Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
PANDEMIJA KORONAVIRUSA - PROCESI FUNDAMENTALNOG ZNAČAJA ZA ZDRAVLJE
Procitaj komentar
Autor: Edin Hadžić
Objavljeno: 06. December 2021. 02:12:01


U Respiratornom Traktu konstantno se odvijaju mnogobrojni procesi za koje znamo da su od fundamentalnog značaja za zdravlje organizma odnosno čovjeka.

Pandemija koronavirusa SARS-COV-2 koji primarno napada dišne puteve i kompromitira njihove vitalne funkcije, poput opskrbe kisikom, odstranjivanja ugljičnog dioksida, imunološke zaštite organizma, regulacije temperature i acidobazne ravnoteže, skrenula je pažnju na važnost očuvanja zdravlja dišnog sistema.

Prevencija je najvažnija

Ključ čuvanja zdravlja općenito, a tako i zdravlja dišnog sistema jest preventivno djelovanje.
Preventivne mjere uključuju: prestanak pušenja, (pušenje nije uzročnik samo karcinoma pluća i COPD-a nego i brojnih drugih bolesti koje smanjuju i kvalitetu i duljinu trajanja života), smanjenje unosa štetnih čestica iz zraka (alergeni, mikroelementi, zagađivači zraka), čiju ćemo količinu smanjiti brigom o okolišu i razvijanjem zelenog pojasa i kolokvijalnog stava urbanih sredina, prehranom i održavanjem higijene respiratornog sustava preventivno djelovati na infekcije i jačanje imunološkog sustava, vježbama pravilnog disanja kontrolirati stres i popraviti imunološki sistema.

Važnost ranog otkrivanja

Na stranu sve ali imperativ današnje medicine je rano otkrivanje bolesti (testirati se).

Upalne bolesti dišnog sistema

Akutne upale bolesti dišnog sistema najučestalija su zaraza koja pogađa čovjeka, i ona ne bira i negleda na dob. Uzročnici jesu različiti, a najbrojniji i najzastupljeniji su respiratorni virusi koji se lako prenose kapljičnim putom i dodirom.

Obična prehlada jest virusna upala sluznice nosa i prednjeg dijela ždrijela karakterizirana izrazitom hunjavicom, kihanjem, osjećajem začepljenosti nosa i ušiju, suhoćom, stezanjem i laganim bolom u ždrijelu. Obično nisu prisutni opći simptomi. Bolest počinje nakon inkubacije od 1 do 3 dana i najčešće traje oko sedmicu dana, nakon čega dolazi do potpunog ozdravljenja.
Za razliku od obične prehlade, febrilni respiratorni katar jest klinički sindrom, skup simptoma, koju označava akutnu respiratornu bolest gornjega dijela dišnoga sistema s istaknutim simpt. zaraze, što povećava mogućnost komplikacija. Uz srednje izražene opće simptome kao što su temperatura, glavobolja i osjećaj umora, bolest je praćena oštećenjem respiratornog epitela i oticanjem sluznica, rizičnim čimbenicima za nastanak sekundarne bakterijske infekcije srednjeg uha, sinusa i pluća. Posljedično se javlja kašalj i promuklost te upala donjih dišnih putova s otežanim disanjem.

- Influenca jeste lako prenosiva, teška i kratkotrajna zarazna bolest koju uzrokuju virusi influence. Bolest se prenosi kapljičnim putem u bliskom kontaktu s zaraženom ili oboljelom osobom i pojavljuje se nakon kratke inkubacije od 1 do 2 dana. Početak bolesti je nagli s jako izraženim općim simptomima: vrućica, bolovi u mišićima, malaksalost i glavobolja. Postepeno se razvijaju i drugi simptomi kao što su osjećaj pečenja i stezanja u nosu, suhoća i bol u grlu, promuklost, bol iza prsne kosti te suhi kašalj koji postepeno prelazi u produktivni. Najčešća je komplikacija upala pluća, uzrokovana virusom gripe ili kao sekundarna bakterijska infekcija.

- COVID-19 akutna je zarazna bolest koju uzrokuje novi SARS-CoV-2 virus, a karakterizirana je povišenom tjelesnom temperaturom, suhim kašljem, umorom, bolovima u mišićima, glavoboljom, i gubitkom osjeta okusa ili mirisa. Simptomi se javljaju nakon inkubacijskog perioda od 14 dana (najčešće nakon 5-6 dana). COVID-19 se kao i ostale akutne upalne bolesti dišnog sistema prenosi kapljičnim putem. Najopasnija je komplikacija sindrom akutnog respiracijskog distresa, s posljedicama po život opasnom manjkom kisika. Izazov koji nas čeka jest ne samo zbrinjavanje akutne faze COVID-a 19, nego i plućna rehabilitacija bolesnika koji su preboljeli COVID-19, a kod kojih su na radiološkim pretragama pronađeni fibrozni ožiljci na plućima.

Liječenje

Osnovno liječenje akutnih virusnih bolesti je simptomatsko: potrebno je uzimati veću količinu tekućine, pošteda od težih napora, po potrebi se koriste kapi za nos, lijekovi za smanjenje tjelesne temperature i/ili za smanjenje bolova, te vitamin C. Preporuka je uzimati i vitamin D te Cink kod infekcije Covidom 19. Ukoliko dođe do bakterijskih komplikacija onda se prema preporuci liječnika uzimaju antibiotik ili neka druga diferentnija terapija u smislu bronhodilatatora, kortiskosteroida, niskomolekularnog heparina i potporne respiratorne terapije ovisno o osnovnoj bolesti i komplikacijama koje su nastale kod boelsnika, uglavnom govorimo o bolničkom liječenju za takve bolesnike.

Šta možete učiniti kako bi se zaštitili?

1. pravilno se hranite i dovoljno odmarajte,
2. redovito provjetravajte prostorije u kojima boravite,
3. češće perite ruke,
4. izbjegavajte doticanje sluznica (oči, nos, usta) rukama koje niste prethodno oprali,
5. održavajte socijalnu distancu,
7. nosite zaštitne maske u zatvorenim prostorima, i na otvorenom i u situacijama kada je nemoguće održati socijalnu distancu,
8. izbjegavajte boravak u prostoriji s osobom koja je oboljela,
9. izbjegavajte boravak u zatvorenoj prostoriji u kojima boravi mnogo ljudi.


Autor je zdravstveni radnik u službi Grada Beča, odjel za Interne bolesti

VRHOstali prilozi:
» MOJI AHBABI, HADŽIJA SMAJO SRDANOVIĆ I DR. MERSIM ZILKIĆ
Dr. hfz. Haris Hadžić | 11. August 2022 09:56
» MOSTARSKI DOKTORI, DA LI STE ZA DOM SPREMNI?
Mr. Milan Jovičić | 07. August 2022 08:41
» SIMBOL NEDOSTUPNOSTI I IZAZOVNE LJEPOTE
Boban Redžepagić | 02. August 2022 12:59
» PROKLETIJE - PLANINSKI DRAGULJ SVJETSKOG RANGA
Božidar Proročić | 28. July 2022 20:51
» PONOVLJENI HRVATSKI UDRUŽENI ANTIBOSANSKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2022 16:39
» PRIJEDOR – GRADU TUGE I PONOSA BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. July 2022 20:28
» AFGANISTANSKI SINDROM AMARIČKOG POVLAČENJA I ODGOVORNOST BOSANSKE NACIJE ZA SUDBINU DRŽAVE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2022 20:19
» RUSKOM AMBASADORU IGORU KALABUHOVU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. July 2022 05:22
» ANTIBOSANSKA KAMPANJA U IZRAELU BRAĆE DRAGANA ČOVIĆA I MILORADA DODIKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2022 15:49
» OTVORENO PISMO DRITANU ABAZOVIĆU
Božidar Proročić | 12. July 2022 13:45
» TRIDESETA GODIŠNJICA UBISTVA CIVILA U BILJANIMA
Bošnjaci.Net | 11. July 2022 21:29
» I HADŽ I UMRU ALLAHA RADI OBAVITE
Nezim Halilović Muderris | 05. July 2022 13:58
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif