Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SCHMIDT PORUČIO DODIKU: AKO MISLI DA IGRA IDE DALJE, ZA NJEGA JE IGRA ZAVRŠENA
Procitaj komentar

Autor: N1
Objavljeno: 13. April 2022. 21:04:35
Ja mu mogu samo savjetovati da ne vodi politiku kao parni valjak. Preporučujem da razmisli kakve posljedice to može imati ne samo po njega, već i za one koji će poslušati te pogrešne naredbe
Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je u emisiji Pressing Miloradu Dodiku "da ne vodi politiku kao parni valjak", ali i to da, kada "sudija svira kraj, treba stati".

Dodik je danas izjavio kako neće poštovati odluku visokog predstavnika kojom je suspendovan Zakon o nepokretnoj imovini RS.

- Ja mu mogu samo savjetovati da ne vodi politiku kao parni valjak. Politika se sastoji od saradnje, razmišljanja i mudrosti. Ako je bio nervozan i ne zna kuda, onda se pravi veliki i jak. Preporučujem da razmisli kakve posljedice to može imati ne samo po njega, već i za one koji će poslušati te pogrešne naredbe. Moraju se poštovati odluke i odluke međunarodne zajednice. Pogled u Dejtonski ugovor i Aneks 10, član 5 će pomoći.”, rekao je Schmidt u Pressingu.

Naveo je kako je Njemačka već prekrižila neke projekte pomoći za Trebinje, a da je Velika Britanija donijela sankcije. Naglasio je kako one nisu usmjerene protiv građana već pogrešne politike, što nije bilo potrebno.

- Ako igrate fudbalsku utakmicu, morate se pridržavati pravila. Kada sudija odsvira morate stati, prestati, zaustaviti se. Kada sudija izvuče žuti karton to se upiše. Ako neko misli da za njega sve to ne važi i da može narediti da igra ide dalje, onda je za njega igra završena - kazao Schmidt u metafori.

Šta je crvena linija nakon koje će smijeniti Dodika?
- Želim da državne institucije u BiH donose odluke. Zato sam ovaj zakon samo suspendirao. To znači ovaj slučaj treba biti odlučen na Ustavnom sudu. U decembru sam pisao Parlamentu i rekao sjedite, spremni smo da pomognemo i da to mora biti državni zakon, a ne 10-15 različitih zakona. Mora se razmisliti kakva opterećenja dolaze za građane Trebinja, Banjaluke i drugih gradova ako nastave ovako, - rekao je Schmidt.

Na pitanje šta će uraditi ako osporeni zakon stupi na snagu kako je Dodik rekao, Schmidt je rekao da Tužilaštvo mora donijeti odluku.

- Ali, i takve odluke koje neko isfantazira, one se zapisuju negdje. Papir sve trpi i ponekad je potrebno malo pričekati. Doći će trenutak pravde. Zbog toga sam međunarodnoj zajednici i investitorima rekao da paze da sve što rade bude uredno i zakonito. Isto tako svi građani mogu raditi, moraju raditi po tome. Ne mogu pozvati nekoga da krši zakon. Za nekoga ko je izgubio ili gubi tlo pod nogama, to nije dobro po njega ni njegove birače, - rekao je visoki predstavnik.

"Duhovne barikade"
Na navode koji su demantovani da će EUFOR i NATO hapsiti Dodika, kao i današnju izjavu da mu je sigurnost ugrožena pa su ga oklopna vozila čuvala, Schmidt se nasmijao.

- Od sviju se traži da izvrše svoje obaveze. Nije riječ o tome da moraju praviti barikade, to je glupost. Neko je preuzeo odgovornost i obaveze prema svojim ljudima i treba ih u mandatu obavljati pravilno i korektno. Takvim izjavama stvari se još više potpiruju. Ne može biti da vlastiti ljudi i administracija odgovaraju za vas. Zamislite situaciju da neki državni službenik u Banjaluci treba donijeti odluku. Prepušten je sam sebi i na ledini. A te barikade, očito postoje neke duhovne koje treba otkloniti. Službenici su u škripcu jer ne znaju šta učiniti. Ako studentu u prvom semestru prava postavite pitanje on će vam reći, moram se držati prava, - dodao je Schmidt.

N1

VRHOstali prilozi:
» DOMOVINO BOSNO, SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!
B.net | 29. February 2024 00:46
» AUKCIJA ZA SVETO PISMO, KOJE JE NAPISANO “BOSANSKIM IZRIČAJEM”
Muhamed Mahmutović | 25. February 2024 15:31
» LENDO: MI SMO SVOJU NEZAVISNOST, NAŽALOST, SKUPO PLATILI
Anadolu Agency (AA) | 25. February 2024 14:45
Ostali prilozi istog autora:
» EUFOR: POMNO PRATIMO SITUACIJU U BIH
17. February 2020 18:03
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif