Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Obilježena 28 godisnjica Bitke za Sjeničku kosu i Orahov brjeg
NIKO NEMA MANDAT DA RAZGOVARA O PODJELI BIH NITI NAM MOŽE ZABRANITI DA JE BRANIMO
Procitaj komentar
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 28. December 2021. 01:12:04


Prigodnim programom organizovanim od strane Jedinstvene organizacije boraca-Unije veterana Općine Vogošća, danas (27.12. 2021.) je, u vogošćanskoj Mjesnoj zajednici Kobilja Glava, obilježena 28. godišnjica Bitke za Sjeničku kosu i Orahov brijeg, bitke u kojoj su bosanskohercegovačke patrote osujetili namjere pripadnika Vojske Jugslavije i drugih srbijanskih falangi da ovladaju slobodnim teritorijama Kobilje Glave, Hotonja, Ugorskog, Barice te, zauzmanjem brda Žuč, stvore pretpstavke za osvajanje glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju na Sjeničkoj kosi, i Spomen obilježju poginulim pripdanicim odreda policije MUP-a RBiH za specijalne namjene „Bosna Mostar“, brojni građani, preživjeli borci Prve „slavne“ motorizovane-111 „viteške“ brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja, Općine Vogošća i Stranaka koje partcpiraju u radu Općinskog zakonodavnog tijela, odali su počast onima koji su tada, na ovom prostoru, u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine utkali svoje živote.- Učešće srbijanskih specijalaca u ovoj bitki najbolje razbija laži o tome kako naši susjedi, sa desne strane Drine, nisu bilo agresori na našu zemlju, rekao je Salem Numanović, predsjednik Upravnog odbora JOB-Unija veterana Općine Vogošća i jedan od učesnika ove bitke, u svom obraćanju prisutnima. Srbijanski specijalci previdjeli su činjenicu da su naše linije odbrane branile jedinice sastavljene od mještana Kobilje Glave, Jezera, Brkanića, Bušće, Hotonja, Dumače..., mještana koji su branili svoje porodice i svoj kućni prag, a takvi, ne uzmiču ni pred kim, pa ni pred daleko nadmoćnijima od sebe. Onima koji i danas ramišljaju da ugoze bezbjednost naše zemlje Bosne i Hercegovine poručujemo da još uvijek ima dovoljno onih koj je vole i koji će znati da je brane od svakih nasrtaja. Niko nema mandat da razgovara o podjeli Bosne i Hercegovine niti nam bilo ko može zabraniti da je branimo.Pored njega o značaju obilježavanja ovakvih manifestacija govorio je i Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća. Istakao je potrebu da se na ovakvim i sličnim mnifestacijama mladi napajaju istinom o herojskim događajima iz naše bliske prošlosti, kako bi u vremenu pred nama, znali prepozntije one koji žele ugroziti bezbjednost naše zemlje Bosne i Hercegovine te im se usprotiviti.

U prigodnom programu učestvovali su Amila Grbo, članica Kulturno umjetničkog društva „Vogošća“, dok su Amar Langeta i Ahmed Karađuz učenici Osnovnih škola „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave i „Izet Šabić“ iz Hotonja, pročitali svoje, vrlo nadahnute, literarne radove pisane na temu ove značajne bitke.

Po okončanju manifestacije nastavljeno je druženje preživjelih boraca i gostiju.

VRHOstali prilozi:
» MASAKR NA KAPIJI JE NAJTUŽNIJI DAN TUZLANSKE HISTORIJE
Anadolu Agency (AA) | 25. May 2022 13:11
» POŽAR U FABRICI AUSTROTHERM U BIHAĆU
Anadolu Agency (AA) | 24. May 2022 13:16
» DR. SVEN ALKALAJ NA ČELU DIPLOMATSKOG KLUBA IGES-A
Bošnjaci.Net | 22. May 2022 13:15
Ostali prilozi istog autora:
» BOSNA SE I PJESMOM BRANILA
19. May 2022 20:55
» KUĆA KOJA TEČE
23. March 2022 00:47
» MORAMO ZBITI SVOJE REDOVE
15. March 2022 23:29
» NA KRILIMA SEVDAHA
28. December 2021 01:40
fastvee.gif
SrdjandDramanovic Studija.jpg
BosnaIzmjeneustava.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif