Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Prof. dr. Adamir Jerković govorio na TV Alarabiya o borbi predsjednika Alije Izetbegovića sa konstantnim srpsko-hrvatskim nacionalizmom
GRAĐANSKI KONCEPT BOSNE I HERCEGOVINE STALNO JE BIO NAGRIZAN
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. December 2021. 14:12:58

Predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i njegov savjetnik Adamir Jerković


Bio je uporan u skoro nemogućoj misiji obnove multinacionalnog društva i države u uslovima šovinističkog nacionalizma. Njegova borba za opstanak Bošnjaka zapravo je bila i nedvosmislen poziv razumnom dijelu čovječanstva da se suprotstavi tiraniji i makijavelističkoj logici, koja nalazi opravdanje za državni terorizam, osvajanje tuđih teritorija, mijenjanje granica, zatiranja malih naroda, uništavanja kulturnog i svakog drugog, pa i genetskog nasljeđa.


Gostujući sinoć u dokumentarnoj emisiji TV Alarabiya na arapskom jeziku koja je bila posvećena Aliji Izetbegoviću, njegov tadašnji savjetnik u Predsjedništvu BiH prof. dr. Adamir Jerković je rekao da je Izetbegovićev koncept građanske demokratske države stalno bio u sukobu sa konstantno prisutnim velikosrpskim i velikohrvatskim nacionalizmom, neprekidno podgrijavanim u Beogradu i Zagrebu.

– On ni tada nije odustajao. Bio je uporan u skoro nemogućoj misiji obnove multinacionalnog društva i države u uslovima šovinističkog nacionalizma. Njegova borba za opstanak Bošnjaka zapravo je bila i nedvosmislen poziv razumnom dijelu čovječanstva da se suprotstavi tiraniji i makijavelističkoj logici, koja nalazi opravdanje za državni terorizam, osvajanje tuđih teritorija, mijenjanje granica, zatiranja malih naroda, uništavanja kulturnog i svakog drugog, pa i genetskog nasljeđa, rekao je prof. dr. Adamir Jerković, dodajući da su Bošnjaci danas pred teškim izborom, „jer su suočeni sa agresivnim srpskim i sada otvorenim hrvatskim nacionalizmom i separatizmom“.

– Svi oni sanjaju stare snove i čekaju novu istorijsku priliku. Iz daytonske flaše koja je trebala zauvijek zarobiti srpski destruktivni projekt, danas je oslobođen secesionistički demon bez ozbiljnije reakcije međunarodne zajednice, – zaključio je prof. dr. Adamir Jerković, nekadašnji savjetnik predsjednika Alije Izetbegovića u televizijskoj emisiji Al Arabiye na arapskom jeziku.Ostali prilozi:
» MEHMEDOVIĆ: BIH PO HITNOM POSTUPKU TREBA POSTATI ČLANICA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 13:06
» NOVA VLADA ILI NOVI IZBORI RJEŠENJE POLITIČKE KRIZE U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 12:46
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 16:45
» STUTTGART: SKUP PODRŠKE BOSNI I HERCEGOVINI
Bošnjaci.Net | 21. January 2022 15:13
» SAMANTHA POWER UPUTILA VIDEO PORUKU GRAĐANIMA BIH
Vijesti.ba | 20. January 2022 15:39
» U SREBRENICI JE UBIJENO 8.000 BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 20. January 2022 14:48
Ostali prilozi istog autora:
» IZETBEGOVIĆ U POSJETI ZVORNIKU
21. January 2022 16:45