Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


SVEČANA AKADEMIJA U ELČI IBRAHIM-PAŠINOJ MEDRESI: ISPRAĆENA 255. GENERACIJA
Procitaj komentar
Autor: MINA
Objavljeno: 22. May 2022. 03:05:38
U Atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku danas je održana Svečana akademija, kojom je ova odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice (IZ) ispratila 255. generaciju učenika i učenica.
Akademijom su ispraćena 92 učenika i učenice, koji su se u toku četverogodišnjeg školovanja u Medresi osposobili za dalji nastavak školovanja, obogaćeni moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem.

Čestitke učenicima i učenicama ove generacije, njihovim roditeljima, ali i profesorima, uputio je izaslanik reisu-l-uleme Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ.
„Ono što nas sve vezuje jeste inspiracija na kojoj se temelji odgovornost. Naredba 'Ikre!' je obavezujuća za sve, 'od bešike do motike' i ova sura ima sedždu na kraju, što poručuje da je neizbježno da se padne na sedždu i da se učenje i podučavanje odgovorno izvršava. Zato Islamska zajednica odgovorno izvršava taj zadatak, shvatajući to kao svoju obavezu“, naglasio je Smajlović.
Na Svečanoj akademiji proglašeni su učenik i učenica 255. generacije, Ibrahim Adilović i Ajla Turčinović.


Muftija travnički Ahmed-ef. Adilović uputio je čestitke, ali i poruke maturantima i maturanticama.
„Dvije stvari bih vam poručio. Prva, budite ozbiljni i trudite se, pa će vaš trud vidjeti svi koji žele vidjeti dobro. Druga je 'Bismillah', da sav taj trud radite u ime Allaha, na dobar, plemenit i lijep način. Očekujem to od njih, jer na taj način se ostvaruju pravi rezultati“, poručio je Adilović.

Direktor Medrese Dževdet Šošić naglasio je kako Akademijom obilježavaju uspjeh Medrese, maturanata i maturantica, njihovih roditelja, Islamske zajednice i društva u cjelini.

„Mi danas našem društvu darujemo 92 mlada cvijeta, koji će u nastavku svog životnog puta, nadamo se, dati primjetan doprinos boljitku Zajednice i društva. Zahvaljujem i roditeljima na povjerenju kojeg ste nam ukazali dajući nam vaše kćeri i sinove u emanet, da ih odgajamo i obrazujemo te osposobimo za životna iskušenja i izazove“, naglasio je Šošić.


Istakao je i značajna postignuća na infrastrukturnom planu, od kojih je najveće povećanje grunta upisivanjem tri nekretnine kao vakuf i dvogodišnja rekonstrukcija glavnog objekta Medrese uz finansiranje Turske državne agencije za saradnju i razvoj.

Prisutnima se obratio i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, istaknuvši kako su svršenici Medrese prepoznatljivi društvenoj zajednici kao biseri društva.

„Medresa je izrasla u vodeću referentnu ustanovu na kantonu, ali i šire, koja je vodilja i jedna od najnaprednijih u odgoju i obrazovanju“, poručio je premijer Lendo.

Tradicionalno, na Akademiji su uručene posebne zahvalnice i prigodni pokloni roditeljima koji su svoje troje djece dali na povjerenje Medresi, na odgoj i obrazovanje. Tako je izaslanik reisu-l-uleme, Ismail-ef. Smajlović, uručio je zahvalnicu i poklon supružnicima, Fehimu i Zumri Garanović.
Nakon Akademije, upriličen je i defile maturanata i maturantica u Travniku.

VRHOstali prilozi:
» JEVM-I AŠURA – DAN SJEĆANJA NA SPAS OD FARAONA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. August 2022 16:50
» ODRŽANA ŠEHIDSKA DOVA U ŽEPI
MINA | 27. July 2022 14:05
» UČENJE KROZ RAD
Muhamed Hodžić | 10. June 2022 16:04
Ostali prilozi istog autora:
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
05. August 2022 19:51
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif