Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


KUCNUO JE POSLEDNJI ČAS, BUDITE UZ NAS
Procitaj komentar

Autor: Mr. Senahid Halilović
Objavljeno: 08. November 2021. 20:11:15
MR. SENAHID HALILOVIĆ: THE LAST MOMENT NOCKED, BE WITH US

Kako će građani BiH, imati povjerenje u “gospođu Europu” koja je glasno šutjela, dok je krik i vapaj “zaštićenih ljudi” u Srebrenici, odjekivao nebom, nad kojim je počenjen genocid. Kad je ta ista “gospođa Europa“ mirno posmatrala etničko čiščenje u ratu protiv Bosne i Hercegovine (1992-1995). Kako da vjeruju u UN, koja je “štitila ljude i njihova prava”?, a nad tim narodom izvršen genocid. Kako imati povjerenje kad su etničko čiščenje i genocid nagrađeni ustavom koji ne garantira jednaka prava?


Prošlo je 26 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Da je sporazum nekorektan i da se dobio nepravedan mir priznali su neki od potpisnika. Reklo je se “mir pa makar i nepravedan, bolji je od bilo kakvog rata”. S takvim mirom se dobio novi, Daytonski ustav Bosne i Hercegovine. Nazovi sporazum, ne samo da je omogućio, već i obavezao potpisnice i potpisnike da nadgledaju, sprovode i kreiraju situaciju za mir, uz potpuno poštivanje ljuskih i građanskih prava. To nije slučajno, jer kreatori navedenog sporazuma i novog ustava Bosne i Hercegovine, su znali da tu mnoge stvari ne štimaju. Oni su znali da su uskraćena prava svim građanima a najviše onima koji su u ratu izvukli deblji kraj - izbjeglicama i protjeranim. Gorka je istina da je oko polovina populacije bosanskih građana protjerano sa svog ognjišta ili je silom prilika trbuhom za kruhom, moralo ostaviti svoje ognjište. Ukratko stvorena je Bosna i Hercegovina (istovremeno dokinuta Rebublika Bosna i Hercegovina, bezentitetska i bezkantonalna), sa dva entiteta i 10 kantona, u kojoj je etno prefix iznad prava, nauke, sposobnosti. Drugim riječima, kreirana je Bosna i Hercegovina u kojoj ako si Bošnjak, Hrvat ili Srbin, onda si neko (manje diskriminiran građanin). Dok ako si bilo koje druge nacionalnosti, onda si niko (mnogo više diskriminiran građanin).

Da bi se sproveo Anex 7, navedenog nazovi sporazuma, potrebno je bilo obezbijediti osnovna prava povratnicima. Pravo na život, imovinu, jezik, slobodno mišljenje, političko djelovanje. Ovaj nazovi sporazum to i predviđa u nekim djelovima, međutim u nekim djelovima istovremeno do temelja zakida ta prava. Što znači da je ovaj ustav vrlo konfuzan krajnje upitan. Da zlo bude gore a poslJedice za sve građane teže, u proteklom vremenu, političari su to vješto (zlo)upotrebljavali u svoju korist, a na štetu građana i države Bosne i Hercegovine. To nije samo dovelo do bespravlja (a kako će biti prava, kad ovim ustavom se ima više pravnih sistema u jednoj državi)? Političari su skontali da taj nacionalni prefix unapređuje insane brže i lakše nego školovanje, težački rad. Neki građani su skontali, da je jedini način doći do posla ili se uključiti u politiku (pljeskati lokalnim političarima, nije važan program i njegova valjanost) ili se pokupiti bilo gdje trbuhom za kruhom. Kao rezultat, Bosna je postala zemlja sa najviše registriranih stranaka na svijetu. Bosna je postala s najbrojnijom administracijom proporcionalno broju stanovnika, na svijetu. Žalosna je činjenica da inžinjeri, umjesto u da vode fabrike i rade na razvoju privrede, sjede u općinama, opštinama, mjesnim uredima, mjesnim zajednicama, županijama, kantonima, entitetima kao neki politički faktor, ili su bez posla.


Da oskrnavljena građanska prava u Bosni i Hercegovini, slabe državu Bosnu i Hercegovinu, jačaju kriminal, da postojeći ustav jača političke pozicije s nacionalnim prefixom, vidljivo je u svim sferama života u BiH. Mnoge entitetske nadležnosti, prenesene su u nadležnost države Bosne i Hercegovine. To je učinjeno političkom voljom legalno izabranih entitetskih i državnih predstavnika, pozivajući se na postojeći ustav. Sad bi pojedini političari tipa Dodik, da te nadležnosti nelegalno i neustavno vraćaju na entitetski nivo. Prenos nadležnosti je učinio neke korake u funkcioniranju države Bosnei Hercegovine, ali nije pronijenio ništa u poboljšanju prava građana. Kad kažem građana mislim sve građane, pa i one koji su ustavom nazvani konstituenti, jer i konstituenti su građani. Niko od političara u predhodnih 26 godina, nije htio ili nije želio da to primjeti. Građani Bosne, čestiti i pošteni ljudi trpe posledice. Najviše trpe izbjeglice i protjerani jer njima se omogućava povratak ali ne i puno prava. Uzmimo primjer, pravo na jezik, ne postoji tamo gdje su konstituenti manjina. Šta reći za one građane koje Daytoski Ustav zove ostali? Dovoljan je samo jedan član Daytoskog ustava, da stvari budu jasne. Da se prepozna diskriminacija.

Uskraćena prava: Član 5 Daytonskog Ustava
Predsjedništvo:

- Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske. Po ovome članu, Srbin iz Federacije ne može u Predsjedništvo, nit Bošnjak i Hrvat iz RS. Pa ovdje su diskriminirani "konstitutivni narodi" a šta reći za ostale?

Jer konstituenti se u nekim političkim krugovima u Bosni prevode kao ˮkonstitutivni narodi”. Ali je važno napomenuti da ni kao konstituenti ni kao “konstitutivni narodi”, nisu jednakopravni, na cijeloj teritoriji Bosne. Diskriminirani su ako su manjina. Sadašnji ustav podupire etničko čišćenje i nepovratak izbjeglica. Pa ako su konstituenti diskriminirani, ako se imaju 4 pravna sistema, ako se garantiraju prava a nema ih, onda ustav treba mijenjati na bolje i u korist svih! Kad su kandidati za predsjedništvo diskriminirani, koliko su diskriminirani kandidati za niže nivoe vlasti ili tek građani? Kako vratiti izbjeglice, kad im i ustav i vlast garantiraju veća prava tamo gdje su kao "konstitutivni narodi" (konstituenti), većina? Promjene moraju ići na bolje i u korist svih a prije svega građana. Nek se bira više (tri ili četiri člana Predsjedništva), ako ne može biti jedan predsjednik, nek se kandidira ko hoće, nek biraju koga hoće. Nek bude po jedan iz svakog naroda i jedan iz ostalih a da ih biraju svi građani Bosne i Hercegovine, da svi članovi Predsjedništva rade za sve građane Bosne. Ovako kad postoje torovi oni rade samo za svoje birače i država ne može naprijed. Znaju građani, a prije svih protjerani to vrlo dobro, i znaju kome prijaju torovi.

Imaju li pravo, ako su im uskraćena osnovna ljudska prava, da to kažu građani Bosne i Hercegovine? Kome da kažu i koga da pitaju? Ko će i kad da sprovede presudu Sejdić-Finci i brojne presude?

Političare u Bosni? “Gospođu Europu”? Ujedinjene nacije? Amneriku? Predsjednika SAD Joe Bidena? Građani bi trebali i morali se najviše pitati i pitati kako domaće, tako i inostrane političare i institucije o svojim pravima. One koji su kreirali Daytoski ustav, koji su garancija njegovog sprovođenja, koji garantiraju prava. Ali građani a posebno izbjegli i raseljeni gube, ili su već izgubili povjerenje u političare, u Europu u pravo i pravdu. Kako i nebi, kad su više puta izmanipulirani od istih? Kako kad mnogi od političara drže takvo stanje. Ima i onih koji bi osnivali države na etno prefixu. Država Bosna i Hercegovina, jednakopravna i cijelovita, sa ili bez nacionalnog prefixa, da nacionalni prefix ako ga ima, bude ispod prava, jedino je moguće i realno riješenje. Jedino tako se može imati mirna Bosna. Kako će građani BiH, imati povjerenje u “gospođu Europu” koja je glasno šutjela, dok je krik i vapaj “zaštićenih ljudi” u Srebrenici, odjekivao nebom, nad kojim je počenjen genocid.Kad je ta ista “gospođa Europa“ mirno posmatrala etničko čiščenje u ratu protiv Bosne i Hercegovine (1992-1995). Kako da vjeruju u UN, koja je “štitila ljude i njihova prava”?, a nad tim narodom izvršen genocid. Kako imati povjerenje kad su etničko čiščenje i genocid nagrađeni ustavom koji ne garantira jednaka prava?

Treba li to ponavljati Generalnom sekretaru UN, Antoniu Guterresu? Ima li ko da to kaže svim normalnim političarima svijeta i Bosne kao i svim dobronamjernim ljudima? Poštenim i iskrenim ljudima. Zar uskraćivanjem prava treba omalovažavati državu Bosnu i Hercegovinu kao i njene građane? Onu Bosnu koja je za vrijeme Bana Kulina imala neki vid ustava, u kojoj su se garantirala prava drugom i drugačijem? Onu Bosnu koja je bila ˮučiteljica gospođi Europi", tolerancije i suživota kroz vijekove. Zar omalovažavati onu Bosnu i njene građane, koja je, i koji su objeručke, prijateljski prihvaćali Bogumile, kad je ista ta Europa ih progonila i uskraćivala im prava? Zar treba nipodaštavati takvu Bosnu i njene građane, koji su rado prihvaćali Sefarde-Jevreje, progonjene iz Španije i Portugala? Onu Bosnu i njene građane koja je, i koji su objeručke prihćatali Vlahe iz Vlaške, (doduše dovođeni voljom otomanske vlasti), dozvoljavajući im gradnju pravoslavnih crkava po Bosni. Zar treba omalovažavati Husein kapetana koji je gradio škole, crkve i instituije za sve građane Bosne? Onu Bosnu u kojoj su drugi i drugačiji živjeli jedni sa drugima, trećima a ne jedni poored drugih, trećih kako to žele da prikažu neki politički krugovi neprijatelja Bosne, uključujući i neke europske i svijetske političke krugove? Zar treba da se omalovaže izgubljeni životi za takvu Bosnu? Zar treba da preživjele žrtve genocida, porodice nevino ubijenih, da ih se ubjedi kako je to uredu, da zaborave riječi: parvo, pravda, jednakost, multietničnost. Da se ubjede da je povratak, na silu oteto parče zemlje i imovine, nemoguć u 21. stoljeću!

Trenutno, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik bi da neustavno vraća nadležnosti sa nivoa države Bosne i Hercegovine na nivo entiteta. Te iste nadležnosti su dobrom voljom oba entiteta ustavnim pravom prenešene na nivo države BiH. Kakva je to retorika, ako nije ratnohuškačka? On bi da ne poštuje Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i njegove odluke, ustavnim pravom i dogovorom prenesene nadležnosti. On bi da se vrati izvornom Daytonskom ustavu, kojeg on i političari takvog tipa razumiju kao švedski sto, pa uzimaju ono što se njima lično dopada a ono što bi moglo da dovede u pitanje i preispitivanja njihovog političkog kodeksa ponašanja, odbacuju. Dodik je samo jedna karika u lancu. Takvu politiku i ponašanje treba hitno sankcionirati. Osim toga korupcija je uzela veliki mah u Bosni, gdje bi nadležni organi pod hitno trebali preduzeti mjere. U protivnom građani će strahovati od rata ili će im se rat nametnuti. Raseljeni će čekati svoja prava ili će umrijeti prije nego dočekaju parvo i pravdu.

VRHOstali prilozi:
» MEHMEDALIJA DIZDAR JE RIBLJA KOST U ČETNIČKOM GRLU
Sead Zubanović | 16. July 2024 17:40
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif