Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U EP POSTOJE NESLAGANJA O KONSTITUTIVNOSTI I SANKCIJAMA, ALI SVI VIDE BIH U EU
Procitaj komentar
Autor: NAP
Objavljeno: 20. April 2022. 13:04:55
Veliki broj zastupnika u Evropskom parlamentu danas je diskutovao tokom rasprave o Izvještaju o BiH. Govorilo se o sankcijama, konstitutivnosti, izborima, ali i evropskom putu BiH.

Klemen Grošelj, slovenski europarlamentarac, rekao je kako Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status za Evropsku uniju. On je istakao važnost povlačenja poteza kako Bosna i Hercegovina ne bi žarište novog sukoba.

- BiH mora biti država svojih građana. Jasan mi je donekle pojam konstitutivnih narada, no EU mora tražiti da se provode presude suda za ljudska prava. Što se tiče Izbornog zakona, ako postoji konsenzus za njegovu izmjenu onda u redu, ako ne, izbori se moraju održati po sadašnjem zakonu, rekao je Klemen.

Europarlamentarac iz Njemačke Ditmar Koster (Dietmar) imao je Amandman na izvještaj koji je podnio Paulo Rangel. Koster je Amandman uložio na koncept konstitutivnih naroda.

- Žao mi je što u Izvještaju spominjete koncept konstitutivnih naroda. Mi želimo da bez obzira na etničku pripadnost, svaki čovjek ima ista prava - jedan čovjek, jedan glas - kazao je Koster.

Njegov stav je da postoje razlike u stavovima po odrešenim pitanjima, ali da je EU jedinstvena po pitanju glavnog cilja, a to je BiH u EU. Smatra da Everopski parlament mora biti kritičniji prema angažmanu SAD-a i EU u pregovorima oko izmjene izbornog zakona u BiH jer su glavni pregovarači i dalje etnonacionalni lideri koji koče svaki napredak".

Konstitutivnost je očekivano branila hrvatska zastupnica Željana Zovko.Kritičarima tog koncepta je poručila da zadiru u Ustav BiH, a to prema njenom mišljenju nije dobro.

- Specifičnosti konstitutivnih naroda moraju se poštovati. Tražim od ovog parlamenta da tako i postupi, navela je Zovko.

Dala je podršku održavanju izbora, ali tako da se u obzir uzme Dejtonski mirovni sporazum. Iz stranke Zelenih su tražili osudu mješanja hrvatskog predsjednika u unutrašnja pitanja BiH. Oni su za jači angažman OHR -a u pravcu zaustavljanja antiustavnih aktivnosti Milorada Dodika. U tom pravcu zagovaraju jačanje misije "Althea" u BiH.

Fiola fon Kramon (Viola von Cramon) iz Njemačke je rekla kako "znaju da je situacija u BiH vrlo osjetljivi, te da se moraju jasno imenovati krivci".

- Stoga Zeleni pozdravljaju sankcije protiv onih koji destabiliziraju državu - kazala je Fon Kramon. Dodala je kako se u Izvještaju navodi da se izbori moraju održati u predviđenom roku.

- Oni se moraju održati na slobodan i pravedan način. Moraju se bezuvjetno održati. BiH treba biti funkcionirajuća država, istakla je Kramon.

Europarlamentarac iz Holandije Thijs Reuten također je predložio jedan amandman.

"Osim svega što je već spomenuto u ovom izvještaju, mislim da moramo posebno paziti na bilo kakvu naznaku negiranja genocida u BiH. Ne možemo dopustiti da iko može negirati genocid", dodao je on.

U najavi rasprave istaknuta je ocjena je da institucije sporo rade na procesu pristupanja Evropskoj uniji. Institucije su pozvane da ispune 14 ključnih prioriteta, uslova za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Uniji.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif