Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Čovićevi dupli aršini
NEUM: ČINI SE DA OD DOGOVORA NEMA NIŠTA, PROBOSANSKE STRANKE PRUŽAJU SNAŽAN OTPOR ČOVIĆEVIM UCJENAMA!
Procitaj komentar
Autor: Hayat
Objavljeno: 29. January 2022. 21:01:20
Probosanska delegacija u Neumu predvođena Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA i dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, pod velikim je pritiskom da prihvati Čovićeve ucjene.

Prema informacijama do kojih je došao Hayat.ba, HDZ-ova delegacija odlučno insistira na rješavanju pitanja izbora članova Predsjedništva iz FBiH po etničkom principu sa dvije izborne jedinice, čime bi se legalizovala diskriminacija i etnička segregacija u ovom entitetu.

To se čini pod cijenu da pregovori budu proglašeni neuspjelim, što nije isključeno.

Međutim, kako saznajemo, probosanske stranke neće pristati na rješavanje izbora članova Predsjedništva BiH bez istovremenog dogovora o Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u paketu.

Do sada je razgovarano o pitanju ovlasti i nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH i funkcionalnosti ovog entiteta koji je već godinama talac HDZ-ove politike odbijanja implemetnacije rezultata Općih izbora iz 2018. godine. Na tome insistira Stranka demokratske akcije (SDA), a prate je i ostale probosanske stranke, čemu se protivi HDZ.

Svjesni važnosti odluka koje će biti donesene na pregovorima u Neumu, veliki broj građana, patriota ove domovine, što na društvenim mrežama, što putem e-mailova izražava bezrezervnu podršku pregovaračkom timu na čelu sa Bakirom Izetbegovićem.

Historija je učiteljica života, ona je Bošnjake i sve patriote ove zemlje naučila da se mogu uzdati isključivo u svoje snage i lidere, te da niko sa strane neće donijeti svjetlo niti spas.

Neum 22: Korak do dogovora – Pobjeda na čekanju
(Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Baš kao što je prvi predsjednik Republike BiH rahmetli Alija Izetbegović na pregovorima u Dejtonu, pod strašnim prijetnjama, pritiscima i opstrukcijama izvojevao historijski diplomatski podvig za državu BiH, sačuvavši njene višestoljetne granice u inat dušmanima iz Beograda i Zagreba, tako se danas Bakir Izetbegović nalazi u identičnom neprijateljski raspoloženom ambijentu u kojem predstavnici međunarodne zajednice indirektno podupiru HDZ-ove segregacijske želje.

U svemu tome bošnjački narod mora pokazati jedinstvo, mudrost i povjerenje u naše lidere, predstavnike koji nas i našu državu neće ostaviti na cjedilu, baš kao ni 1992. godine.

Stoga beskompromisno ponavljamo riječi rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića da će se sile koje nasrću na jedinu nam domovinu umoriti, a mi, njeni sinovi, nećemo nikada!, - objavio je portal Hayat.ba.

ČOVIĆEVI DUPLI ARŠINI: VOLJA JEDNOG ČOVJEKA NE MOŽE ODREĐIVATI KO JESTE A KO NIJE LEGITIMANPojam legitiman znači istinit, originalan, zakonit. U Bosni i Hercegovini je mnogo polemike o tome ko jeste a ko nije legitiman.

Kao što je legalitet imao uporište u zakonu legitimitet ga ima u priznatim i prihvaćenim standardima i principima, nikako u volji jednog čovjeka da lično određuje ko je legitiman a ko nelegitiman.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
» IGMAN: PROUČENA DOVA ZA DOMOVINU
MINA | 05. August 2022 19:51
» ENVER KAZAZ - FENOMEN REISOPHOBCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. August 2022 10:39
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif