Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Akademski diskurs: Korijeni, uzroci, predikcija i prevencija zločina genocida nad Bošnjacima
DAYTONSKIM SPORAZUMOM GENOCID U BOSNI I HERCEGOVINI JE NAGRAĐEN
Procitaj komentar
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. January 2022. 14:01:34


U organizaciji Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban” održan je Akademski diskrus na temu: „KORIJENI, UZROCI, PREDIKCIJA I PREVENCIJA ZLOCINA GENOCIDA NAD BOSNJACIMA“.

Uvodnu riječ dao je predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić koji je na samom početku istakao da je Daytonskim sporazumom genocid u Bosni i Hercegovini nagrađen činjenicom da je paradržavna tvorevina Republika srpska postala jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta što je najveća greška međunarodne politike predvođene SAD i zbog čega Bosna i Hercegovina ne može da izađe iz začaranog kruga već 26 godina.

Ako i može da postoji opravdanje da se u Daytonu nije znalo za izvršeni genocid kao i za razmjere zločina učinjene u ime njenog stvaranja danas imamo presude Haškog krivičnog tribunala gotovo cijelom političkom i vojnom vođstvu na dugogodišnje robije uključujući i više doživotnih kazni zatvora kao i presuda za genocid.

Nakon presude najvećeg suda na planeti Internacionalnog suda pravde u Hagu kojeg su stvorile UN 1945. godine da su vojska i policija Republike srpske izvršile genocid očigledno je da je povrijeđena IUS COGENS najjača norma međunarodnog prava čija povreda je
(prema članu 53. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora od 1969. godine) osnov apsolutne ništavosti svakog međunarodnog ugovora i pravnih posljedica koje je on proizveo.

Entitet Rs postoji samo na osnovu Daytonskog ugovora i nikako drugačije. Poništenjem ili neizvršenjem istoga prema pravilima međunarodnog prava jedino vrijedi prethodno pravno stanje a to je Republika Bosna i Hercegovina priznata od strane EU i SAD 06. i 07. aprila 1992. godine i primljena 22. maja iste godine u UN bez ikakvih entiteta.Danas je neminovno ići u tri pravca kako bi pravda bila zadovoljena istakao je akademik Kurtćehajić.

Pod hitno je potrebno da se organizira da jedan Bošnjak i jedan Hrvat koji žive na prostoru entiteta RS pokrenu tužbu pred Sudom za ljudska prava u Strazburu da se entitet u kojem su jednakopravni narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati ne može zvati po jednom narodu.

Drugi put je da se pokrene preko Generalne skupštine UN uz pomoć bilo koje zemlje članice UN koja bi bila sponzor pitanje koje treba proslijediti Internacionalnom sudu pravde u Hagu, da li je postojanje entiteta Rs protivno međunarodnom pravu s obzirom na višestruku povredu IUS COGENS norme uključujući i izvršen genocid.

I treće nastaviti proces nadoknade cjelokupne materijalne i nematerijalne štete koja iznosi više desetina miljardi eura od strane entiteta RS za sve zločine koje su vojska i policija Rs kao paradržavne tvorevine učinile svojim dejstvima kako na prostoru pod svojom kontrolom tako i prostoru na kojem su njihove oružane snage djelovale jer se ne smije prihvatiti činjenica da je to poglavlje završeno potpisivanjem Daytonskog sporazuma.

U tom smislu akademik Kurtćehajić je podsjetio da je u toku proces priznavanja američkih presuda protiv Karadžića i ostalih koje su pravosnažne i izvršne pred jednom od zemalja EU, a koje bi trebale biti priznate s obzirom na Sporazum između EU i SAD o priznavanju međusobnih presuda. Radi se o naknadi štete koja za naše uslove izgleda basnoslovna i čije bi izvršenje dovelo entitet Rs pred potpuni finansijski slom čime bi jedan dio pravde bio zadovoljen.

Na početku svog izlaganja akademik prof. dr. Muhamed Šestanović je istakao da je zločin genocida najteži zločin kojeg međunarodno humanitarno, ali i nacionalna pravosuđa, poznaju. To je najveće društveno zlo koje može doživjeti neka nacionalna, etnička, vjerska ili rasna grupa kao takva i ako se pravno procesuira i presudi da je genocid on dobiva planetarni značaj i planeta Zemlja mora da se uključi u rješavanje sudbine žrtava tog i takvog zločina. Zbog njegovog planetarnog značaja o genocidu se mora stalno govoriti i o njemu pisati kako bi se držao u pamćenju na planeti Zemlji, jer zaborav na to planetarno zlo stvara prostor i mogućnost da se on ponovi a ono što se dešava BiH u ovom vremenu, gdje srpski narod u Bosni i Hercegovini predvodi Milorad Dodik član Predsjedništva BiH može da dovede do novog genocida nad Bošnjacima.


Zato je potrebno da Bošnjaci naučno izučavaju korijene i uzroke genocida nad njima kako bi spoznali da li njegovi siptomi predikuju (predviđaju) da je „pred njihovim vratima“ novi genocid i razmišljali o prevenciji toga zla.
Akademik Šestanović je u svom predavanju istakao da korijeni i uzroci genocida nad Bošnjacima leže u nacionalnoj srpskoj kulturi preko koje je vršena psihološka priprema srpskog naroda za genocid nad Bošnjacima koja kontinuirano utiskuje u kolektivnu svijest svih Srba namjeru da potpuno ili djelimično istrijebe Bošnjake koji su glavni remetilački faktor da se srpski narod proširi izvan okvira granica njihove matice Srbije na sve dijelove gdje žive Srbi. To nije ništa drugo nego ideologija fašizma. Fašistička Njemačka je činila holokaust radi libensrauma (teritorijalnog proširenja Njemačke na sve prostore izvan Njemačke na kojima žive Nijemci).
Akademik Šestanović je u svom predavanju naveo nekoliko srpskih poznatih intelektualaca iz reda ideologa, stvaralaca srpske nacionalne kulture i vjerskih veledostojnika koji su svojim umjetničkim djelima i govorima godinama psiholoških pripremali srpski narod da nad Bošnjacima čini ona krivična djela koje međunarodno humanitarno pravo imenuje genocidom. To su Petar Petrović Njegoš, Vladimir Ćorović, Jovan Cvijić, Teofil Petranović, Stevan Moljević, Jovan Dučić, Dobrica Ćosić, Milorad Ekmečić, Vojislav Šešelj, Petar Lubarda, Matija Bećković, Biljana Plavšić, Rajko Petrov Nogo, vladika Artemije Radosavljević sa drugim pravoslavnim veledostojnicima i mnogi drugi.
U nastavku predavanja akademik Šestanović je prisutne podsjetio na nekoliko citata iz kulturološkog opusa radova nekih od naprijed nabrojanih srpskih kulturologa.
U nastavku Akademskog diskursa akademik Šestanović je posvetio odgovoru na pitanje; Da li je moguće predikovati (predvidjeti) genocid? Svoj odgovor na navedeno pitanja je potvrdio da je moguće u dosta velikom stepenu predvidjeti genocid.
Na predikciji genocida mora raditi naučna elita, a mjere prevencije mora biti briga organizacija Ujedinjenih nacija, odnosno Vijeća sigurnosti UN. Koliko znamo Sjedinjene Američke Države su već formirale Radnu grupu za predikciju genocida, na čijem čelu je BiH javnosti dobro poznata gospođa Medelin Olbrajt.
U svom diskursu akademik Šestanović je govorio i o nedostacima Tužbe koju je BiH 1993. godine podnijela Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) za genocid u BiH i odgovornosti za propuštenu priliku da se valjano pokrene revizija Presude na navedenu Tužbu.

VRHOstali prilozi:
» OTVOREN MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA
Bošnjaci.Net | 31. July 2022 12:54
» MICHIGAN ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 20. July 2022 15:46
» BANDIRMA – TURSKI GRAD EVROPSKOG STILA
Amir Hodžić | 13. July 2022 20:24
» CHICAGO ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
B.net | 11. July 2022 21:40
» MI MORAMO BITI JEDINSTVENI U DOMOVINI I DIJASPORI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2022 02:31
» NA DAN AREFATA I KURBAN BAJRAM MEĐU BOŠNJACIMA U CIRIHU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2022 02:20
» POGLED IZ DIJASPORE: PILOT PROJEKAT ZA LJETNE FERIJE
Mustafa Klanco | 18. June 2022 14:42
» REFIK LIČINA-SANDŽAČKIM PUTEVIMA U EVROPI
Božidar Proročić | 09. June 2022 14:19
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif