Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Prvo sapun pa parfem
PORUKE I POUKE ZORANU MILANOVIĆU O BOSNI I HERCEGOVINI, BOŠNJAKOM BIĆU I KULTURNIM NAVIKAMA
Procitaj komentar

Autor: Zijad Bećirević
Objavljeno: 10. June 2022. 16:06:06
ZIJAD BEĆIREVIĆ: Milanović bi morao da malo zaviri u historiju, da se upozna sa onom o čemu polemiše, da ne blebeće o stvarima koje mu nisu poznate. Da se samo malo uputio u islamsku kulturu, kulturne i higijenske navike muslima prvo bi zavirio u svoje dvorište, pa onda zabadao nos u tuđe. Da je vidio samo malo više od nosa, malo više proučio i bolje razmislio možda bi se brzo uvjerio da su sapun i parfem potrebniji njemu, nego onima kojima ih preporučuje.
Još par riječi o “Sapunu i parfemu”, dok neko ne napiše poemu

Ovaj tekst možda nikad ne bi bio napisan i neke stvari o običajima, kulturi i životu muslimana bi ostale na margini, od nekih osporavane i bez ikakva osnova pominjane u lošem kontestu, od drugih uvažavane i isticane…,da zadnjih mjeseci i dana nije ušlo u eter više ružnih, provokativnih i uvredljivih poruka upućenih iz samog vrha bratske nam R Hrvatske, od predsjednika Zorana Milanovića osobno. Milanovićeve izjave već duže vrijeđaju Bosance i Hercegovce, a posebno teške uvrede na račun islama i muslimana. Mada ih neki tumače kao Milanovićevu uznapredovalu bolest, ne mogu se ni prešutjeti ni zaboraviti.

Milanović bi morao da malo zaviri u historiju, da se upozna sa onom o čemu polemiše, da ne blebeće o stvarima koje mu nisu poznate. Da se samo malo uputio u islamsku kulturu, kulturne i higijenske navike muslima prvo bi zavirio u svoje dvorište, pa onda zabadao nos u tuđe. Da je vidio samo malo više od nosa, malo više proučio i bolje razmislio možda bi se brzo uvjerio da su sapun i parfem potrebniji njemu, nego onima kojima ih preporučuje.

Ali nakon što se malo presabrao, shvatio da je pročitan, i po sugestijama i uputi savjetnika Milanović je o svojoj foskuli “Prvo sapun pa onda parfem” (aluziji na higijenske navike muslimana), pokušao je reći da je time aludirao “na potrebu da se u BiH prvo trebaju izgraditi temeljni politički mehanizmi, pa tek onda njegova nadgradnja, a ne obrnuto”, ali to vađenje ne samo da ne pije vode, već ga još markantnije markira. Ne vadi ga ni to što poslije kaže da izjavom “Prvo sapun pa parfem” nije vrijeđao Bošnjake, jer je koristi i za Srbe i Hrvate”…

Naglasak Islama na higijenu

Islam ima jasne i stroge zahtjeve za održavanje kulturnih i higijenskih navika, naročito održavanje lične, opšte i javne higijene. Islam je oduvijek, još od 7. stoljeća, stavljao jak naglasak na higijenu. Iako se higijena razlikuje od kulture do kulture, ono što je prihvatljivo jednoj nije uvijek prihvatljivo drugoj.

Islam nije fanatizam, rasizam, nacionalizam, ne pravi razliku između bogatih i siromašnih, po boji… Islam je dobročinstvo, praštanje, pomaganje, skrušenost, skromnost, samilost, znanje i prakticiranje naučenog, pozitivnost, optimizam.

Muslimani se od rođenja uče da moraju biti uvijek čisti i uredni i znaju da higijena osigurava čistoću i dobro zdravlje. Pored ritualne čistoće u vrijeme pet dnevnih molitvi (abdest, ghusl), u islamu postoje i prakticiraju se mnoga higijenska pravila kojima se uređuje život muslimana. U vrijeme kad je kod drugih zabranjivano javno kupanje, pod motom da stvara prostor za nemoral i bolest, u islamu je bilo obaveza i preduslov. U islamu se čak i umrli kupaju prije dženaze- sahrane.

Muslimani se od rođenja uče da budu čisti

Kod muslimana se oduvijek sa starijih na mlađe prenose navike da uvijek budu čisti, uredni, pristojno i lijepo odjeveni, dotjerani i namirisani…Uvijek ih se savjetuje da se nikada ne ismijavaju slabašnim, bolesnim, da se ne rugaju osobama sa fizičkim manama, što se kod nekih događalo…Svako muslimansko dijete se od rođenja uči da prije i poslije jela pere ruke, izapere usta, opere zube. Ako je neko prljav, govorilo se ošugao se, pa bi ga druga djeca izbjegavala.

Vjerskim zakonom islama utemeljenom na Božjoj objavi- Šerijetu propisano je 10 obavezujućih stvari bitnih za održavanje higijene: skraćivanje brkova, puštanje brade, misvak- grančica za čišćenje zuba i desni, ispiranje nosa, ispiranje usta, skraćivanje noktiju, pranje nogu između prstiju, odstranjivanje dlaka ispod pazuha, uklanjanje dlaka sa stidnih mjesta, pranje vodom poslije nužde.

Vizuelni izgled muslimana je onaj prvi i najrječitiji profil s kojim se pojavljuju u javnosti i od kojeg mnogo ovisi kako će ih doživjeti i prihvatiti drugi. Odlazak na namaz je istovremeno čin pobožnosti, ali i estetski čin. Muslimani odlaze u džamiju ili na druženje lijepo obučeni uz preporuku da prije odlaska ne konzumiraju hranu sa jakim mirisima, koja bi zbog lošeg zadaha mogla drugima smetati.

Kuće muslimana su sterilno čiste…Svaka muslimanka drži red u svojoj kući. Posebna pažnja se posvećuje ulazu, gdje se skida i ostavlja obuća. Ulazne stepenice blistaju od čistoće. Ranije su prane ribane ribaćom četkom i prekrivane bosanskim ponjavama, a u novom vremenu etisonom.

Samo sa vodom se može održati čistoća

Voda pere sve osim prljava obraza. Voda je kod muslimana oduvijek mnogo više nego samo izvor čistoće. Kad nije bilo vodovoda mnoga muslimanska naselja imala su uređen izvor u naselju, a većina muslimanskih kuća čatrnju ili kopani bunar u svom dvorištu.

Nije nepoznato da se muslimani peru svaki put kad vrše veliku nuždu i po tom brišu. Ranije krpom, a od kada je papir ušao u širu upotrebu, papirom. Peru se, jer se jedino tako može održati puna higijena tijela tokom 24 h. Nikakvim papirom, bez sapuna i dosta vode, ne može se oprati ni otrati usrana guzica. A ići pod tuš svaki put nakon obavljene velike nužde nije izvodljivo, naročito ako ste van kuće ili na radnom mjestu. A čovjek je u pravilu duže van kuće nego u kući.

Higijena vjernika muslimana

Pri tome tome treba posebno istaknuti higijenu kod vjernika muslimana, koji dnevno prakticiraju pet vakata namaza. Kad idu na namaz moraju biti ne samo čisti, već imati na sebi čistu odjeću. Prije molitve vjernik uzima abdest - u sabah prije izlaska sunca, u podne, poslije podne, u akšam kad zalazi sunce i jaciju kasno naveče. A to znači svaki put: oprati desnu i lijevu ruku 3 puta do iza šake, po 3 puta izaprati nos i usta, zatim po tri puta oprati lice i ruke do iza lakata, te mokrom rukom oprati uši, potrati vrat iza ušiju, potrati prednji dio glave i oprati noge do iza članaka. Tako oprane dijelove tijela otrati čistim peškirom- ručnikom, posebnim za noge. Kada nije bilo kupatila kakva se sada koriste, većina muslimanskih bosanskih kuća je imala poseban odjel - hamam gdje se uzimao abdest i gdje se kupalo.

Neke lijepe navike muslimana

U lijepe navike muslimana spada: rano leći i rano ustati, biti uredan, pouzdan, tačan, ozbiljan, učitiv prema starijim, blag prema mlađim, pozdraviti - nazvati selam, ustupiti mjesto starijim,... Imati dobro mišljenje o drugima (ako to zaslužuju), praštati i pomagati druge dobrim djelima - protivno mržnji, zavisti i ogovaranju. Na ovo se djeca uče od malih nogu u porodici, mektebu i školi. Još dok smo bili mali, u prvim razredima škole, učili su nas da je higijena pola zdravlja.

Kome treba prvo sapun?...

Žalosno je da neko može odrasti, postati vodeća ličnost u društvenom životu i politici, predstavljati državu, a moralno zakržljati i ostati patuljak u kulturi. Nekad je dovoljna jedna loša riječ, jedna neprimjerna izjava, da iznese na video sve što je godinama skrivano.

Ma kako krojena i pakovana, njegova izjava “o sapunu i parfemu” je ponižavajuća i upućuje na njegovo fatalno nepoznavanje muslimanske kulture i običaja, prepoznatljivih kroz visoku higijenu tijela, duše i životnog prostora. Zato preporučujemo predsjedniku naše bratske republike Hrvatske, predsjedniku naših prvih susjeda, kad dođe u Bosnu, da uđe u bosanske ustanove, vjerske objekte, bošnjačke kuće…Hvali se da je načitan, pa kad jeste, da uzme malo vremena, otvori knjige i pročita o tome kako muslimani žive i održavaju higijenu. Da uzme uđbenike za mektebsku nastavu i nađe poglavlja…o lijepom vladanju (ahlak), lijepim navikama, hrani i odijevanju, nauci i odgoju, dužnosti prema sebi, roditeljima i ostalim ljudima, dobroti, istinitosti, pravednosti, grijesima i kajanju…A dok to ne uradi da mu kažemo da su bh muslimani imali hamame - kupatila u svojim kućama, kada je on nuždu možda obavljao u šumi.

Zato treba otvoreno upitati g. Milanovića, da li je čistiji onaj koji se oprao vodom, posušio papirom i namirisao parfemom ili onaj ko se samo otrao papirom i namirisao parfemom? Neka makar sebi u njedra odgovori - Kome onda treba prvo sapun, pa onda parfem?

Sve duža lista Milanovićevih uvreda

Lista Milanovićevih pogrdnih izjava o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, koje su ispod državničkog, građanskog i ljudskog je sve duža, od one “pa nećemo valjda Hrvate u Bosni ostaviti same s onima” ( hoće reći Bošnjacima) do onih o obnovi trećeg entiteta, markiranog kao UZP. A mnoge od njih su date u težnji da se istakne nacionalna superiornost Hrvata nad Bošnjacima…, koji su za njega prljavi susjedi, kojima treba sapun.

Da su se njegove izjave ograničile samo na “sapun i parfem”, ostale bi upamćene kao odlika njegovog primitivizma i nekulture, ali su one bile samo uvertira za nove teške uvrede na račun Bosne i Bošnjaka. Prezir, provokativne i nacionalističke, anti-bosanske izjave o BiH, u savezništvu s Dodikom, postale su konstanta Milanovićevog odnosa prema BiH. Njegove izjave najviše govore o njemu samom, ali i o onima koji ga u tome slijede i podržavaju. Kroz sve to ne bi nas iznenadilo da mu smeta i hidžab, ispod kojeg zrači fizička i moralna čistoća, zadivljujuća čednost i ljepota, koji je kruna mnogih muslimanki.

Sjetimo se samo nekih njegovih “bisera” iz avgusta 2016.g., kad je bio predsjednik vlade Hrvatske. Ničim izazvan rekao je da BiH nije država već “big shit” - po naški, veliko sranje.

U intervjuu za HRT 11. decembra 2020. uoči 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma uz provokativno “prije prvo sapun pa onda parfem” Milanović je rekao da je građanska bih daleki san...

A tokom posjete Valpovu 8.12.2021.g. izvrijeđao je člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića nazvaši ga “udbašem iz Zenice” i “sponzorom mudžahedina”, a oštre reakcije izazvao je komentarom o Srebreničkom genocidu.

Na konferenciji za medije 29.4.2022. povodom 31.godišnjice osnivanja 4.gardijske brigade na Klisu Izetbegovića je nazvao “pokvarenim i pakosnim”, a za Komšića “da parazitira na hrvatskom glasu”, te najavio da će blokirati ulazak Finske u NATO, dok se ne usvoje Izmjena Izbornog zakona u BiH po konceptu skrojenom u kabinetu Dragana Čovića, po matrici iz Zagreba.

A tim slijedom je priča o ugroženosti Hrvata u BiH, kao ona iz 90-tih o ugroženosti Srba i najnovija o ugroženosti Rusa u Ukrajini, postala opasan i zapaljiv fitilj, koji se na Balkanu, posebno u BiH, sve teže može kontrolisati.

Sa pričama o ugroženosti Srba i zelenoj transferzali, a sada o ugroženosti Hrvata pokušavaju se produbiti podjele i širiti netrpeljivost…Samo još nikad nije stavljen u fokus položaj Bošnjaka, iako su upravo oni (mada najbrojniji) najviše marginalizirani i ugroženi u većem dijelu BiH, naročito u Rs.

Poruke i pouke Zoranu Milanoviću

Imao bi Milanović jake razloge da prestane vrijeđati, da na iznesene uvrede na račun Bosne, Bošnjaka - bh muslimana stavi tačku, nađe vrijeme i način za izvinjenje i okrene se sebi i prema svome dvorištu, jer u njemu sigurno nije sve tako čisto i namirisano. “Prvo sapun pa onda parfem” bio bi pravi recept da se očisti i sapere ne samo sa fizička, već i moralna nečistoća.

VRHOstali prilozi:
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
» MOSTOVI KULTURE - DANI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. June 2024 16:16
» SAMO PRIHVATANJE ISTINE DONOSI POMIRENJE
Akademik dr. Ferid Muhić | 01. June 2024 20:32
» NIJE ISLAM MOJA BABOVINA
Sead Zubanović | 31. May 2024 20:58
» BOSNU NEĆEMO DATI NI PO KOJU CIJENU!
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. May 2024 19:08
» MASKE SU POPADALE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 30. May 2024 15:02
Ostali prilozi istog autora:
» MJESEC DANA SMRTNE AGONIJE PALESTINE
07. November 2023 20:22
» KONJI I KONJANICI IZ KONJICA
10. August 2023 14:25
» NAPADI NA DRŽAVNU IMOVINU
16. June 2023 14:39
» BIH IZBORNI FIJASKO
28. April 2023 18:45
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif