Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Dodikov nalogodavac Vučić je govorio o šumskom zemljištu koje je ‘oteto’ od RS-a
AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ O UDRUŽENOM RAZBIJANJU DRŽAVE: DODIK VRŠI NASILJE NAD PRAVOM; VUČIĆ GOVORI O ŠUMSKOM ZEMLJIŠTU DA JE ‘OTETO’ OD RS-A
Procitaj komentar
Autor: Hayat
Objavljeno: 11. February 2022. 01:02:53
U toku je nekoliko procesa kojima se želi obezvrijediti država BiH, žele se stvoriti neustavne institucije i dodatno cementirati podjele.

Patrioti ove zemlje spremni su za odgovor i na političkom, ali i na svim drugim poljima. Kreatorima negativnih procesa nerijetko vjetar u leđa daju Srbija i Hrvatska. Međunarodna zajednica i dalje sve samo posmatra. Gost emisije ‘7 Plus’ Hayat TV-a bio je Suad Kurtćehajić, akademik i predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti Kulin ban.

Kurtćehajić je na početku istakao kako je ovo što član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik radi nasilje nad pravom.

Dodikov nalogodavac Vučić je govorio o šumskom zemljištu koje je ‘oteto’ od RS-a. Nažalost, Vučić je to krivo analizirao. Jedno je nadležnost, a drugo je vlasništvo. Po Ustavu je šumsko zemljište u vlasništvu BiH. Po istom principu su sve zemlje bivše Jugoslavije postale vlasnici zemljišta. Ne vidim razlog zašto bi Bosna i Hercegovina ostala hendikepirana, – objasnio je Kurtćehajić.

Kazao je kako Bosna i Hercegovina nije stvorena u Daytonu, nego je Daytonom nastavila svoje postojanje.

Entiteti su subjekti prava i oni su morali potpisati unutrašnje anekse. Međutim, oni nisu bili subjekti međunarodnog prava. Da jesu, bili bi potpisnice Daytonskog sporazuma, kako Federacija, tako i RS. Bosna i Hercegovina je priznata 6. i 7. aprila 1992. godine, a 22. maja je primljena u UN. U isto vrijeme su primljene i Hrvatska i Slovenija. Prije su se ljiljani zavijorili ispred zgrade UN-a, nego zastava Hrvatske. BiH je Daytonom nastavila svoj kontinuitet. Ono što joj je pripadalo, pripalo je i Srbiji i Hrvatskoj i Sloveniji. Ništa se ne oduzima entitetu. Imamo 10 taksativno navedenih nadležnosti. Postoji odredba o dodatnim nadležnostima koja omogućuje evoluciju Dejtona. Sve što se entiteti dogovore pripada BiH. Ne postoji princip kako vratiti. To je slovo Dejtona u koje se Dodik kune, a manipulira, – naveo je Kurtćehajić.

Objasnio je kako bi međunarodna zajednica mogla formirati dodatne institucije da bi se Bosna i Hercegovina brže integrisala u evropsko društvo.To treba da uradi visoki predstavnik, koji je tumač Dejtona. Njegovo tumačenje se odnosi na civilni dio. Svaki visoki predstavnik je po svojoj procjeni mogao da Bosni i Hercegovini da’ nadležnosti i da je učini prosperitetnom državom. U RS-u se stvari manipulativno tumače. BiH je dato deset nadležnosti i još dodatne. Postoji odredba koja jasno kaže da su entiteti dužni da se podrede državnim institucijama, odnosno da su državne institucije nadležne entitetima, – rekao je Kurtćehajić.

Dodao je kako Dodik taktizira, te da je njegova primarna strategija razbijanje Bosne i Hercegovine.

Ako ga međunarodna zajednica jače prisitne, onda on promijeni retoriku. Njegov suštinski cilj je slabljenje BiH, a on je sve uradio da ona bude nefunkcionalna država. Moje mišljenje je da je on pijun u rukama Rusije i da je čitav manji bh. entitet pijun koji lako može biti žrtvovan. Ako bi se Rusija dogovorila sa Amerikom da Ukrajina nikada ne može ići u NATO, Putina više ne bi zanimao entitet RS. RS je figura više na koju će Putin igrati. Ovo je samo sistem za igru i narušavanje Daytonskog koncepta. Entitet RS postoji u slovu Daytona. Ne bude li postojao Dayton, reaktivira se Republika BiH bez ikakvih entiteta. Oni bi se trebali držati slova Daytona. Ako je Ustavni Sud presudio da je šumsko poljoprivredno zemljište državna svojina, ne može se o tome polemisati. Napada se Ustavni Sud da neustavno radi. U entitetu RS pravo je u rukama politike, – zaključio je Kurtćehajić.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif