Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
RADNA GRUPA POZVALA BIDENA DA HITNO DJELUJE U BIH
Procitaj komentar

Autor: Fena
Objavljeno: 14. December 2021. 13:12:04
Sadašnji predsjednik SAD-a Biden je 13. decembra 1995. godine osudio zlodjela nazivajući ih "srpskim genocidnim poduhvatom" i "surovim genocidom", a svoju posvećenost BiH okarakterizirao je kao posvećenost vrijednostima pravde i obećanju da se genocid više nikada neće dogoditi te su apelirali na Bidena da to obećanje ispuni tako što ćete svoj diplomatski tim uputiti da osigura neostvarivanje genocidnih ciljeva.


Grupa Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanca porijeklom iz BiH ujedinjenih u "Radnu grupu za Bosnu i Hercegovinu" uputila je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Josephu Bidenu apelirajući da odlučno odgovori na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Pismo je uime Radne grupe potpisao David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na Univerzitetu Yale.

Kako su naveli u pismu, od ključnog je značaja da se "nacionalisti iz reda bosanskih Srba i bosanskih Hrvata spriječe u destabilizaciji Bosne i Hercegovine putem prijetnji otcjepljenjem ili daljim produbljivanjem etničkih podjela, razvojem događaja koji bi u konačnici omogućio ostvarenje ciljeva genocida i međunarodne agresije iz 90-ih godina".

Potpisnici pisma napomenuli su da je važno podržati visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji je vrhovni tumač i zaštitnik provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u skorije vrijeme je pojačao napore na destabilizaciji Bosne i Hercegovine i regije istovremenim bojkotom državnih institucija, podrivanjem Ustava i prijetnjama o osnivanju entitetske vojske.

U izvještaju od 5. novembra 2021. godine Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, visoki predstavnik Christian Schmidt je upozorio da bi takve radnje predstavljale napuštanje ustavnog uređenja BiH i dejtonskog okvira i da "bi imale praktični učinak otcjepljenja Republike Srpske" od BiH.

Visoki predstavnik je ovakav razvoj događaja nazvao "ozbiljnim napadom" na Dejtonski mirovni sporazum koji je osujetio svaku nadu u mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini.

Još značajnije je, međutim, da se svaki takav potez Republike Srpske ka otcjepljenju ili "autonomiji" ne smije shvatiti kao ništa manje nego ostvarenje njenih genocidnih osnivačkih ciljeva, smatraju u Radnoj grupi za BiH.

Podsjećaju da je Pretresno vijeće Haškog tribunala oglasilo Radovana Karadžića krivim za udruženi zločinački poduhvat kojim se nastojalo trajno ukloniti nesrpsko stanovništvo s teritorije na koju su bosanski Srbi polagali pravo i uspostaviti etnički homogenu državu.

Sadašnji predsjednik SAD-a Biden je 13. decembra 1995. godine osudio zlodjela nazivajući ih "srpskim genocidnim poduhvatom" i "surovim genocidom", a svoju posvećenost BiH okarakterizirao je kao posvećenost vrijednostima pravde i obećanju da se genocid više nikada neće dogoditi te su apelirali na Bidena da to obećanje ispuni tako što ćete svoj diplomatski tim uputiti da osigura neostvarivanje genocidnih ciljeva.

- Nakon izjave državnog sekretara Anthonyja Blinkena od 9. decembra o važnosti prevencije genocida u kojoj on također osuđuje poricanje genocida, naše pismo naglašava potrebu da predsjednik Biden spriječi ponavljanje međunarodne agresije i genocida u BiH. S obzirom da Republika Srpska poduzima korake za formiranje vlastitog pravosuđa i vojske, pa situacija nikada nije bila ozbiljnija, - upozorio je Pettigrew u izjavi za Fenu.

U pismu je također upozoreno i da predsjednik HDZ-a Dragan Čović insistira na reformi Izbornog zakona kojom bi se, kako navode, omogućio izbor predstavnika njegove stranke HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) u Predsjedništvo BiH, a time bi se "osnažile etničke podjele, dovelo do stvaranja trećeg entiteta i dalje destabilizacije BiH".

- Stoga apeliramo da uputite pregovarački tim koji bi odbio takav prijedlog reforme izbornog zakonodavstva i omogućio tranziciju BiH iz države sastavljene od "konstitutivnih naroda" u modernu liberalnu demokratiju građana s jednakim pravima i dignitetom, - navodi se u pismu.

Također, podsjećaju da takve ciljeve otvoreno podržava Ruska Federacija koja na njih gleda kao na priliku za sprečavanje euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, a nedavno su iz Rusije kazali da na članstvo BiH u NATO-u gledaju kao na neprijateljski čin na koji bi oni morali reagirati.

S obzirom na suočavanje BiH s prijetnjama iz Republike Srpske i miješanje Rusije, apelirali su na diplomate pod Bidenovim vodstvom da se zalažu za pojačanje prisustva EUFOR-a u BiH i pokretanje planiranja NATO-a za vanredne situacije.

Izrazili su uvjerenje da će Sjedinjene Američke Države odgovoriti nepokolebljivom posvećenošću vrijednostima pravde, demokratije i ljudskih prava uz trajno obećanje da se spriječi ponavljanje genocida i međunarodne agresije u BiH.

Osim profesora Pettigrewa, pismo Bidenu potpisuju i bosanskohercegovačko-američki državljani s istaknutim karijerama u obrazovanju, medicini i pravu, kao i prijatelji BiH, a podržali su ih Satko Mujagić, Munira Subašić, Bakira Hasečić i druge preživjele žrtve rata.

VRHOstali prilozi:
» ŽELJELI SU DA UBIJU ŠTO VIŠE LJUDI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2023 13:09
» SJEĆANJE NA ŠEHIDSKU PORODICU EFENDIJE RAMIĆ
Preporod.info | 26. May 2023 15:59
Ostali prilozi istog autora:
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif