Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Dževad Mahmutović, doktor pravnih nauka
ONI KOJI DANAS NAJVIŠE KRITIKUJU IZETBEGOVIĆA, SLALI SU PISMA PODRŠKE
Procitaj komentar

Autor: Hayat
Objavljeno: 19. May 2022. 13:05:37
Veliku je buru izazvala ponovna priča o neuspjehu revizije presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Riječ je o temi koja je bolna za svakoga kome je stalo do istine, pogotovo onima koji su istinu na svojoj koži osjetili. Ipak, o reviziji presude govori baš svako, čak i oni koji su o Bosni i Hercegovini prema ocjeni žrtava srbijanske agresije odavno morali ušutiti. Šta je istina o reviziji, u našoj emisiji ‘7 Plus’ Hayat TV-a govorio je sudionik tog procesa Dževad Mahmutović, doktor pravnih nauka, profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli i zamjenik ministra ljudskih prava i izbjeglica.

Mahmutović je kazao da u timu nije bio imenovan od strane tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nego je na osnovu zvanja doktora nauka bio angažovan u timu za reviziju tužbe protiv Srbije.

Koordinirao sam između pravnog tima i kabineta predsjednika Izetbegovića. Pravni tim je formiran 2016. godine na Institutu za istraživanje ratnih zločina. Sakib Softić je bio agent uz tehničku podršku na Institutu gdje smo i radili. Imali smo dva tima. Jedan je bio sastavljen od bh. stručnjaka; Sakiba Softića, Rasima Muratovića, Asima Crnalića, Kasima Trnke, Amora Mašovića, Vasvije Vidović, – objašnjava Mahmutović.

Nevenka Tromp ima lične interese, zašto radi te stvari i zašto ubacuje smutnju, još uvijek nije poznato. Razlozi će izaći na vidjelo vremenom, vidjet ćemo šta će ‘Trojka’ i oni koji napadaju Bakira Izetbegovića uraditi. Da je kojim slučajem ambasadorica BiH u Nizozemskoj prodnijela zahtjev za reviziju i da je Predsjedništvo donijelo odluku o pokretanju revizije, onda bi imali stvari u svojim rukama. Sjećam se dobro da mi je tada predsjednik Izetbegović kazao da će on ići u ovo, čak i ako bi to značilo kraj njegove političke karijere, – rekao je Mahmutović u ‘7 Plus’.
Dodao je kako je za vrijeme pripreme revizije održano preko 10 sastanaka domaćeg, pravnog tima, ali imajući u vidu situaciju, sastanci su se održavali pod dozom tajnosti.

Da bismo došli do kredibilne apelacije, u čitav proces je bio uključen i međunarodni tim, koji je u aprilu 2016. godine došao u Sarajevo na čelo sa prof. dr. Davidom Schefferom, koji je ostao je s nama do kraja. U timu su bili još Fon Bisen advokat iz Holandije, koji je bio agent u prvom postupku, kredibilan čovjek. Alen Pile, čovjek koji je predavao na preko 60 Univerziteta u svijetu kada je u pitanju međunarodno pravo. Zatim, tu je bio i prof. Palcceti iz Italije, koji je bio profesor međunarodnog prava i savjetnik u vladi Italije. Scheffer je bio prvi ambasador SAD-a za pitanje ratnih zločina, ali i savjetnik Madeleine Albright, – navodi Mahmutović.

Mahmutović je kazao kako revizija nije uspjela isključivo zbog odluke Predsjedništva.

Sve dezinformacije koje se pominju posljednih dana u medijima su političke naravi, želi se doći do jeftinih političkih poena. Uz sve to, predizborno je vrijeme. Čujem u najavama da će se neki baviti tom stvari u skorije vrijeme, pa će se održavati i posebne sjednice skupština. Ti ljudi nemaju pojma šta je revizija, ne znam o čemu će raspravljati, vjerovatno o Bakiru Izetbegoviću i SDA. Oni koji su danas najglasniji u napadima na Bakira Izetbegovića su se tada pridružili nama, rekli da nas podržavaju, slali pisma podrške, a danas imate niz pitanja o tome da li smo trebali ovako ili onako. Uradili smo najbolje što smo mogli i ponosan sam što sam bio dio tima koji je ovo radio, – naglasio je Mahmutović.

Osvrnuo se i na Međunarodni sud, kazavši da njegove odluke nisu odluke poput običnih sudova, na osnovu činjenica, nego on donosi odluke koje se temelje na uspostavljanju mira u svijetu, pa često takve odluke bivaju i političke.

Od forimiranja Međunarodnog suda pravde, pa do danas imate četiri revizije. Prije našeg postupka bile su dvije, u toku našeg je bila jedna revizija i poslije našeg je bila još jedna odluka. Sve revizije su završene, tri su odbijene, a četvrta je bila između Malezije i Šri Lanke, ali su se te zemlje dogovorile prije odluke Međunarodnog suda. Ono što hoću da vam kažem jeste da teško da može proći ijedna revizija, imajući u vidu da Međunarodni sud donosi odluke kako bi sačuvao mir u svijetu, to jest, političke, – tvrdi Mahmutović.

Na pitanje da li bi se išta promijenilo da je ambasadorica BiH u Nizozemskoj odbila poslušnost tadašnjeg ministra vanjskih poslova Igora Crnadka i da je podnijela zahtjev za reviziju, Mahmutović je istakao da takav potez ne bi ništa promijenio, imajući u vidu da bi Sud ponovo tražio od Predsjedništva odluku o pokretanju revizije.

Nevenka Tromp ima lične interese, zašto radi te stvari i zašto ubacuje smutnju, još uvijek nije poznato. Razlozi će izaći na vidjelo vremenom, vidjet ćemo šta će ‘Trojka’ i oni koji napadaju Bakira Izetbegovića uraditi. Da je kojim slučajem ambasadorica BiH u Nizozemskoj prodnijela zahtjev za reviziju i da je Predsjedništvo donijelo odluku o pokretanju revizije, onda bi imali stvari u svojim rukama. Sjećam se dobro da mi je tada predsjednik Izetbegović kazao da će on ići u ovo, čak i ako bi to značilo kraj njegove političke karijere, – rekao je Mahmutović u ‘7 Plus’.

VRHOstali prilozi:
» SMIJEM LI TI REĆI DA TE VOLIM
Eset Muračević | 09. June 2023 21:52
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif