Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Alijansa za izgradnju mira iz SAD:
OBUZDATI SRPSKE SEPARTISTE U BIH I NJIHOVE HRVATSKE I RUSKE POMAGAČE
Autor: VOA
Objavljeno: 22. November 2021. 14:11:54


U pismu naslovljenom na američkog državnog sekretara, šeficu američke misije u UN-u i direktoricu USAID-a, Alijansa za izgradnju mira upozorava na pogoršanje sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovine uzrokovano prijetnjama i blokadama Milorada Dodika.

Alijansa za izgradnju mira (AfP), "vodeća nestranačka globalna mreža sa više od 150 članica u više od 180 zemalja svijeta", u pismu navodi da "Neadekvatan odgovor diplomatske zajednice ne uspijeva riješiti trenutnu krizu i slabi Ured visokog predstavnika u BiH. SAD i međunarodna zajednica moraju djelovati sada kako bi spriječili nasilje i sukobe i izgraditi održivi mir u BiH i cijeloj regiji koristeći sve raspoložive diplomatske i razvojne alate."

Pismo napisano 5. novembra, a dopunjeno četiri dana kasnije najvišim američkim diplomatama poručuje da prijetnja sigurnosti i stabilnosti BiH raste zbog najave Milorada Dodika, vođe SNSD partije i člana Predsjedništva BiH, da će rekonstruisati srpsku vojsku i povući se iz institucija na državnoj razini.

"Dodik je osnažen podrškom nacionalističkih političara u Hrvatskoj, ali i ruskih diplomata koji nastoje umanjiti suverenitet BiH i spriječiti ulazak zemlje u NATO.", navodi AfP u pismu.

Alijansa se osvrće na nedavnu situaciju u kojoj Visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu nije dozvoljeno da pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavi izvještaj o Bosni i Hercegovini, nazivajući to "ušutkivanjem". Alijansa poziva SAD da pooštri sankcije Miloradu Dodiku iz 2017 te da djelujući sa evropskim i UN partnerima umnoži njihov efekat.

"Pozivamo SAD i međunarodnu zajednicu da djeluju odlučno i hitno. Bez hitne, koordinirane akcije za zaustavljanje nacionalističke plime u BiH, obuzdavanja srpskih separatista' u nastojanju da se stvori pokret "srpski svijet", uzvraćanja na sve korozivniji utjecaj Rusije, poduzimanja opipljive pravne reformu koja štiti temeljna prava BiH, te jačanja kredibiliteta i podrške Ureda Visokog predstavnika, raspad države i etničko nasilje i sukobi su vjerodostojna i ozbiljna prijetnja" navodi se u pismu koje potpisuju organizacije iz SAD, BiH i Srbije, objavila je voanews.com.Ostali prilozi:
» BRIGADNA GENERALICA PAMELA L. MCGAHA NA ČELU NATO ŠTABA SARAJEVO
Anadolu Agency (AA) | 07. December 2021 12:20
» SPP UTROSTRUČIO REZULTAT NA IZBORIMA U PETNJICI!
Sanapress.info | 05. December 2021 22:53
Ostali prilozi istog autora:
» AMERIKA SE SJEĆA ŽRTAVA
11. September 2021 13:17
» TREBA LI BiH USTAVNE REFORME?
10. December 2009 15:55