Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Program „Bedrija u Bosni i hercegovini“ uživo iz džamije na Igmanu
MUSLIMANI VEČERAS OBILJEŽAVAJU ODABRANU NOĆ LEJLETU-L-BEDR
Procitaj komentar
Autor: MINA
Objavljeno: 17. April 2022. 15:04:46
PROGRAM „BEDRIJA U BOSNI I HERCEGOVINI“ UŽIVO IZ DŽAMIJE NA IGMANU
SARAJEVO, 15. APRILA 2021. (MINA) - Centralni događaj Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletu-bedra bit će održan u nedjelju 17. aprila u džamiji na Igmanu.
Program pod nazivom „Bedrija u Bosni i Hercegovini“ BHT i BIR televizija će uživo prenositi od 20.15 do 21.05 sati.
Program će izvesti vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo. Autor teksta Bedrije je profesor Mehmedalija Hadžić, a čitat će ga hafiz Aldin Hodžić.
Učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru, jedan je od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine.
Stoljećima je u Bosni i Hercegovini učenje Bedrije bio znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema sa kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali.
Bedrija se učila i u drugim dijelovima muslimanskog svijeta, a na prostorima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se učila u porodičnom krugu Merhemići, Mujezinovići i drugi, zatim u Tabačkom mesdžidu i tekiji „Nadmlini“ u Sarajevu, a ovim programima je prisustvovao i reisu-l-ulema.
Tradicija Bedrije dolazi sa čvrstom vezom šehida Bedra i bosanskohercegovačkih šehida.
Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras obilježavaju Lejletul- Bedr, noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka i historijii islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu.

Lejletul-Bedr nastupa u akšam, 17. aprila 2022. godine.

Centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Lejletu-Bedra bit će održan u džamiji na Igmanu. BIR Televizija će emitovati specijalni program posvećen Bedru, i ova televizija će prenositi program iz džamije na Igmanu.

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama.

Muslimana je u toj historijskoj bitki bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje. O toj pobjedi se u svetoj knjizi muslimana Kur'anu kaže: ”Koliko je maloljudnih skupina koje su, voljom Božijom, ostvarile pobjedu nad mnogoljudnim skupinama, jer je Bog uz strpljive.“

Bitka na Bedru je inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

”Svaka generacija ima neki svoj Bedr, uključujući i važne poslove u zajednici koje treba riješiti na kvalitetan način, ulažući maksimalne napore, kao što su borci na Bedru uložili maksimalne napore da odbrane svoje živote. Da odbrane svoje pravo na postojanje, na slobodu vjere, na život, imovinu. Svaka generacija mora maksimalno uložiti trud u zaštiti svoje zajednice, u napretku, prosperitetu”, navedeno je u saopćenju Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Navedeno je kako u tom smislu danas treba razumijevati Bedr i tu pobjedu. Istaknuto je i kako je to pobjeda nad samim sobom.

”I post nam pomaže da se discipliniramo, da stavimo pod kontrolu naše snage, porive, strasti. I to je zapravo taj Bedr koji se razumijeva u ovom vremenu, borba sa samim sobom, sa svojim porivima. Sa svojim lošim navikama, osobinama, u cilju poboljšanja općeg ambijenta življenja. Ramazan nam pomaže da ova naša situacija, ambijent, budu prozračni, čisti. Pomaže nam da se družimo. To je smisao zajedničkih iftara, smisao mukabela, naših namaza u džematu, teravija. Da se razmjenjuju mišljenja, stavovi, da se pomaže drugima, da jačamo naš džemat, Islamsku zajednicu u cjelini”, navedeno je u saopćenju.

Podsjeća se kako je Bedr svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor kojim hodi, jer život jest jednako problem, život jest jednako izazov, život je i patnja.

”Primarna zadaća ljudske zajednice, džemata, jeste čuvanje Bedra i čuvanje vjere”, istaknuto je.

Naveli su i kako ako vjernici žele više bedrovskih pobjeda trebaju 17. noć ramazana tamo gdje je u tradiciji i praksi pripadala.

”Neka to bude ponovo noć naše pojačane brige za 'džemate u dijaspori – za povratničke džemate'. Simbolički kazano, naš hod kroz dunjalučku bašču omeđen je bedrovskim pobjedama ili uhudskim neuspjehom i poukom”, navedeno je u saopćenju.

VRHOstali prilozi:
» UČENJE KROZ RAD
Muhamed Hodžić | 10. June 2022 16:04
» U KUALA LUMPURU ODRŽAN SAMIT MUSLIMANSKIH UČENJAKA
Bošnjaci.Net | 31. May 2022 00:16
» SABOR ISLAMSKE ZAJEDNICE NEKAD I SAD
Muhamed Hodžić | 23. May 2022 13:47
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif