Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


RADNA GRUPA ZA BIH U PISMU BLINKENU IZRAZILA ZABRINUTOST ZBOG STAVOVA ESCOBARA
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 19. April 2022. 18:04:56
Radna grupa za Bosnu u Hercegovinu, koja okuplja bh. i međunarodne intelektualce, uputila je državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Antonyju J. Blinkenu pismo u kojem su izrazili zabrinutost zbog nedavnih izjava Gabriela Escobara, specijalnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan, u vezi sa izbornom i ustavnom reformom u Bosni i Hercegovini.

Kako su ocijenili, Escobar je u suštini osudio bosanskohercegovačke građane na budućnost etničkih podjela, diskriminacije, progon i nepoštivanja ljudskih prava predlažući da Bosna i Hercegovina odustane od bilo kakvih pokušaja značajnije ustavne reforme prije pridruživanja Evropskoj uniji.

Smatraju da bi se time očuvale etničke podjele jednog sistema koji daje prioritet konstitutivnim narodima koji su uvedeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, modalitetom koji je u presudama Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić-Finci iz 2009. godine, te predmetu Zornić iz 2014. godine konzistentno osuđivan kao diskriminatoran.

- Ovim presudama se Bosni i Hercegovini nalaže da prestane s diskriminacijom građana koji ili nisu podobni da se kandidiraju na izborima za visoke političke funkcije zbog svog statusa izostavljenih manjina ili zato što ne žele iskazati pripadnost jednom od konstitutivnih naroda - stava su u toj grupi.

Mišljenja su da su komentari specijalnog izaslanika Escobara o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji bez temeljne izborne reforme u suprotnosti s objavljenim očekivanjima koje Evropska unija ima od Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da je u svom “Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji” Komisija upravo navela da etnički zasnovane izborne privilegije konstitutivnih naroda u njenom Ustavu “nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”.

U objavljenom mišljenju se ističe da su "stoga potrebne značajne dodatne reforme kako bi se osiguralo da svi građani mogu ostvariti svoja politička prava, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić-Finci".

U pismu Blinkenu, upozorili su i na kontinuirano destabilizirajuće postupanje predstavnika vlasti bh. entiteta Republika Srpska posebno podsjećajući na nedavno izglasavanje odluke o formiranju vlastitog pravosuđa i vojske.

- Zaštićena dejtonskom strukturom, diskriminacija je postala norma u Bosni i Hercegovini, zbog čega je i korupcija toliko rasprostranjena. Upravo bi ove prijetnje nacionalista trebale biti prioritet u vanjskoj politici SAD-a u BiH i one bi se trebale spriječiti temeljnim izmjenama Ustava onako kako je naloženo u odlukama Evropskog suda za ljudska prava - navodi se u pismu.

Na kraju su apelirali na državnog sekretara da ispravite kurs američke vanjske politike u Bosni i Hercegovini ka podršci demokratskim vrijednostima i ljudskim pravima, rečeno je u pismu koje potpisuje prof.dr. David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitet Southern Connecticut i drugi američki i bh. intelektualci.

Pismo su poslali i Gabrielu Escobaru, zamjeniku pomoćnika sekretara Ureda za evropske i euroazijske poslove državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država te ambasadoru SAD-a u BiH Michaelu Murphyju.

VRHOstali prilozi:
» ŽELJELI SU DA UBIJU ŠTO VIŠE LJUDI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2023 13:09
» SJEĆANJE NA ŠEHIDSKU PORODICU EFENDIJE RAMIĆ
Preporod.info | 26. May 2023 15:59
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif