podršku održavanju „Dana Ajvatovice“.

„Hor naše medrese je svake godine prisutan, ali smo podrška i organiziranju brojnih drugih događaja, kao što su promocije knjiga i sportski događaji. Pored toga, u cijelom Travniku će biti upriličeni različiti sadržaji u kojima će Travničani i svi oni koji dođu u Travnik, uživati - poručio je direktor Šošić.
Amir-ef. Čavak, glavni imam Medžlisa Donji Vakuf, poručio je kako će Medžlis u najvećoj mjeri biti posvećen vjerskim, ali i drugim aktivnostima.

„Riječ je o brojnim sadržajima, od predavanja za omladinu, klanjanja zajedničkih namaza, mevludima, tribinama i promocije knjiga. Očekujemo veliki broj gostiju. Humanitarne aktivnosti su svakako dio ove manifestacije, pa ćemo stoga posjetiti i humanitarna udruženja na nivou cijelog Medžlisa, rekao ef. Čavak.


Načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić pojasnio je da je infrastruktura u ovom gradu jako dobra i da se prilagođava ovoj manifestaciji, koja je prepoznatljiva ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu.
„Imamo veliki broj započetih projekata. Posjeta naših gostiju iz svih dijelova naše zemlje i regiona, kao i gostiju iz Turske, uveliko su najavljene. Očekujemo veliki broj gostiju i nadamo se da će manifestacija biti uspješno realizirana. Mi činimo sve da bude tako“, kazao je načelnik Sušić.
Stalni moto ove vjersko-kulturne manifestacije je „Tradicija, identitet i domovina“.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije „512 Dani Ajvatovice“ bit će održan u nedjelju, 26. juna, kada će nakon dove kod Ajvaz-dedine stijene biti upriličen svečani program na platou Ajvatovice.
Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.
Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana klanjajo je sabah i učio dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda prema Pruscu.

Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine.

Generalni medijski pokrovitelj ovogodišnjih „Dana Ajvatovice“ je Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» VELIKI GRIJESI: LAGANJE – LAŽ
Dr. Fuad Sedić | 09. May 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
17. June 2024 19:20
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif