Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec


FERID MURATOVIĆ POETSKE MISLI KOJE PUTUJU KA CRNOJ GORI I BIHORU
Procitaj komentar

Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 03. April 2022. 14:04:23
Ferid Muratović, rođen 1973. godine u Petnjici, Crna Gora. Godine 1991. Došao u Luksemburg gdje i sada živi. Napisao je tri knjige poezije: ,,Spremište za moju tugu” (2012), ,,Pjesma noći” (2014), ,,Jorgan od kamena (2016) i knjigu proze ,,Čovjek u vodi” (2017). Sve njegove knjige objavio je Literarni klub ,,Husein Bašić” – Luksemburg. Saradnik je revije ,,Bihor” gdje vodi rubriku za sport koja tretira mlade talente u Luksemburgu porijeklom iz Crne Gore.

Ferid Muratović predstavlja mladog pisca koji je daleko od svoje rodne Petnjice otisnuo se na daleke a često i neizvjesne muhadžirske (iseljeničke) puteve. Noseći sa sobom onu jaku ličnu crtu Crne Gore u kojoj je ponikao. Godine se polako nižu a sa godinama nastale su i zbirke poezije koje odslikavaju njegovu ličnost.

Poezija Ferida Muratovića, predstavlja osnovne poetske teme koje su zapravo samoosvješćivanje bića, pokušaj osvjetljavanja čovjekove biti kroz rečeno, kroz dodire u duhu i vrijednovanje čovjeka i života spram ljubavi i humanih životnih vrijednosti. Mnogi stihovi su, gotovo, sentence mudrosti, definicije o mudrosti, riječima, kroz koje putuju misli, u poeziji, osjećanjima, životu i smrti. Kroz svoju poeziju i odabrane pjesme autor neophodno sjedinjuje afirmativno i degradirajuće u ovom vremenu kroz kontakte sa drugima, kroz upućivanje ka vječnim vrijednostima života (u nekim tuđim i dalekim daljinama) koje ne zastarijevaju te na taj način oživljava ljepotu mudrosti prethodnih generacija koje su otišle van svog rodnog kraja. Dok čitate Feridovu poeziju, proživljavate svojevrsni veliki napor ljudskog duha koji teži ka imenovanju, kovanju metafora, ispredanju iseljeničkih priča i nostalgija. Poezija i strah su njene forme. Mitovi pokušavaju da preobraze užase u priče, da bi sapele strah kao što imamo u pjesmi "Srebrenica". Muratovićeve suptilne poetske teme prati hod na marginama između literature i filozofije, tematski iskazujući egzistencijalna pitanja. Poezija kao izraz čiste ljubavi, duševnih i duhovnim senzacija bitna je karakteristika Muratovićevog bića koje je potpuno okrenuto drugima i koje tu svjetlosnu (iseljeničku) supstancu neprekidno i nesebično emanira i literarno oživljava kako u poeziji, tako i u prozi i ukupnom svom aktivizmu. Ima pjesnika koji veruju u nadahnuće i onih koji ga poriču, kod Muratovića je ono očigledno jer ga otkrivaju lirsku snagu obeliska kada je njegov duh najproduktivniji i đe je najintimnji literarni iskaz. Ferid Muratović je jedan od onih budnih pjesnika koji osluškuju treptaje svog rodnog kraja kao otkucaje sopstvenog srca, ali koji svjesna ustrojstva civilizacije i neophodnosti suprotstavljanja zlu, šire svjetlost svog poetskog bića na sve strane pokušavajući da bar djelimično rasvijetle taj sveopšti mrak ljudskog posrnuća u koji često svijet zagazi. Poezija je oduvjek bila sinonim svjetlosti i filozofi su je uvjek izjednačavali sa svjetlošću čega je i Muratović svjestan. On, zapravo, svo vrijeme podsjeća na arhetip, na ono fundamentalno u insanu (čovjeku) a to je ideja dobra koja se mora vrlo svjesno sprovoditi i njome treba podsticati druge da se osvijeste.

Sa promocije knjige "Pjesme noći zajedno" autora Ferida Muratovića sa piscem Faizem Softićem

Poetski ali i prozno postignuta sazrelost emocija Ferida Muratovića i vizija u ovom jednom i jedinom, a prolaznom zemaljskom, životu čine ga posebnim i izdvajaju od mnogih drugih autora. Jednostavnost nizanja slika u stihu je predominantna, pjesnik je gospodar svojih riječi, dozvoljavajući im često i slobodu, da se nađu u neobično lijepim i zanimljivim sintagmama. Upravo u ovakvim vremenima trebaju nam pisci poput Muratovića ali i na desetine takvih pjesnika i književnika koji se neće stidjeti svoje lijepe i duhom bogate istorije Bošnjaka ali istorije, Crne Gore. Već će duboko zaroniti u sebe i svoje nacionalno nasleđe, sačuvati ga, od zaborava i asimilacije. Okrenuti se već rođenima mladima i onima (koji će se tek roditi!); podstaći ih da gledaju na stranu na kojoj sunce izlazi, a ne na stranu sa koje dolazi tama. I podsjetiti ih uvjek da su najljepše boje Bihora i Crne Gore. Preplitanjem hronološkog i retrospektivnog nizanja stihova Muratovića poezije je odslikana u kratkim crtama životna priča. Zato sam siguran da je vrijeme poezije i proze tek pred njim u svim narednim godinama koje će ispuniti duhom nadahnute stihove i brojne prozne elemente.

LIJEK ZA DUŠU

Bol u duš nikad ne prolazi

Već se samo godinama slaže

Ako ima neko da zna lijeka

Molio bih neka mi pokaže.


Duša me boli, ne mogu više -

Više od rana sa moje kože

Ima li lijeka, ima li spasa

Pokaži jedini Bože.


Ako za dušu lijeka nema

Bolje da nema ni života

Jer ovaj život nije život

Ovo je bolna strahota.


Doktori kažu duša ne postoji

Ali to znaju soamo oni koje boli,

Boli i steže disaiti ne da

I tjera čovjeka da dušu

Bogu preda.


GRUMEN ZEMLJE

Grumen zemlje – grumen hljeba

Grumen sebe ozemljenog

Luta svijetom zaboravljen

Pa i nisam možda čovjek.

Prije bit će da sam posto

Pismonoša – golub ranjen.


Kud i kome da se krene

Gdje i kada da se stigne

Grumen zemlje pod pazuhom

Ispod zemlje – zemlja zove.


Kada krenem da predahnem

I kad ne znam gdje ću leći

Uzmem grumen svoje zemlje

Postavim ga ispod glave

Otvoreno gledam nebo

I nebeske njive plave.


Dok pod glavom grumen šuti,

Što je zelen jastuk moj,

Čujem gluhi povik Neba,

I umilni ptica poj.


Kako znati šta je java,

Od umora šta je san,

Kako saznat šta noć jeste

Kako znati šta je dan?

CRNA ME GORA ZOVE
Crna me Gora zove
I iz sna zov me budi
Puni mi snovi Crne Gore
Pune mi čežnje grudi.

O, domovino mila,
Kakve su ovo sudbine naše
Ona koja ti u sred srca bila
Njome te neki danas plaše.

A ti si meni dio srca
I dio misli svake
Ljubim sva tvoja sela
gradove i palanke.

A čujem dan se provlači mio
Kroz polja moga Bihora
U tebi i s tobom srećan sam bio,
Samo je jedna Crna Gora.

Proći će huke i galame
A ti ćeš malena i sva od zlata
Ponovo djeci svojoj iz daleka
Širom otvorit vrata.


NEMOĆ
Teška li si noći crna u nemoći
Čekam nadu koje nema
Koja kroz noć posustaje
Te mi dušek od nemoći crne sprema.

I planine snijega pune
Zaleđene staze strme
Sve ih grlim da podignem
Da pomognem iz nemoći.

Ubijaju strah i slutnja
Preteške su ove noći
Kada ne znam kud i kako
ili poći ili doći.

Maglovita noć se spušta
Bog to svojom mišlju kroji
I nikako de me s nadom
Od djetinjstva moje spoji.

Teško se je uzbraniti
Sve bih boli uzo sebi
Umjesto njih patio bih
Zažalio nikad ne bih.

Noć se spušta neprolazna
Prisvojio ja bi sebi crne noći
No je došlo vrijeme boli
predajem se u nemoći.

SREBRENICA
Nigdje i nigdje dana

A noć je crna i kroz nju plač

To vuci pali žedni gladni

Vrebaju preplašenu nejač.


Sve gori od plača

Djeca se u naručja zbila

Pokraj njih majka

koja ih nije ni zadojila.


Ječe poljane i brda

I brat se drži brata

Za ocem i majkom svojom

U džehennemska nahrupiše vrata.


Mi vama nećemo ništa

Govori general mlad

A samo minut kasnije:

Sve ih koljite sad!


Iz vrha neba u nebo

Orlovski kljuni krvavi

Po zemlji srebrenoj caruju

Iz daleka stigli varvari.


STRAH OD NALAZA
Omerčić, kako su ga ponekad zvali, nabaviodnekud staro biciklo bez guma, pa ga očisti i podmaza kolamastom iz Rahmanove vlačare, nađe tvrdo vodeno kablo i njime obloži felgebicikla. Bio je to sada njegov mercedes. Tako ga je zvao, tako su ga zvali i drugi. Stizao je na njemudo u treće selo, čak do Bioče. Djeca su se diviladok je špartao bihorskim putevima, a on likovao.

Malo što bješe dijete bez roditelja, malo zbognjegovih šerluka – voljelo ga je cijelo selo. I nijebilo djeteta, i nije bilo žene, niti čovjeka da nisupoznavali Omera Jasiku i njegovog mercedesa.

Ali, majstor Tule, pronalazač kakvog nemaše cijeliBihor, niti preko Lima, napravi mu malu radiostanicu kojom se uključivao na kanale radija. Doduše, to je moglo samo kada je bio u bliziniradio aparata, ali njemu je to bilo dovoljno da pravizbrke od kojih se narodu dizala kosa na glavi.

Hvala majstor-Tulu, ali – ne lezi vraže...

Porani on tako jednog proljećnog jutra kod tetkeNaile u Studeni Do, a tih dana nekakvamalaksalost bješe oborila muža joj i tetka njegovogVehbiju Sokolovića, te bješe davao nalaze u Domuzdravlja u Bijelom Polju, te je sad, onako bolešljiv, Vehbija više ležao kući nego što je išta drugoradio.

Ode Omer iza kuće, sjede na kladu i sačeka da završe vijesti koje je Vehbija bez daha slušao, pakad završiše – Omer uključi svoju spravu : - Pažnja, pažnja ! – odjeknu iz crnog duguljastogradija pored Vehbijine glave. On se prenu : – Šta li je sad, za Boga miloga ? – kao da je slutio da se o njemu radi. – Vehbiji Sokoloviću iz bihorskog selaStudenii Do, ne valjaju nalazu, ni hič... Odmah da se javi u Dom zdravlja u Bijelo Polje ili ni zoru nećeiščekat.

– Aiiih... – skoči Vehbija kao oparen.

– Ženo, đeco, kamo vas ?... – kao bez glave jurioje po sobi i skupljao odjeću. – Kaiš, kamo mi kaiš, juče sam s njim bio Haruna, đe ga ostavih ?

– Šta bi, Vehbija, za Boga miloga, šta bi ?

– Gotov sam, gotovo je sa mnom, Boga mi samsanj’o đe propadam u neki mutan jaz, obistini se... Sve meni san kaže, sve... I ne trebaju mi doktori... Radio javlja da su mi nalazi katastrofalni i da se hitno javim. O, Naila... U koliko ono ima autobus sa Glavice ? Koliko je to sati ? Valja li mi ovaj kaput ?Đe su mi one crne pantole ?... Vehbija je unezvijereno trčao po kući. Omerčić ostavi spravupod strehom i uđe u sobu : – Šta je tetak ? – Upitaga kroz smijeh, a on ga tako prostrijeli pogledomda se ovaj umalo ne prevrnu na leđa. – Tebi do smijeha, a meni život o koncu visi, je li ? – razderase Vehbija i Omer umuknu.

I dok je krupnim koracima Vehbija koračao nizbaštu, Omer ga je dozivao :

– Tetak, ja sam se šalio ? – ali se Vehbija nijeobazirao ; ni lijevo ni desno, grabio je naprijed i ponavljao : – Aiiih, Aiiih.... Poče i kiša, nekolikoputa Vehbiji se poklizaše cipele

VRHOstali prilozi:
» POČELI XLVI. PLAVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI I XXI LIKOVNA KOLONIJA
Božidar Proročić | 28. September 2023 21:27
» IZ INDONEZIJE S LJUBAVLJU
Eset Muračević | 21. September 2023 18:52
» VJERNA SLIKA ZAVIČAJA
Braho Adrović | 10. September 2023 02:48
» SA ILIDŽE POTEKLA NOVA PJESMA SEVDALIJSKA
Eset Muračević | 05. August 2023 00:49
» KNJIGA O STRADANJU SREBRENIČANA
Bošnjaci.Net | 26. July 2023 16:47
» MJESEC PLAVI ZA BUDNE LJUBIČICE
Bošnjaci.Net | 24. July 2023 14:24
» OKRUGLI STO NA TEMU - STOP DISKRIMINACIJI
Božidar Proročić | 20. July 2023 15:28
» NAJAVA 23. DANA BOROVNICE PLAV 15-31. JUL 2023.
Božidar Proročić | 09. July 2023 14:42
» LJUBAV JE MOĆ
Eset Muračević | 05. July 2023 14:02
» ODRŽANA PROMOCIJA BIHORSKOG MEMENTA
Božidar Proročić | 27. June 2023 17:26
» DRAMSKO-MUZIČKA PROMOCIJA KNJIGA “HADŽIBEG“
Bošnjaci.Net | 29. May 2023 12:56
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif