Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


NA „DAN QUDSA“: O GRADU "QUDSU" I DŽAMIJI "AL-AQSA"
Procitaj komentar
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 27. April 2022. 14:04:21
DR. MUSTAFA CERIĆ: Šta rade muslimani ovih dana dok gledaju izraelsko nasilje u i oko džamije Al-Aqsa?
Plaču muslimani za džamijom Al-Aqsa i viču da ih čuje Bog Svevišnji i ovaj svijet, koji je sve više i gluh, i nijem, i ćorav na njihove vapaje za istinom, pravdom, mirom i pomirenjem u Jeruzalemu, gdje mogu i trebaju sve tri ibrahimovske/abrahamovske tradicije zadovoljiti svoje duhovne potrebe baš onako kako je posljednji Božji vjerovjesnik i poslanik Muhammed, a.s., okupio sve prethodne Božje vjerovjesnike i poslanike – Ibrahima, Musaa i Isaa - kako bi sa njima klanjao u džamiji Al-Aqsa pred svoj odlazak na Mi'radž u ime čovječanstva.
Nema grada na svijetu, kao što je Quds, čije ime znači „sveti“ ili Jeruzalem, čije ime znači „grad mira“, koji toliko dugo, na očigled cijelog svijeta, uznemirava savjest savjesnog čovječanstva. Posebno za vrijeme mubarek mjeseca Ramazana kad muslimani širom svijeta poste, kao što su postili i prijašnji narodi.

Niti ima svetijih mjesta za sve tri ibrahimovske/abrahamovske tradicije, kao što su jevrejski „Zid plača“, kršćanski „Betlehem“ i muslimanska džamija „Al-Aqsa“ u Jeruzalemu oko kojih se i za koje se vrši bezočno nasilje i krše ljudska prava.

Zna li svijet zašto je to tako? Zna, ali nema ni ljudske hrabrosti ni moralne savjesti da to izraelsko nasilje zaustavi u i oko muslimanske džamije Al-Aqsa u Jeruzalemu!

Vremenom, „savjesni“ svijet se navikao da gleda (ili da ne vidi) kako izraelski vojnici naprasno ulaze u džamiju Al-Aqsa dok muslimani klanjaju dnevni ili noćni namaz, a kad izađu iz džamije ganjaju ih po haremu – žene, djecu i starce.

Zašto to rade izraelski, do zuba naoružani, vojnici i policajci?

Rade to zbog sigurnosti Izraela od palestinske djece, koja ih gađaju kamenicama. Jedan kamen palestinskog dječaka je opasniji od izraelske nuklearne sile.

Jevreji u svijetu, koji nisu cionisti, protive se izraelskom nasilju nad Palestincima, ali njihovo protivljenje ostaje na pukoj retorici.

Izrael je jedina država na svijetu, koja vrši teror nad Palestincima pred očima cijelog svijeta, posebno u i oko džamije Al-Aqsa, bez ičije kontrole i bez ičije hrabrosti u svijetu da se tom teroru suprotstavi.

Očito je, niko u svijetu ne smije prstom uprijeti na decenijski izraelski okupacijski teror nad Palestinom.

Ni pružena ruka nekih arapskih zemalja za normalizaciju odnosa sa Izraelom, uz rizik da ih se osudi za izdaju, nije ublažila a kamoli promijenila isključivu i nasilnu okupacijsku politiku Izraela u odnosu na Palestinu.

Možeš pričati o ruskoj agresiji u Ukrajini koliko ti volja na zapadnim medijima, koji uređuju svijet po duplim aršinima, ali na tim zapadnim medijima ne smiješ reći nijednu riječ o izraelskom teroru nad muslimanima u i oko džamije Al-Aqsa u Ramazanu.

Zapadne medije u tome podržavaju takozvana nevladina svjetska udruženja za ljudska prava, među kojima su i udruženja za pravo žena.

Ova udruženja se bore da žena muslimanka ima pravo da ne nosi hidžab, npr. u Francuskoj, dok žena muslimanka u Palestini nema pravo ni na život, a kamoli na slobodu da nosi ili ne nosi hidžab te pravo da odgoja svoju djecu u miru i sigurnosti.

Šta rade kršćani dok gledaju šta se događa oko „Betlehema“?

Ništa ne rade, već uzdišu što ne mogu u miri i sigurnosti posjetiti mjesto rođenja Isa, Isusa, Alejhisselam u Jeruzalemu!

Kršćani i hrišćani prave imitacije „Betlehema“ u Rimu, Atini i Moskvi.

Šta rade muslimani ovih dana dok gledaju izraelsko nasilje u i oko džamije Al-Aqsa?

Plaču muslimani za džamijom Al-Aqsa i viču da ih čuje Bog Svevišnji i ovaj svijet, koji je sve više i gluh, i nijem, i ćorav na njihove vapaje za istinom, pravdom, mirom i pomirenjem u Jeruzalemu, gdje mogu i trebaju sve tri ibrahimovske/abrahamovske tradicije zadovoljiti svoje duhovne potrebe baš onako kako je posljednji Božji vjerovjesnik i poslanik Muhammed, a.s., okupio sve prethodne Božje vjerovjesnike i poslanike – Ibrahima, Musaa i Isaa - kako bi sa njima klanjao u džamiji Al-Aqsa pred svoj odlazak na Mi'radž u ime čovječanstva.

A šta bi to još muslimani mogli uraditi osim što plaču i viču na Izrael?

Mogli bi ujediniti svoju riječ u tevhidu, i mogli bi ujedinite svoj tevhid u jedinstvu svoje misli, riječi i akcije pod uvjetom da se oslobode sebičnosti, lične sujete, nerazumne pakosti i uskih interesnih ciljeva, koji ih udaljavaju jedni od drugih.

Mogli bi muslimani shvatiti nakon decenijskog iskustva oko džamije Al-Aqsa da nije kriv samo Izrael što se tako ponaša, već da su krivi i muslimani što se njihova riječ u svijetu nit čuje nit poštuje zato što oni sami ne poštuju svoju riječ oko svojih zajedničkih islamskih vrijednosti, od kojih je vrijednost istinske suradnje na dobru i miru, a ne na zlu i nemiru.

Nema bolje prilike od ove u ovom Ramazanu (1443/2022) da se muslimani širom svijeta, zaista, ujedine u osudi nasilja u i oko džamije Al-Aqsa, ali i da se zavjetuju pred Bogom i svijetom da će raditi ujedinjeni na istini, pravdi, miru i pomirenju u Jeruzalemu – Palestini, koja ima pravo na slobodu i državu i Izraelu, koji ima pravo na postojanje i na sigurnost.

Nema drugog puta do mira i sigurnosti u Jeruzalemu već da Palestina bude nezavisna i suverena država, a Izrael da nema alibi za nasilje zbog straha za svoju sigurnost.

Zadnji petak u Ramazanu je „Dan Qudsa“, kada bi hatibi u džamijama širom svijeta trebali dići svoj glas protiv nasilja u i oko džamije Al-Qudsa uz dovu Svevišnjem Allahu za mir i slogu u „gradu mira“ – Jeruzalemu!

Nadam se da ni bosanski hatibi neće propustiti priliku da se u petak čuje i naš bosanski glas za slobodu u Palestini i mir u džamiji Al-Aqsa i Qudsu!

Allahu Svemogući, osnaži muslimane da se njihova riječ čuje i poštuje za slobodu Palestine i mir u džamiji „Al-Aqsa“, „Betlehemu“ i „Zidu plača“! Amin!

Allahu Sveznajući, pouči nas kako da otvaramo srca ljudi, a ne da ih zatvaramo prema našim vrijednostima vjere i morala! Amin!

Allahu Milostivi, omili nam mir, sigurnost i pomirenje u Jeruzalemu! Amin!

Pogledaj video:


(Foto: Anadolija)

VRHOstali prilozi:
» NEKA NAMA NAŠIH KOMŠIJA
Dr. Mesud A. Ramić | 06. July 2022 16:06
» TEMELJNI UGOVOR POLITIČKA PREVARA NEGATORA DRŽAVE CRNE GORE
Božidar Proročić | 06. July 2022 13:27
» EVROPSKA UNIJA KOD OČIJU SLIJEPA
Zijad Bećirević | 05. July 2022 21:05
» TUŽNO SRPSKO PITANJE IZDAJE U MOSTARU!
Mr. Milan Jovičić | 05. July 2022 03:00
» MOJA AMERIKA
Fatmir S. Bači | 04. July 2022 20:30
» GOLGOTA PRIJEDORSKIH JEVREJA I BOŠNJAKA
Samir Hadzalić | 02. July 2022 18:42
» UKRAJINA PODNOSI HEROJSKU ŽRTVU NA OLTARU EVROPE
Božidar Proročić | 02. July 2022 16:21
» MILORAD DODIK JE DANAJAC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2022 15:46
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
Ostali prilozi istog autora:
» MILORAD DODIK JE DANAJAC
01. July 2022 15:46
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif