Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Elmedin KONAKOVIĆ, predsjednik stranke Narod i pravda (NIP)
NA SNAZI JE DRŽAVNI UDAR U BOSNI I HERCEGOVINI
Procitaj komentar

Autor: BHRT.ba
Objavljeno: 16. December 2021. 16:12:36
ELMEDIN KONAKOVIĆ: „Ne postoji nijedna institucija koja bi sada mogla poduzeti adekvatnu aktivnost, od Tužilaštva od koga se to, prije svega, očekuje, pa do niza drugih. Pokazuje se ta preloša selekcija ministarstava u Vijeću ministara od kojih, i ovi koji bi trebali, ne rade svoj posao. Dakle, odgovor je jednostavan. Trgovali su kukavički, za sebe i svoje podanike obezbijedili pozicije, a državu su razoružali“

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda (NIP), gost je intervjua Jedan BHT1:

„Svako obraćanje predstavnicima međunarodne zajednice počinjem činjenicom da je na snazi državni udar u Bosni i Hercegovini. Kažem im: Dok mi ovdje govorimo o Izbornom zakonu, da vas podsjetim, blokirane su institucije, secesija RS-a je počela, Dodik je krenuo formalno u taj proces, a vi danas nas okupljate po nekoj drugoj temi“, govori za BHRT u intervju „Jedan“ predsjednik stranke Narod i pravda (NIP) Elmedin Konaković.

Konaković ipak dodaje da sastanci sa predstavnicima međunarodne zajednice nemaju alternativu i da se na njima može osjetiti raspoloženje, odnosno ozbiljnost pregovarača iz svijeta, ozbiljnost Dragana Čovića, istrajnost Milorada Dodika u onome što je započeo.

Nedostatak institucionalnog odgovora na odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Konaković vidi kao trenutno najveći problem države Bosne i Hercegovine. Smatra da država sada plaća danak trgovini njenim institucijama, gdje su stranke uglavnom za sebe i svoje bližnje tražile određene pozicije, a bježale su od zaštite državnih institucija.

„Ne postoji nijedna institucija koja bi sada mogla poduzeti adekvatnu aktivnost, od Tužilaštva od koga se to, prije svega, očekuje, pa do niza drugih. Pokazuje se ta preloša selekcija ministarstava u Vijeću ministara od kojih, i ovi koji bi trebali, ne rade svoj posao. Dakle, odgovor je jednostavan. Trgovali su kukavički, za sebe i svoje podanike obezbijedili pozicije, a državu su razoružali“, tvrdi Elmedin Konaković.

Zajednično djelovanje sa SDA je ne/moguće

Iako smatra da je neka vrsta zajedničkog djelovanja protiv razgradnje države poželjna, Konaković nije optimista da je takvo šta izvodivo. Licemjernim smatra pozive na saradnju u vrijeme dok „perfektno funkcioniše koalicija HDZ, SNSD, SDA, DF i na nivou države i na nivou Federacije“.

„Oni regularno imenuju jedni drugima kadrove. Federalna vlada je mijenjala neke statute, pravilnike, kako bi imenovala direktora Skočibušića u Zavod za javno zdravstvo. Imenovali su nove savjetnike u Ministarstvu zdravlja. Te kadrovske politike koje su njima najvažnije oni implementiraju zaista kao jedan tim. Istovremeno, dok krčme tih sedam milijardi javnog novca, nas SDA poziva na neko okupljanje koje bi trebalo rezultirati valjda borbom protiv SNSD-a i HDZ-a, a evo sa njima su u nekoj vrsti zagrljaja koji ne popušta“, kategoričan je Elmedin Konaković.

Stranku demokratske akcije Konaković vidi kao stranku sa najvećim kredibilitetom i trenutno najvećim brojem glasova, te je to stoga i stranka koja mora ponuditi put za izlazak iz sadašnje krize.

„SDA treba reći šta je pravi put. Je li put da nešto Dodiku ne damo ili da nešto Dodiku damo. Je li put da Čoviću nešto ne damo ili da mu nešto damo. Zaista mislim da nedostatak hrabrosti i liderstva od SDA, koja ima mnogo poluga u svojim rukama, u ovom trenutku odmaže Bosni i Hercegovini“.

Zbunjujući pregovori o Izbornom zakonu i prijedlog NIP-a

Lider NIP-a kaže kako predstavnici međunarodne zajednice zbunjujuće vode pregovore o Izbornom zakonu. Započnu priču o brisanju etničkog prefiksa, a onda na narednom sastanku nema ni riječi o tome, već se pregovara o nečemu sasvim drugom. Dodatno je opoziciju, kako kaže Konaković, zbunjivao lider SDA Bakir Izetbegović koji je u samo 15 dana nudio četiri različita koncepta za izmjene Izbornog zakona.

„Mi smo ponudili (NIP, op.a) očigledno najfunkcionalnije rješenje. I dalje odabir etničkog koncepta ostaje nepromijenjen. Hrvatski, srpski, bošnjački član Predsjedništva biraju se na način na koji su se i do sada birali. Uvođenje četvrtog člana Predsjedništva koji se bira na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, kao jedne izborne jedinice, odgovor je na sve probleme. Tu nema niko da se ne može kandidovati, nema niko da zbog toga ima problem, a rješavamo sve presude“, pojašnjava lider NIP-a prijedlog svoje stranke za izmjene Izbornog zakona.

On tvrdi da bi tim prijedlogom napokon bio uveden i građanski koncept, jer će glasač na izbornom mjestu odlučivati da li će birati nekoga iz etničke grupe ili mu je građanski koncept možda ponudio nekoga iz Mostara, Banjaluke, Sarajeva, Tuzle, pa će birati građanski.

Od Čovića su napravili žrtvu

Predsjednik Naroda i pravde smatra da je Hrvatima zaista oduzeto pravo na legitimno predstavljanje, ali samo u Predsjedništvu BiH. Na tom oduzetom pravu Dragan Čović gradi svoju politiku, uz pomoć tog oduzetog prava je uništena politička alternativa među Hrvatima.

„Oni uspijevaju od Čovića napraviti žrtvu. Zato što ne dobije tu poziciju člana Predsjedništva on dobije puta dva sve drugo. Čak nam je SDA to i dokazala onim nekim spiskom koliko HDZ ima funkcija. Ova priča o članu Predsjedništva ubila je opoziciju u Hercegovini. Ne postoji kritička misao. Jer okupljeni oko HNS-a, tretirajući to kao primarno pitanje oni uspijevaju sve drugo.... Šta bi se desilo da je hrvatski narod nekad u prošlosti Fikreta Abdića izabrao za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda. Neki paradoksi su tu očigledni“, govori za intervju „Jedan“ predsjednik NIP-a Elmedin Konaković.

Opozicija u oba entiteta saglasna: Spriječiti izborne manipulacije!
Dobro je da je opozicija jedinstvena u Federaciji i u Republici Srpskoj u zahtijevu da prva tema u izmjenama Izbornom zakona bude regularnost izbornog procesa i da se ona tretira kao tema broj jedan, navodi Konaković. Kaže da su ovaj stav, iako nevoljko, prihvatili i predstavnici vladajućih stranaka. Čekaju se modeli međunarodne zajednice, čiji su predstavnici najavili npr. prijedlog da svaki glasač otiskom prsta dokazuje svoje prisustvo na biralištu i slične, ali ih još nisu iznijeli pred pregovarače. Konakovića brine što se stranci nisu do sada bavili sprečavanjem manipulacija tokom brojanja glasova.

„Nisu se bavili brojanjem, što je za nas najvažnije. Insistiraćemo da se taj problem riješi prije bilo kakavih izbora i spremni smo to finansirati. Evo, mi ćemo u kapacitetu „trojke“ koalicije isfinansirati izbore iz institucija u kojima mi trenutno vodimo procese. Riječ je o desetak, petnaest miliona maraka. To se može vrlo lako obezbijediti i uplatiti na račun Trezora a u svrhu održavanja izbora“, ponudio je Konaković rješenje finansiranja izbora, ukoliko bude opstrukcija sa nivoa države.

Opozicija u RS-u bolje vidi „ludačke poteze“ Milorada Dodika

Razgovori sa opozicionim partijama u Republici Srpskoj biće nastavljeni iako, kako smatra Elmedin Konaković, na puno stvari pozicija i opozicija u RS-u gledaju slično. Podsjeća kako su, kada je riječ o izmjenama Krivičnog zakona i blokada institucija, predstavnici opozicije reagirali na isti način kao i Dodik.

„Očigledno, ta katarza unutar srpskog naroda ne dešava se i oni i dalje veličaju ratne zločince. To je naša realnost. Ipak, opozicija u RS-u mnogo ozbiljnije i trezvenije posmatra ovu krizu u kojoj je svjesna mogućeg, puno većeg problema koji se zove konflikt ili rat u Bosni i Hercegovini. Ludačke poteze Milorada Dodika oni sa više ozbiljnosti posmatraju i vide kuda ovaj ruski igrač na Balkanu zapravo vodi i Republiku Srpsku. Njegovi potezi, ubijeđen sam, vrlo brzo će izazvati konkretne akcije u kojima će i građani RS-a trpiti njegovu politiku“, upozorava Konaković.

On dodaje da je zajednički imenitelj koji traže sa opozicijom u Republici Srpskoj i koji mora biti postavljen kao cilj, taj da ljudi grade ovu državu Bosnu i Hercegovinu, svi je gledaju kao svoju, svaki dio na kojem žive štite i razvijaju, link ka bhrt.ba.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif