Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


AHMETOVIĆ SAOPĆIO USLOVE VUČIĆU: "PRISTUPANJE SRBIJE U EU MOGUĆE UZ PRETHODNU SVEOBUHVATNU NORMALIZACIJU ODNOSA BEOGRADA I PRIŠTINE!"
Procitaj komentar

Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 04. February 2022. 00:02:05
Predsjednik Vučić je rekao da cijeni namjeru izvjestioca Ahmetovića da podrži jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu, a što će da doprinese očuvanju mira i stabilnosti u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas Adisa Ahmetovića, poslanika Socijaldemokratske partije Njemačke i izvjestioca za Zapadni Balkan u Vanjskopolitičkom odboru Bundestaga, sa kojim je razgovarao o potencijalima za jačanje bilateralne saradnje Srbije i Njemačke, evropskom putu naše zemlje, kao i o regionalnim pitanjima.

Predsjednik Vučić je rekao da cijeni namjeru izvjestioca Ahmetovića da podrži jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu, a što će da doprinese očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Njemački poslanik Ahmetović je istakao da mu je jedan od ciljeva u budućem radu, između ostalog, da pomogne da Zapadni Balkan nađe put do Evropske unije. On je konstatovao izvanredan ekonomski razvoj Srbije, kojem značajno doprinose njemački investitori.

Predsjednik Vučić je rekao da su njemački investitori i ekonomska saradnja sa Njemačkom od najvećeg značaja za razvoj Srbije. On je također rekao da će Srbija nastaviti sa reformama koje stvaraju sigurnu investicionu atmosferu, poput reformi u oblasti vladavine prava, podsjetivši s tim u vezi na nedavni uspjeh referenduma o ustavnim promjenama u pravosuđu.

Predsjednik Vučić je zamolio poslanika Ahmetovića da prenese pozdrave njemačkom kancelaru Scholzu, izrazivši uvjerenje da će se nastaviti uspješan razvoj saradnje Srbije i Njemačke.

Izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan i član Vanjskopolitičkog odbora Adis Ahmetović saopćio je poslije razgovora sa predsjednikom Srbije da put Srbije mora da bude evropski, a da je pristupanje EU moguće uz prethodnu sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ahmetović je u saopćenju naveo da je razgovor sa Vučićem trajao 45 minuta i da je razgovarano o bliskim bilateralnim odnosima dve zemlje, ali i pristupnoj perspektivi Srbije.

"Bilateralni odnosi Njemačke i Srbije su i dalje tijesni i puni poverenja. Srbija je proteklih godina ostvarila veliki ekonomski napredak i postala mjesto nauke. Time je ta zemlja važan motor cijelog regiona", podvukao je Ahmetović.

On je istakao da to sa sobom donosi odgovornost i očekivanja.

Srbija, prema njegovim riječima, ima veliki i važan zadatak, da proaktivno doprinese stabilizaciji regiona i izgradnji mostova razumijevanja, ili ih podrži.

Pored evropske integracije su saradnja sa susjedima i regionalna stabilnost, podsjetio je, važni stubovi stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana.

"Želim Srbiju da podržim u tim naporima. Veoma sam zainteresovan za daljim tijesnim bilateralnim odnosima Srbije i Njemačke, koji bi bili održivi i izgrađeni na povjerenju. Na vrhu agende nalazi se i dalja evropska integracija i vjerodostojna evrpska perspektiva", podvukao je Ahmetović.

On je podsjetio da u to spada i sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

"Samo kada ta normalizacija bude riješena moguće je u perspektivi pristupanje EU Srbije i Kosova", naglasio je Ahmetović.

Ahmetović će se u Beogradu sastati i sa predstavnicima Roma, vanjskopolitičkog i odbora za evropsku integraciju Skupštine Srbije, kao i sa predstavnicima opozicije.

Poslije posjete Srbiji Ahmetović će otputovati u Bosnu i Hercegovinu, objavila je slobodna-bosna.ba.

(Foto: Miloš Miškov /Anadolu Agency)

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif