Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


AHMED HUSAGIĆ, predsjednik Pokreta Snaga domovine
200.000 BIRAČA IZ DIJASPORE PROMIJENILO BI POLITIČKI PEJZAŽ U DOMOVINI BOSNI I HERCEGOVBINI
Procitaj komentar

Autor: Namik Alimajstorović, BHDInfodesk
Objavljeno: 17. May 2022. 15:05:20
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) je pocetkom maja donijela odluku o raspisivanju i održavanju Opštih izbora 2022. godine, a zakazani su za nedjelju, 2. oktobra ove godine. Izbori su raspisani za izbor članova Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine RS-a, Skupštinu Brčko Distrikta i kantonalne skupštine.

Pokret Snaga domovine već izvjesno vrijeme vodi aktivnost u bosanskohercegovačkoj dijaspori s ciljem da animira naše građane koji žive vani da iskoriste svoje biračko pravo i na vrijeme se registruju za predstojeće izbore. Gospodina Ahmeda Husagića, predsjednika Pokreta Snaga domovine pitamo da za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama objasni o kakvim aktivnostima se radi i kako organizacija kojoj ste na čelu može konkretno pomoći našim ljudima po tom pitanju?

Mi smo već prije godinu dana krenuli sa organizovanjem skupova u različitim državama i gradovima Evrope s ciljem animiranja i mobilizacije dijaspore za glasanje na predstojećim izborima. Bez njih nema političke promjene u Bosni i Hercegovini. Također smo napravili i internet stranicu: www.glasajmo.ba na koju se mogu javiti svi oni kojima je potrebna pomoć oko glasanja.

Gospodina Husagića, da li će s obzirom na političku situaciju u BiH biti oktobarskih izbora?
Naravno da će biti. Centralna izborna komisija ih je zakazala za 02.oktobar. Oni mogu eventualno biti pomjereni za mjesec dana zbog problema oko finansiranja ali će oni sigurno biti sprovedeni.

Ako će biti izbora, do kada i kako se bh. dijaspora može registrovati i glasati na oktobarskim izborima?
Registracija je već počela i traje do 19.07. 2022. Centralna izborna komisija je ovaj put dosta olakšala registraciju sa svojom stranicom izbori.ba. Preko nje se svaki građanin i građanka koji živi izvan domovine može registrovati.

Mnoge ste nedavno iznenadili infiromacijom da je na proteklima opštim izborima 2018. godine iz dijaspore veći broj glasova otišao na konto SNSD-a i HDZ-a nego probosanskih stranaka. Kako to prokomentarisati?

Nažalost, to je tačno. Ne mogu da shvatim da antibosanske snage imaju više volje i motiva da ruše državu nego probosanske da je brane i grade. Objašnjenja nemam. Neka se svako od nas zapita zbog čega je to tako. I neka djeluje. Situaciju je moguće promijeniti.

Pored Snage domovine i niz drugih organizacija, udruženja, džemata, medija i pojedinaca aktivno radi na promociji i registraciji glasača.

Da li bi cifra od nekih 200.000 registrovanih glasača bitno utjecala na izborne rezultate u Bosni i Hercegovini?
"Apsolutno. To bi uveliko promijenilo politički pejzaž u domovini i otvorilo mogućnost njenog napretka. Ako ostane sve isto od napretka nema ništa."


Mnogim u dijaspori nije jasno šta je Pokret Snaga domovine, politička partija ili nevladina organizacija. kako se finansira i koji su joj krajnji ciljevi, da li će s obzirom na evidentnu angažiranost imati svoje kandidate na predstojećim izborima?
"Pokret Snaga Domovine nije politička partija niti će ona to prije izbora postati. Također, niko od nas neće biti kandidat na predstojećim izborima. Finansiramo se trentno od donacija i sopstvenim sredstvima. Prijavili smo se i na neke fondove za dijasporu. Čekamo odgovor."

Na kraju, koji je vas lični motiv da napustite ugodan život u Austiji i vratite se u domovinu i uključite u ovaj politički haos koji vlada u Bosni i Hercegovini.
"Najveći motiv je budućnost naše djece. Budućnost Bosne i Hercegovine ali i Evrope. Rat u Ukrajini nam je ponovo pokazao kako se lako gubi mir. Odbranom Bosne i Hercegovine se brani i Evropa. Na kraju, želim da pozovem sve naše sugrađane i sugrađanke koji žive izvan domovine da se registruju za izbore. Samo uz njihovu pomoć je pobjeda moguća. Samo zajedno možemo uspjeti."

VRHOstali prilozi:
» NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
MINA | 05. April 2024 14:34
» ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024 15:36
» BROJNE SU POUKE I PORUKE BITKE NA BEDRU
MINA | 26. March 2024 14:14
» ”NIGDJE LJILJAN NIJE PRIGRLJEN KAO U BOSNI”
Anadolu Agency (AA) | 29. February 2024 14:16
» ŠOKIRAN SAM DVOSTRUKIM STANDARDIMA ZAPADNIH VLADA PREMA PALESTINCIMA
Anadolu Agency (AA) | 27. February 2024 14:39
Ostali prilozi istog autora:
» MOJA BOGDA SNA
19. November 2023 14:57
» “HAMAJLIJA ZA BOSANSKU KUĆU”
21. November 2022 18:07
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif